Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Είναι το κάπνισμα αμαρτία;

Η Αγία Γραφή δεν ασχολείται με το θέμα του καπνίσματος. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάσουμε τις Γραφές και να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε μια απάντηση. Το πρώτο σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι εκεί που η Αγία Γραφή μας λέει ότι το σώμα μας είναι ναός του Θεού.

Α' Κορ.ς:19-20 Η δεν εξεύρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος του εν υμίν, το οποίον έχετε από Θεού, και δεν είσθε κύριοι εαυτών; Διότι ηγοράσθητε διά τιμής· δοξάσατε λοιπόν τον Θεόν διά του σώματός σας και διά του πνεύματός σας, τα οποία είναι του Θεού.

Η Αγία Γραφή μας λέει ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα μας. Από τη στιγμή που έχουμε αγοραστεί με τιμή, πρέπει να ζούμε με ευσέβεια και άγια ζωή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να δοξαστεί ο Θεός και να φροντίζουμε τα σώματά μας. Αυτό έχει να κάνει με οτιδήποτε βάζουμε στο σώμα μας.

Προφανώς, το κάπνισμα είναι επιβλαβές για το σώμα, δεδομένου ότι εισπνέεται καπνός στους πνεύμονες. Το κάπνισμα είναι επίσης εξαιρετικά εθιστικό, ώστε να ελέγχει πολύ γρήγορα τον άνθρωπο. Αυτό είναι κακό, επειδή η Αγία Γραφή μας λέει να μην εξουσιαζόμαστε από τίποτα.

Α' Κορ.ς:12 Πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, πλην πάντα δεν συμφέρουσι· πάντα είναι εις την εξουσίαν μου, αλλ' εγώ δεν θέλω εξουσιασθή υπ' ουδενός.

Το κάπνισμα κοστίζει και οικονομικά. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο σωστά, για την πληρωμή λογαριασμών, δεκάτων, βοήθεια άλλων, φροντίδα της οικογένειας κλπ.

Τι να κάνετε αν είστε εξαρτημένοι από το τσιγάρο;

Εάν είστε εθισμένοι στο τσιγάρο, θα πρέπει να προσευχηθείτε και να ζητήσετε από τον Κύριο Ιησού να σας ελευθερώσει από τον εθισμό. Ο Θεός έχει πει: Β' Κορ.ιβ:9 Αρκεί εις σε η χάρις μου· διότι η δύναμίς μου εν αδυναμία δεικνύεται τελεία.

Είναι σίγουρα αδυναμία να είναι κάποιος εθισμένος στο τσιγάρο, αλλά η δύναμη του Κυρίου μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσει η συνήθεια.

Εάν καπνίζω, θα πάω στην κόλαση;

Όχι, δεν πρόκειται να πας στην κόλαση επειδή καπνίζεις. Η σωτηρία του Χριστιανού δεν εξαρτάται από το πόσο καλός ή κακός είναι. Η σωτηρία εξαρτάται από την πίστη στον Ιησού Χριστό. 

Αν και ορισμένες αμαρτίες είναι χειρότερες από κάποιες άλλες, πρέπει να μετανοήσουμε για όλες τις αμαρτίες.

Θυμηθείτε: Α' Πέτρ.β:24 όστις τας αμαρτίας ημών αυτός εβάστασεν εν τω σώματι αυτού επί του ξύλου, διά να ζήσωμεν εν τη δικαιοσύνη, αποθανόντες κατά τας αμαρτίας· με του οποίου την πληγήν ιατρεύθητε.

Συμπέρασμα

Αν και ο λόγος του Θεού δεν ονομάζει κυριολεκτικά το κάπνισμα σαν αμαρτία, φαίνεται ότι θα πρέπει να το δούμε έτσι σύμφωνα με όσα είδαμε παραπάνω μέσα από την Αγία Γραφή.