Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Δαφνί: Δεμένοι από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις εννέα το πρωί...

Θάνατοι, επιθέσεις, ιμάντες ακινητοποίησης και μία ψυχιατρική μεταρρύθμιση με συστατικά μεσαίωνα. 20χρονος με αυτισμό, που νοσηλεύεται στη Β΄ Ψυχιατρική κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δαφνί, εδώ και 14 μήνες, είναι δεμένος με ιμάντες ακινητοποίησης στο κρεβάτι και νοσηλεύεται χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική αντιμετώπιση.


Λίγο αφότου ξέσπασε η φωτιά στην πτέρυγα του ισογείου στο Δαφνί με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών νοσηλευόμενων και τον τραυματισμό άλλων ασθενών της ίδιας πτέρυγας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ζητά την προσωπική παρέμβαση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού σχετικά με την εδώ και 14 μήνες ακινητοποίηση με ιμάντες σε ένα κρεβάτι, του 20χρονου Χ.Γ., στον οποίον έχει διαγνωσθεί αυτισμός.

Από εκθέσεις της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας γίνεται σαφής όχι μόνον η χρήση μηχανικών καθηλώσεων στους νοσηλευόμενους, αλλά προκύπτει ότι και σε κάθε έλεγχο της Επιτροπής παρατηρούνταν προβλήματα και γίνονταν απλές συστάσεις.

Δεμένοι από τις εννέα το βράδυ, μέχρι τις εννέα το πρωί!
Η ίδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας από το 2012 κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες, που όχι μόνον δεν έχουν αλλάξει, αντιθέτως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Και όλα αυτά με ευθύνη του υπουργείου Υγείας!

Διαβάστε ένα απόσπασμα από την επίσκεψη της Επιτροπής στο 7ο Τμήμα του ΨΝΑ με τα βαριά περιστατικά:
«Το 7ο Τμήμα νοσηλεύει 17 άνδρες με σοβαρή νοητική υστέρηση ή αυτισμό που συνοδεύονται από διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχωτικές εκδηλώσεις. Ορισμένοι έχουν και κινητικές αναπηρίες. Εμφανίζουν, αρκετά συχνά, ψυχοκινητική ανησυχία έως και διέγερση με αποτέλεσμα τραυματισμούς συνασθενών ή μελών του προσωπικού, αυτοτραυματισμούς και καταστροφές αντικειμένων.
Η ψυχίατρος επισκέπτεται το Τμήμα τέσσερις ημέρες της εβδομάδας, ενώ, μεταξύ και άλλων καθηκόντων της, διευθύνει και το 10ο Τμήμα. Οι νοσηλευτές είναι 13 (2 ΤΕ, 6 ΔΕ, 5 βοηθοί νοσηλευτών) οι οποίοι κατά τη γνώμη της προϊσταμένης τους εμφανίζουν σημεία εξουθένωσης (burn-out). Στο Τμήμα υπηρετούν τέσσερις καθαρίστριες και μια τραπεζοκόμος. Δύο ψυχολόγοι επισκέπτονται εκ περιτροπής τον ίδιο νοσηλευόμενο (μια εβδομαδιαία συνεδρία με την καθεμιά).
Οι νοσηλευόμενοι είναι τοποθετημένοι σε πέντε τρίκλινους και δύο δίκλινους θαλάμους, ενώ ένας ακόμη δίκλινος θάλαμος χρησιμοποιείται ως απομόνωση. Υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και ευρύχωρη αυλή. Το κτίριο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.
Ευδιάκριτη, δυσάρεστη, οσμή. Το ημερήσιο πρόγραμμα των νοσηλευομένων είναι εξαιρετικά στοιχειώδες (μπάνιο, ένδυση, γεύματα, περιορισμένος αυλισμός, απογευματινό επισκεπτήριο για μερικούς). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου οι νοσηλευόμενοι βρίσκονταν κυρίως στον διάδρομο του τμήματος, καθισμένοι ή περιφερόμενοι.
Τα μέλη του κλιμακίου επισκόπησαν τους ιατρικούς φακέλους και τις κάρτες φαρμάκων. Οι φάκελοι είναι ενημερωμένοι εργαστηριακά και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όχι όμως και από ψυχίατρο. Συστηματική ενημέρωσή τους γίνεται από τους δύο ψυχολόγους για το νοσηλευόμενο που παρακολουθούν.
Τηρείται τετράδιο «πρωτόκολλο περιοριστικών μέτρων» με καθημερινές εγγραφές 9 μμ, 0.00, 3 πμ, 6 πμ από τους νοσηλευτές και σπανιότερα από ειδικευόμενο ιατρό. Οι εγγραφές αυτές είναι στερεότυπες (συνήθως με τη διατύπωση «καμία μεταβολή»).
Διακόπηκαν την 18η Απριλίου. Προφανώς, μετά από αντιρρήσεις των ειδικευομένων ιατρών να ενημερώνουν το τετράδιο, η διευθύντρια του Τμήματος, σε συνεννόηση με την διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου επέλεξαν τη λύση να καθηλώνονται με ιμάντες επί κλίνης, προληπτικά, οι 10 από τους 17 νοσηλευόμενους κάθε νύχτα από 9 μμ έως 9 πμ.»!!!