Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

η απάτη της σινδόνης του Τορίνο

Σινδόνη του Τορίνο είναι ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα. Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης  για αιώνες, καθώς οι θρησκευόμενοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού, μετά την αποκαθήλωσή του, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα.
Η Σινδόνη είναι ένα λινό ύφασμα κιτρινωπού χρώματος, διαστάσεων 4,30 μέτρων μάκρος και 1,10 μέτρων φάρδος, που φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Τορίνο. Για την αυθεντικότητα και την προέλευσή της έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Επιστημονικές αναλύσεις και χρονολογήσεις του υφάσματος χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πως οι χρωματικοί τόνοι των εικόνων της Σινδόνης είχαν μάλλον το χαρακτήρα φωτογραφικών αρνητικών.
Το 1988, τρεις ανεξάρτητες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της Αριζόνας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας αντίστοιχα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δημιούργημα που χρονολογείται την περίοδο 1290-1390
Ο Λουίτζι Γκαρλασκέλι, καθηγητής της οργανικής χημείας στο πανεπιστήμιο της Παβίας που έκανε  έρευνες πάνω στο ζήτημα της Σινδόνης του Τορίνο, είπε: «Δείξαμε ότι είναι δυνατό να αναπαραγάγουμε κάτι το οποίο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Σινδόνη».
Ο Γκαρλασκέλι έκανε ένα σάβανο σε φυσικό μέγεθος χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές που ήταν διαθέσιμες τον μεσαίωνα.   'Απλωσε ένα λινό σεντόνι τελείως επίπεδα πάνω σε έναν εθελοντή και το έτριψε με βαφική ύλη που περιείχε ίχνη οξέως. Για το πρόσωπο χρησιμοποιήθηκε μια μάσκα.

Η βαφική ύλη παλαιώθηκε με τεχνητό τρόπο, μια διαδικασία που αφαίρεσε μεγάλο μέρος του χρώματος από την επιφάνεια, άφησε όμως ένας ασαφές αποτύπωμα και περίγραμμα που μοιάζει με εκείνο της σινδόνης.
Ο Ιταλός καθηγητής πιστεύει ότι η βαφική ύλη στην "αυθεντική" σινδόνη ξεθώριασε με το πέρασμα του χρόνου.  
   
Φυσικά η σινδόνη και άλλα "ευρήματα" όπως το "τίμιο" ξύλο είτε ήταν "αυθεντικά" είτε απάτες  "χρησίμευσαν" στην δημιουργία της βιομηχανίας  του θρησκευτικού φετιχισμού, μια σύγχρονη επανέκδοση της λατρείας ξοάνων.