Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ποιοι είναι αιρετικοί;;;;;



Πολύ απλό ερώτημα.

Και μία φαιδρή, αλλά ισχύουσα απάντηση . . . Γι «αυτούς» είμαστε εμείς οι αιρετικοί. Για εμάς όμως, είναι «αυτοί» οι αιρετικοί.

Τι απαντά ο ίδιος ο Ιησούς σε όσους ΛΕΝΕ ότι έχουν την αυθεντία της μαθητείας σε Αυτόν ;;;

Θα δούμε την απάντησή Του, αφού προηγουμένως σας πω ότι τη δίνει λίγες μέρες μετά την προσπάθειά Του να περάσει από ένα χωριό στη Σαμάρεια. Οι Σαμαρείτες χωρικοί όμως, ΔΕΝ τον δέχτηκαν (Λουκ.θ:52-53).

Οι Σαμαρείτες είχαν με τους Ιουδαίους τόσες διαφορές, ώστε δεν συναναστρέφονταν καν οι μεν τους δε. Δεν ήταν απλά αιρετικοί κατά τους Ιουδαίους, αλλά εκτός πίστης (όπως θεωρούσαν τους αλλοεθνείς).

Ο Ιησούς ήταν κατά σάρκα Ιουδαίος. Κι όμως, ήθελε να πάει κοντά στους Σαμαρείτες!!

Ο επίσημος και μοναδικός ναός αφιερωμένος στο Θεό, ήταν στην Ιερουσαλήμ (Ιουδαία). Στο ναό υπηρετούσαν Ιερείς, και Λευίτες. Σε σημερινοί αντιστοιχία θα λέγαμε πρεσβύτεροι και διάκονοι.

Ο Ιησούς λοιπόν, για να δείξει ποιος θα μπει στη Βασιλεία Του, είπε μία παραβολή.

Ένας άνθρωπος είχε ανάγκη βοήθειας. Είχε ανάγκη τη φιλανθρωπία των συνανθρώπων του. Ο ιερέας το ήξερε, αλλά ήταν απασχολημένος στη δική του πορεία και τον προσπέρασε. Ο λευίτης το ίδιο. Ξέρετε ποιος τον βοήθησε ; Αυτός που για μένα είναι αιρετικός, και ΝΟΜΙΖΩ ότι ο Θεός τον αποδοκιμάζει ! Ο Σαμαρείτης . . .

Ο Ιησούς ολοκλήρωσε με μία προτροπή. «ΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΙΔΙΟ» . .

Το παράδειγμά του προς μίμηση δεν το έδωσε με έναν ιερέα, ή έναν λευίτη, αλλά με έναν αιρετικό και αυτό το διδάσκει για όσους θεωρώ εγώ αιρετικούς, ή για όσους θεωρείς εσύ . . . (Λουκ.ι:30-37)