Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Άραγε είμαι χριστιανός;

Δηλαδή ένα άτομο του όποιου οι αμαρτίες έχουν συγχωρεθεί από το Θεό και ο οποίος ζει σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου Ιησού Χριστού, πού είπε: «εάν με αγαπάτε, τας εντολάς μου φυλάξατε» (Ιωάννης ιδ:15).
 

ΕΚΑΝΕΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΚΛΟΓΗ        
Αν πραγματικά αποφάσισες να μετανοήσεις και να επιστρέψεις στον Ιησού Χριστό και να ενωθείς με την εκκλησία Του, είναι ή πιο σοφή εκλογή πού έκαμες ποτέ στη ζωή σου. Έτσι γίνεσαι μέλος του σώματος του Χρι­στού, και λατρεύεις το Θεό τακτικά στην εκκλησία Του.
Ένα από τα πρώτα πράγματα πού παρατηρείς όταν είσαι χριστιανός, είναι η αλλαγή στη φύση σου. Εφόσον μετανόησες για τις αμαρτίες σου και αποφάσισες ν' επακολουθήσεις τον Ιησού Χριστό, ο Κύριος θα συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και θα σε παρουσιάσει τόσο καθαρό και αθώο μπροστά στο Θεό σα να ή­σουν ένα νεογέννητο βρέφος. Ό Ιησούς αυτό το ονομάζει «άνωθεν γέννηση». Μάλιστα είπε το εξής: «Εάν τις δεν γεννηθή άνωθεν, δεν δύναται να ίδει την βασιλείαν του Θεού» (Ιωάννης γ:3).
Ένα άλλο εδάφιο της Γραφής λέει: «Όθεν, εάν τις είναι έν Χριστώ, είναι νέον κτίσμα, τα αρχαία παρήλθον, Ιδού τα πάντα έγειναν νέα» (Β΄ Κορινθίους ε:17).
Σαν νέο δημιούργημα λοιπόν, εν Χριστώ, είσαι δια­φορετικός άνθρωπος απ' ότι ήσουν προηγουμένως. Ζεις μια καθαρή, καρποφόρα και ευσεβή ζωή αφιερωμένη στον Ιησού Χριστό.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ;
Ίσως θα έχεις παρατηρήσει ήδη πόσο αφοσιωμένοι είναι άλλοι πιστοί στη χριστιανική τους πίστη. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να είσαι βέβαιος ότι είσαι αληθινός χριστιανός:

Μπορείς να το ξέρεις από την πίστη πού έχεις
Πίστη σημαίνει να ξέρεις και να έχεις εμπιστοσύνη σε κάτι για το οποίο μπορεί να μη βλέπεις άμεσες φυσικές ενδείξεις. Πιστεύουμε στο Θεό αν και δεν μπορούμε να Τον δούμε. Πιστεύουμε ότι ή Αγία Γρα­φή είναι ο λόγος του Θεού, αν και είναι γραμμένη χιλιάδες χρόνια πριν.
Ή Αγία Γραφή μας λέει: «Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και θα σωθής» (Πράξεις ις:31). Αυτό είναι μια θετική, βιβλική βάση, ένα θεμέλιο πάνω στο όποιο μπορείς να κτίσεις την πίστη σου. Ένα άλλο σπουδαίο εδάφιο λέει: «Διότι τόσον ηγάπησεν ό Θε­ός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υίόν αυτού τον Μονο­γενή, διά να μη απολεσθή πάς ο πιστεύων εις Αυτόν αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» (Ιωάννης γ:16).
Αν πιστέψεις με όλη την καρδιά σου τις υποσχέσεις της Αγίας Γραφής, μπορείς να ξέρεις διά πίστεως ότι είσαι αληθινός χριστιανός.

Μπορείς να το ξέρεις σαν γεγονός
Εφόσον μετανόησες για τις αμαρτίες σου και δέχτη­κες τον Ιησού Χριστό σαν προσωπικό Σου Σωτήρα, μπορείς να ξέρεις σαν γεγονός ότι είσαι σωσμένος. Όχι ότι κάποια μέρα θα σωθείς, αλλά ότι είσαι σωσμέ­νος από την αμαρτία σήμερα.
Η Αγία Γραφή λέει: «Όστις πιστεύει εις τον Υιόν έχει ζωήν αίώνιον» (Ιωάννης γ:36). Η σωτηρία είναι μια συγκεκριμένη προσωπική πείρα αποκτημένη σε μια ιδιαίτερη στιγμή — τη στιγμή πού ό Ιησούς Χριστός σε καθαρίζει από τις αμαρτίες σου. Δεν είναι κάτι πού «γίνεται» συνεχώς, αλλά μάλλον μια κατάσταση — το να είσαι παιδί τού Θεού. Π.χ. το παιδί είναι παιδί από τη στιγμή πού γεννήθηκε, δεν «γίνεται» συνεχώς παιδί!
Η Γραφή λέει: «Αγαπητοί, τώρα είμεθα τέκνα Θε­ού» (Α΄Ιωάννου γ:2).

Μπορείς να το αισθάνεσαι
Ένα από τα συγκινητικά σημεία ότι είσαι τώρα χρι­στιανός είναι ή χαρά πού νιώθεις όταν βρίσκεσαι με άλλους χριστιανούς, όταν διαβάζεις τη Βίβλο, όταν ψάλλεις τους ύμνους στη λατρεία, όταν προσεύχεσαι στο Θεό, και όταν ακούς το κήρυγμα του λόγου του Θεού. Η Βίβλος λέει ότι το Πνεύμα του Θεού «συμμαρτυρεί με το πνεύμα ημών ότι είμεθα τέκνα Θεού» (Ρωμαίους η:16).

Ερώτηση:
Είσαι τώρα χριστιανός; Πώς έγινες χριστιανός; Πως ξέρεις ότι είσαι σωσμένος;

Αν ναι, πήρες την πιο σπουδαία απόφαση της ζωής σου. Συνέχισε στην καινούργια σου αυτή πίστη, εκκλησιαζόμενος τακτικά στην εκκλησία σου.

Αν όχι. Τί περιμένεις;