Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η Βραζιλία «εξαφανίζει» τις φαβέλες από το χάρτη !

Με τη βοήθεια του Google Maps, οι φτωχογειτονιές θα εμφανίζονται ως «λόφοι»!

Οι φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι περιοχές μεγάλης φτώχειας και υψηλής εγκληματικότητας. Αρχικά περιοχές διαμονής απόστρατων από τα πεδία των μαχών, στη συνέχεια πεδίο καταφυγής απελεύθερων σκλάβων χωρίς καμία έγγειο ιδιοκτησία, σήμερα χωνευτήρι χωρικών της χώρας που συνέρρευσαν στις μεγάλες πόλεις για λίγα χρήματα.

Περίπου το 6% των κατοίκων της Βραζιλίας διαμένει εκεί. Η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών είναι εξαιρετικά διαδεδομένες, ενώ η χρήση όπλων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη με τους φόνους να αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους τους.

"Φαβέλα" στα πορτογαλικά σημαίνει "φτωχογειτονιά", "παραγκούπολη", σαν κι αυτές που κατά εκατοντάδες απαντώνται στην τροπική χώρα και που μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει στο Google Maps, τη σχετική δωρεάν υπηρεσία πρόσβασης σε παγκόσμιους χάρτες, της εταιρείας Google. Αυτή είναι η μια πλευρά της πραγματικότητας.

Η άλλη πλευρά, συνίσταται στη διοργάνωση από τη Βραζιλία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016, στην πόλη του Ρίο. Ενόψει των σημαντικών αυτών γεγονότων, οι περιοχές που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως "φαβέλες" στο χάρτη, θα εξευγενισθούν ονοματικά σε "λόφους"-“morro” στην τοπική γλώσσα.Η προσπάθεια χρονολογείται από το 2009, όταν ο Δήμαρχος της πόλης του Ρίο ξεκίνησε εκστρατεία αλλαγής του ονόματος, με βάση το επιχείρημα ότι οι νέες φαβέλες δυσφημούν με την κακή τους φήμη και εγκληματικότητα τις παραδοσιακές φαβέλες-φτωχογειτονιές της χώρας, με τα ιδιαίτερα τοπικά τους χρώματα. Οι αντίπαλοί του αντιτείνουν πως η αλλαγή γίνεται για λόγους αμιγώς τουριστικούς, ενώ κρύβει τα πραγματικά προβλήματα κάτω απ’ το χαλί, ενώ άλλοι διατυπώνουν την άποψη πως ο αποχαρακτηρισμός αυτός θα θέσει σε κίνδυνο επισκέπτες τουρίστες των περιοχών, οι οποίοι θα κυκλοφορούν αμέριμνοι σε γειτονιές υψηλής επικινδυνότητας

newsbeast.gr