Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Συγκρούσεις μέσα στο γάμο



Πως εκδηλώνονται οι οικονομικές πιέσεις

Υπερβολικά ψώνια. Οι οικονομικές πιέσεις προκαλούν ένα καταθλιπτικό πνεύμα και μερικά άτομα νιώθουν προσωρινή ανακούφιση από την κατάθλιψη με το να κάνουν πιο πολλά ψώνια. Βέβαια, στο τέλος, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διογκώνει το πρόβλημα που ήδη υπάρχει.

Κριτικό πνεύμα. Η γυναίκα, κυρίως, έχει την τάση να εκφράζεται με κριτική, όταν βρίσκονται κάτω από πίεση. Θ’ αρχίσει να γκρινιάζει και ν’ αναλύει το κάθε τι που κάνει ο άντρας της, και που δεν της ταιριάζει, μέχρι του σημείου να μεγαλοποιεί  μικροπράγματα. Αυτό λειτουργεί σαν βαλβίδα διαφυγής και ξεσπάσματος, για όλες τις μορφές έντασης που έχουν συσσωρευτεί.


Ψέμα και απάτη. Ο συνηθισμένος τρόπος για να αποκρύψεις θέματα σχετικά με τα χρήματα είναι το ψέμα. Τόσο ο σύζυγος, όσο και η σύζυγος είναι υπεύθυνοι για απάτη, σχετικά με το οικονομικό θέμα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις παρορμήσεις τους για υλικά αγαθά. Όταν τα χρήματα ξοδεύονται αφειδώς ή με ανεύθυνο τρόπο, οι σύζυγοι καταφεύγουν στο ψέμα για ν’ αποφύγουν μια δύσκολη κατάσταση και την αμηχανία που τους έχει προκαλέσει.

Τάση για αυτολύπηση. Το είδος αυτού του ατόμου μιλάει συνέχεια για τα οικονομικά προβλήματα, ελπίζοντας ότι οι άλλοι θα τον λυπηθούν και θα του προσφέρουν κάποια προσωρινή ανακούφιση. Αν δεν υπάρχει φανερή προσπάθεια, ώστε το ίδιο το άτομο να κάνει κάτι γι’ αυτό το θέμα, η συμπάθεια και η λύπηση των άλλων θα κάνουν πιο πολύ κακό παρά καλό.

Υπερβολική κόπωση. Έρχεται σιγά -σιγά και στο τέλος τα άτομα αυτά ούτε καν θυμούνται το πότε άρχισαν να αισθάνονται κουρασμένα. Το άτομο που ζει με εκνευρισμό και κατηγορίες αισθάνεται νικημένος, πριν ακόμα αρχίσει τη μάχη.

Ψυχολογικές αρρώστιες. Εντάσεις και πιέσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές αυτοπροκαλούμενων ασθενειών. Ο καθένας που ζει κάτω από την απειλή “τελικών προθεσμιών” και τηλεφωνημάτων από τους πιστωτές, είναι ένας καλός υποψήφιος για τέτοιου είδους προβλήματα.

Κατηγορίες. Κατηγορίες για βλακεία, αδιαφορία, εμπλοκή των πεθερικών, είναι μερικά απ’ τα βέλη που πηγαινοέρχονται. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορείς το σύντροφό σου για το οικονομικό χάλι της οικογένειας, παρά να δεις το πρόβλημα σαν δικό σου και να προσπαθήσεις να το διορθώσεις.

Προσωρινή ψυχρότητα. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει κανείς να έχει μια τρυφερότητα ή στενή σεξουαλική σχέση, όταν οι εντάσεις αυξάνονται. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, η προσωρινή ψυχρότητα μπορεί να φέρει κι άλλα προβλήματα.

Τα χρήματα είναι απαραίτητα, κι αποτελούν μέρος του σχεδίου του Θεού για τους δικούς Του. Η αγάπη όμως και η κακή χρήση των χρημάτων είναι καταστρεπτικά. Η Γραφή έχει πολλές οδηγίες πώς να χρησιμοποιούμε τα χρήματα.

Καλό είναι κάθε ζευγάρι να φτιάξει ένα οικογενειακό προϋπολογισμό, έτσι ώστε και οι δύο σύζυγοι να ξέρουν που πάνε ακριβώς τα χρήματα. Ο σκοπός αυτού του προϋπολογισμού είναι ακόμα να ελέγξει κανείς τί έχει και να βάλει φρένο στα υπερβολικά ή έκτακτα έξοδα.

Παρ. ις:9  Δεν μπορείς όμως να σχεδιάσεις ένα προϋπολογισμό και να περιμένεις το Θεό να διευθύνει τα βήματά σου, αν δεν είσαι προετοιμασμένος να Τον τιμήσεις με τους πρώτους καρπούς του εισοδήματός σου (Μαλαχ.γ:10).

Δάνεια

Στις μέρες της πληθωριστικής οικονομίας είναι εντελώς αδύνατο για ένα ζευγάρι ν’ αποκτήσουν σπίτι κι αυτοκίνητο χωρίς να πάρουν δάνειο. Όταν αναλαμβάνεις ένα δάνειο, έχε υπόψη σου ότι το χρέος σου ξεκινάει ακριβώς από την ημέρα που αρχίζουν οι μηνιαίες πληρωμές. Πριν αναλάβεις ένα δάνειο, εξέτασε προσεκτικά όλα τα άλλα έξοδά σου, προκειμένου να είσαι βέβαιος ότι μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη μιας επιπλέον μηνιαίας δόσης. Ψαλμ.λζ:21 & Παρ.κβ:7 Εδώ βλέπουμε ότι ο Θεός θέλει να έχουμε οικονομική ελευθερία, άσχετα με το εισόδημά μας.

4. Όταν παραπονιέται και γκρινιάζει. Ο λόγος του Θεού λέει: Θάνατο και ζωή έχει τη δύναμη η γλώσσα να προκαλεί (Παρ.ιη:21). Η γκρίνια προκαλεί τέσσερα πράγματα που θα πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπ’ όψη σου: 

α) Κλονίζει την αυτοπεποίθηση του συντρόφου σου. Όταν ένας σύζυγος φτάσει στο σημείο να λέει “Ό,τι και να κάνω δεν μπορώ να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου” τότε να ξέρεις πως η γκρίνια έχει κάνει το πρόσωπο αυτό να χάσει την αυτοεκτίμησή του. 
β) Κάποτε οδηγεί στην αυτοκτονία. Συχνά διαβάζουμε στις εφημερίδες περιπτώσεις που αυτοκτονούν αφήνοντας ένα σημείωμα που γράφει: “Απέτυχα να σ’ ευχαριστήσω. Αντίο για πάντα” ή κάτι παρόμοιο.
γ) Μπορεί να προκαλέσει αδιαφορία. Μερικές φορές κάποιοι χρησιμοποιούν τη σιωπή σαν ένα αμυντικό μηχανισμό ενάντια στη γκρίνια του άλλου. Τελικά αυτό οδηγεί στην πλήρη αδιαφορία με αποτέλεσμα την αποτυχία του γάμου.
δ) Δίνει κακό παράδειγμα στα παιδιά. Μ’ αυτό τον τρόπο μεταδίδεται στα παιδιά ένα κριτικό πνεύμα. Αντί να μάθουν να αποδέχονται τους συνανθρώπους τους γίνονται επιθετικά και τους κατακρίνουν.

Μέσα στη γυναίκα ο Θεός έβαλε το αίσθημα της μητρότητας. Μέσα σε κάθε γυναίκα υπάρχει αυτή η επιθυμία και η διάθεση προστασίας. Πολλές φορές τώρα συμβαίνει αυτή η επιθυμία να εκδηλώνεται στον άντρα. Όμως ο άντρας δεν χρειάζεται μια μαμά, χρειάζεται μια σύζυγο. Δεν χρειάζεται συνέχεια κάποιον από πάνω του να του λέει τί πρέπει να κάνει, τί να φορέσει, πότε να κάνει μπάνιο, αν θα πρέπει να πλύνει τα δόντια του..... Βέβαια, αν κάποιος άντρας τα έχει ανάγκη, σημαίνει ότι δεν έχει μεγαλώσει!

Αυτά μια γυναίκα τα κάνει δίχως να τα σκεφτεί, βγαίνουν έτσι. Όμως υπάρχουν κάποιοι άντρες που όταν ξεκινάνε να κάνουν μπάνιο για παράδειγμα, αφήνουν τα ρούχα τους κάτω, κάλτσες, πετσέτες, νερά.... Όταν ο “άντρας” συμπεριφέρεται έτσι, σαν παιδί, αναγκάζει τη γυναίκα του να συμπεριφερθεί σαν μητέρα.

5. Όταν δεν είναι ευχαριστημένη με ο,τι ο σύζυγος μπορεί να προσφέρει στην οικογένεια. Όταν ζητά συνέχεια περισσότερα. Δούλεψε κι άλλο, δεν μας φτάνουν τα λεφτά...

Οι χριστιανοί δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι η ζωή του ανθρώπου δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων αυτού (Λουκ.ιβ:15) και πρέπει να υπακούν στην συμβουλή του Παύλου αρκείσθε εις τα παρόντα (Εβρ.ιγ:5). Επομένως δεν πρέπει να πιέζουν ο ένας τον άλλο επιμένοντας για κάποια πράγματα που δεν φτάνουν τα οικονομικά τους.

Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν τους άντρες τους που εργάζονται σκληρά και λείπουν πολλές ώρες απ’ το σπίτι. Όταν γυρνάνε μετά από 8-10 ώρες δουλειά, δεν είναι ανάγκη αμέσως ν’ αρχίσεις να του λες τί δουλειές πρέπει να γίνουν.

6. Όταν δεν εφαρμόζει εντολές του Θεού και μετά το γάμο (ισχύει το ίδιο για άντρα και γυναίκα). Η εντολή είναι: Και θέλει αφήσει ο άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα αυτού και θέλει προσκολληθή εις την γυναίκα αυτού και θέλουσι είσθε οι δύο εις σάρκα μίαν. Πόσοι όμως εφαρμόζουν αυτή την εντολή και σε ποιο βαθμό; Όταν εμφανίζονται τα προβλήματα αρχίζουμε να κατηγορούμε τον πεθερό, την πεθερά ή τους γονείς μας για τις παρεμβάσεις τους στην οικογένειά μας. Τις περισσότερες φορές όμως, εμείς οι ίδιοι δίνουμε το δικαίωμα ή αφήνουμε περιθώρια στους άλλους να παρέμβουν.

Οι λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο είναι πολλοί. Μερικοί επιτρέπουν στους δικούς τους να παρεμβαίνουν επειδή συνεχίζουν να είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους, σε σημείο να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σ’ αυτούς και την οικογένειά τους απ’ την μια πλευρά και στους δικούς τους απ’ την άλλη. Άλλοι, επειδή νιώθουν βαρύ το φορτίο των ευθυνών τους και γι’ αυτό θέλουν να το συμμερίζονται με τους δικούς τους και άλλοι, επειδή έτσι τους βολεύει προσωρινά (οικονομικοί λόγοι), χωρίς να θέλουν να δουν τις μελλοντικές συνέπειες.

Ενώ ο λόγος του Θεού συστήνει ν’ αφήσουμε τους δικούς μας, εμείς προσπαθούμε να τους κρατήσουμε κοντά μας κι ενώ θα έπρεπε να πάψουμε να είμαστε μ’ αυτούς, εμείς μένουμε ενωμένοι κι έτσι δεν μπορούμε να γίνουμε ένα, μία σάρκα με το σύζυγό μας. Πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι δεν είναι εύκολο για τους γονείς να μην αναμειχτούν στη ζωή των παιδιών τους και χωρίς ακόμη να τους δοθεί αυτό το δικαίωμα. Αυτό, επειδή συνεχίζουν να το θεωρούν παιδί τους, επειδή πιστεύουν ότι έχουν γνώσεις κι εμπειρίες που μπορεί να είναι χρήσιμες στα παιδιά τους που έχουν παντρευτεί, επειδή θέλουν να το προφυλάξουν από κινδύνους κλπ χωρίς όμως να σκέφτονται  ότι αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο όταν το παιδί τους το ζητήσει. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, εμείς οι ίδιοι πρέπει να τους βοηθήσουμε να το καταλάβουν, εξηγώντας τους με καλό πάντα τρόπο. Διαφορετικά θα έχουμε προβλήματα.

Τα πράγματα φυσικά μπλέκονται όταν η νύφη και η πεθερά έχουν προβλήματα μειωμένης αυτοεκτίμησης ή ανασφάλειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η νύφη νιώθει ότι μειώνεται η αξία της με την παρεμβολή της πεθεράς της, ότι η πεθερά εισχωρεί στο πεδίο της δικής της κυριαρχίας ή ότι προσπαθεί να τραβήξει τον άντρα της από κοντά της. Γι’ αυτό αρχίζει ν’ αντιδρά βίαια απέναντί της, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη σχέση που υπάρχει ανάμεσά τους. Γι’ αυτή την κατάσταση μπορεί να ευθύνεται και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό και η λαθεμένη στάση μερικών αντρών που ή δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους, προσπαθώντας να τα έχουν καλά και με τις δύο (αμφίρροπη στάση ανάμεσα σε γυναίκα-μητέρα) ή δίνουν την εντύπωση ότι γι’ αυτούς έχει μεγαλύτερη αξία η γνώμη των γονιών τους απ’ ότι της γυναίκας τους, ενισχύοντας έτσι την ανασφάλεια ή τη μειωμένη αυτοεκτίμηση της γυναίκας τους προκαλώντας τη δημιουργία ζήλιας μέσα της.

7. Όταν είναι οξύθυμη