Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ (6)

Ο δρόμος προς τη νίκη

Σαν πιστός και μέλος της οικογένειας του Θεού, βρίσκεσαι σε πνευματικό αγώνα. Η μάχη απλώνεται σε τρία μέτωπα. Αντιμετωπίζεις τον κόσμο, την σάρκα και τον Σατανά. Όπως κάθε παιδί του Θεού είσαι και είμαι ο στόχος των σατανικών επιθέσεων.

Δεν πρέπει ωστόσο να διστάζεις ή να φοβάσαι. Ο Θεός υποσχέθηκε να μας δώσει τη νίκη ενάντια στο Σατανά και τις δυνάμεις του. Καθώς προσεύχεσαι, μελετάς τη Βίβλο, ή ασκείς την πίστη σου και βαδίζεις στον δρόμο του Πνεύματος εξαρτημένος ταπεινά από τον Κύριο, θα καταλάβεις τι σημαίνει να είσαι νικητής.


Έτσι, πάρε μια δυνατή και αποφασιστική στάση απέναντι στον Διάβολο. Ο Ιάκωβος μας λέει: «Υποτάχθητε λοιπόν εις τον Θεόν αντιστάθητε εις τον διάβολον, και θέλει φύγει από σας» (Ιάκ.δ:7). Και ο Πέτρος, αφού προηγουμένως περιγράφει τον Σατανά σαν εξαγριωμένο λιοντάρι, λέει: «Εις τον οποίον αντιστάθητε μένοντες στερεοί εις την πίστιν, εξεύροντες ότι τα αυτά παθήματα γίνονται εις τους αδελφούς σας τους εν τω κόσμω» (Α' Πέτρ.ε:9).

Έχοντας μιλήσει λίγο πριν για τη δολιότητα και την οργή, συνεχίζοντας μας προειδοποιεί ώστε να μη ανοίξουμε την πόρτα μας στον πειραστή με τούτη τη νουθεσία «Μήτε δίδετε τόπον εις τον διάβολον» (Εφεσ.δ:27). Βεβαιωθείτε πως δεν αφήνετε καμιά «κερκόπορτα» στη χριστιανική σας ζωή που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ο Διάβολος. Κανείς μας δεν μπορεί να πει αληθινά πως «Ο Διάβολος με ανάγκασε να κάνω αυτήν ή την άλλη αμαρτία» Δεν έχει τη δύναμη να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι που εμείς δεν θέλουμε!

Έχοντας γεννηθεί μέσα του μια νέα φύση και έχοντας μέσα στην καρδιά του το Άγιο Πνεύμα, ο πιστός που αναπαύεται στη λυτρωτική δύναμη του έργου του Χριστού και έχει αποφασίσει να πολεμήσει τον Σατανά, είναι κάτι περισσότερο από έναν συνηθισμένο αντίπαλο για τον εχθρό του. Αληθινά μπορείς να νικήσεις τον Σατανά και τις δυνάμεις του. Όταν είσαι με το μέρος του Θεού μπορείς να είσαι νικητής!

Με ποιο μέρος είσαι;

Θα σε ρωτήσω κάτι σημαντικό. Με ποιο μέρος πολεμάς; Με τον Θεό ή με τον Διάβολο; Ο Ιησούς προειδοποίησε: «Όστις δεν είναι μετ’ εμού είναι κατ’ εμού» (Ματθ.ιβ:30). Ακόμα είπε: «Εγώ ειμί η οδός, και η αλήθεια, και η ζωή, ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα ει μη δι’ εμού» (Ιωάν.ιδ:6).

Αν δεν έχεις πάρει τη σωστή θέση στη ζωή σου σε προτρέπω να μετανοήσεις και να ζητήσεις τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα σου. Κάνε το χωρίς αναβολή. Τότε, σαν αληθινός χριστιανός και παιδί του Θεού, μπορείς να γνωρίζεις μια ζωή χαράς και πνευματικής νίκης. Θα μπορείς ακόμα να συμμετάσχεις στις ευλογίες της δοξασμένης εκείνης μέρας που ο Σατανάς και όλο του το στράτευμα θα τιμωρηθούν, για πάντα.

Χαίρομαι που πολεμώ στο πλευρό του Θεού! Τι γίνεται με σένα; Αν όχι θα ήθελα να σου πω την ίδια πρόσκληση που ο Ιησούς του Ναυή απηύθυνε στη σύναξη του λαού Ισραήλ: «Εκλέξατε σήμερα ποιον θέλετε να λατρεύητε» (Ι. Ναυή κδ:15).

Αποφάσισε τώρα να αρχίσεις μια ζωή πνευματικής χαράς. Διεκδίκησε τη νίκη που ο Θεός σου χαρίζει. Παραδώσου στο Άγιο Πνεύμα, υποτάξου στις εντολές της Αγίας Γραφής και άρχισε να ακολουθείς το παράδειγμα του Χριστού για σένα. Κατατάξου με το μέρος του Χριστού.

Ο Κύριος Ιησούς - νικητής για λογαριασμό μας

Είναι καλά γνωστό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν ο Χίτλερ αυτοκτονήσει και οι Ναζί παραδοθούν στους συμμάχους, η ήττα των δυνάμεων του Άξονα ήταν ήδη βέβαιη. Ωστόσο οι φανατικοί ηγέτες των Ναζί ήταν περήφανοι και γεμάτοι έχθρα. Οι δυνάμει τους εξακολουθούσαν να μάχονται για βδομάδες, ακόμα και όταν δεν είχαν πια καμιά ελπίδα για νίκη. Ο μόνος τους σκοπός ήταν να βλάψουν τους εχθρούς τους όσο πιο πολύ μπορούσαν και να καθυστερήσουν την ταπεινωτική γι’ αυτούς συνθηκολόγηση και παράδοση.

Ακόμα κι όταν κάποιος γνωρίζει πως δεν μπορεί να νικήσει, η ανθρώπινη περηφάνεια αλλά και το μίσος συχνά τον υποκινούν να αγωνιστεί όσο περισσότερο αντέξει. Αυτό που συμβαίνει στους εθνικούς πολέμους ισχύει επίσης και στις εμπορικές επιχειρήσεις, και στα σπορ και σε κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας όπου υπάρχει συναγωνισμός.

Το ίδιο πνεύμα ανώφελης πάλης χαρακτηρίζει τον Σατανά και τις δυνάμεις του στον πνευματικό τους πόλεμο ενάντια στον Θεό και τους πιστούς. Ενώ γνωρίζουν καλά πως ο Χριστός όταν πλήρωσε την τιμή της αμαρτίας και σύντριψε την δύναμη του θανάτου με την θυσία Του στον Γολγοθά και κατόπιν με την ανάστασή Του, έχει σφραγίσει την τελειωτική ήττα τους, ωστόσο εξακολουθούν να μάχονται.

Έτσι, αν και ο Διάβολος γνωρίζει πως τα παιδιά του Θεού - εφόσον βρίσκονται στο θέλημά του Πατέρα τους - έχουν εξασφαλισμένο το αιώνιο μέλλον τους, εντούτοις εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κοσμικό σύστημα και τη σάρκα για να επιφέρει πνευματική βλάβη και ήττα στη ζωή των χριστιανών. Και πρέπει να ομολογήσουμε πως μερικές φορές πετυχαίνει στο σκοπό του. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας! Ο πιστός του Ιησού Χριστού μπορεί να είναι νικητής στον αγώνα ενάντια στον Σατανά και το κακό.

Καθένας που με πίστη έχει αποθέσει την εμπιστοσύνη του στον Ιησού Χριστό μπορεί να επωφεληθεί από την ισχύ και τη δύναμη του Θεού για να υπερνικήσει τον εξωτερικό εχθρό, τον κόσμο. Τον εσωτερικό εχθρό, την σάρκα και τον επίμονο αντίπαλο, τον Διάβολο. Ο Κύριος Ιησούς έχει ήδη καταδικάσει το κοσμικό σύστημα, έχει καταστρέψει τη δύναμη της αμαρτίας και έχει καταβάλει τη βασιλεία του Σατανά. Τα κύρια στοιχεία ενάντια στα οποία τα παιδιά του Θεού πολεμούν αδιάκοπα, έχουν ήδη νικηθεί. Είναι καταδικασμένα σε τελική καταστροφή.

Θέλω να εξετάσουμε περισσότερο πλατιά την αλήθεια και τη σημασία της νίκης του Χριστού. Με την αναμάρτητη ζωή Του και το λυτρωτικό Του θάνατο, έδωσε στον Σατανά ένα θανατηφόρο κτύπημα. Και την κατάκτηση που εξασφάλισε στον Γολγοθά την προσφέρει δωρεάν σε όλους όσοι τον εμπιστεύονται.

Νίκη πάνω στον κόσμο

Με το θάνατό Του στο σταυρό, παραδομένος σε χέρια άνομα, ο Κύριος Ιησούς καταδίκασε αυτό το φαύλο κοσμικό σύστημα. Λίγο πριν πορευθεί στον Γολγοθά, ο Κύριος Ιησούς είπε: «Τώρα είναι κρίσις του κόσμου τούτου» (Ιωαν.ιβ:31).

Με ποιο τρόπο μπορούσε ο θάνατος του Ιησού να ονομαστεί «κρίσις του κόσμου τούτου»; Η απάντηση βρίσκεται στη γνώση πως το κοσμικό σύστημα, σταυρώνοντας τον Κύριο της δόξας αποκάλυψε σε όλη του την πληρότητα τον πικρό ανταγωνισμό ενάντια στον Θεό.

Ο κόσμος στις μέρες του Ιησού ήταν γεμάτος σκεπτικισμό, δυστυχία και απελπισία. Οι άνθρωποι ήταν αδιάντροποι και ανήθικοι σε μεγάλο βαθμό. Όταν ο Ιησούς Χριστός, η τρανότερη επίδειξη της αγάπης του Θεού, γεννήθηκε και έζησε ανάμεσά τους, τον μίσησαν και τον κάρφωσαν σ’ έναν ρωμαϊκό σταυρό.

Με τον τρόπο αυτό, το κοσμικό σύστημα έδειξε πόσο μεγάλη ήταν η πνευματική του τύφλωση και διαφθορά. Καμιά πρόσθετη μαρτυρία δεν χρειάζεται. Κρίθηκε με το σταυρό. Πράγματι, οι αιώνες που μεσολαβούν ανάμεσα στον Γολγοθά και την δεύτερη έλευση του Χριστού μπορούν να παρομοιαστούν με το χρονικό διάστημα από την έκδοση της θανατικής καταδίκης κάποιου μέχρι την εκτέλεσή του. Ο κακός αυτός κόσμος είναι καταδικασμένος! Εμείς, πρέπει να εξέλθουμε!!

Αυτή η μεγάλη αλήθεια, ότι το κοσμικό σύστημα έχει καταδικαστεί με τη σταύρωση του Χριστού, πρέπει να είναι μια ζωντανή πραγματικότητα στη ζωή κάθε πιστού. Η αναγνώριση πως η μάχη έχει ήδη κερδηθεί από τον Σωτήρα πρέπει να γεμίζει τις καρδιές μας με ελπίδα και χαρά. Πρέπει επίσης να μας ενθαρρύνει να απορρίψουμε τα χωρίς αξία πράγματα του κόσμου στα οποία η ανθρωπότητα τόσο πολύ υπολογίζει. Πρέπει να βλέπουμε αυτό κοσμικό σύστημα, με την αλαζονική απόρριψη του Θεού και του έργου Του, σαν καταδικασμένο, ανάξιο και εντελώς απαράδεκτο. Και καθώς παρατηρούμε τους ανθρώπους που στερούνται την σωτηρία να προσπαθούν να βρουν ικανοποίηση στην επιθυμία της σάρκας, την επιθυμία των ματιών και την περηφάνεια της ζωής, πρέπει να εξετάζουμε πάλι τις καρδιές μας και να αποφασίζουμε ξανά να κάνουμε το θέλημα του Θεού με τον καλύτερο τρόπο.