Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Περί συνόδων

«..Ο τρόπος που λειτουργεί η ιερά σύνοδος, διαρκής και έκτακτη, δημιουργεί πλείστα όσα ερωτήματα σε πιστούς αλλά και άπιστους. Μυστήριο καλύπτει τις συνεδριάσεις της Συνόδου.
Απαγορεύεται η είσοδος στους λαϊκούς, στους κληρικούς, στους δημοσιογράφους.
 Οι επίσκοποι μένουν άγρυπνοι από φόβο μην τύχει και παρεισφρήσει κάποιος ανεπιθύμητος στις τάξεις τους. Μένουν άγρυπνοι για να προλάβουν κάθε απόπειρα ν' αλλοιωθεί η σύνθεση της εκκλησιαστικής ηγεσίας ή να επηρεασθεί αυτή από το Σώμα της εκκλησίας, τον λαό του Θεού.
 Όχι μόνο συζητούν οι επίσκοποί μας κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και κρύβουν τις συζητήσεις γραμμής από τους άλλους.
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΑΣΟΝΙΚΗ ΣΤΟΑ,
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ,Ή ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ.
 Εάν ανατρέξουμε για παράδειγμα στην Αποστολική Σύνοδο, που πρέπει να είναι το πρότυπο και το τέλειο υπόδειγμα κάθε συνόδου, βλέπουμε τα εξής αξιοπρόσεκτα:
α΄) «Σίγησε παν το πλήθος και ήκουον Βαρνάβα και Παύλου» (Πράξεις, 15, 12).
 'Αγιοι αρχιερείς, υπήρχε «πλήθος» στη σύνοδο, που παρακολουθούσε τις εργασίες της.

β΄) «Τότε έδοξε τοις αποστόλοις και τοις πρεσβυτέροις συν όλη τη εκκλησία...» (Πράξεις, 15, 22), και..
γ΄) «Οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι και οι αδελφοί..» (Πράξεις, 15, 23).
'Αγιοι αρχιερείς, φαίνεται σαφέστατα ότι η «εκκλησία» σήμερα διαστέλλεται από τους απόστολους και τους πρεσβύτερους... Επίσης και οι «αδελφοί» τότε, δεν παρακολουθούσαν απλώς, αλλά συμμετείχαν ενεργά.


 Σήμερα τα αυτονόητα αυτά για τους Χριστιανούς των πρώτων χρόνων ούτε καν τολμάμε να τα διανοηθούμε. Εάν θέλουμε να φθάσουμε στη δόξα και στην πνευματικότητα της πρώτης Εκκλησίας, ας αρχίσει τουλάχιστον μια διαφάνεια.

ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΦΩΛΙΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΙΝΟΜΕΝΗ..».
Κείμενο  του  Ανδρέα (Αυγουστίνου) Καντιώτη επισκόπου Φλωρίνης (έως το 2000 που παραιτήθηκε) δημοσιεύτηκε στην «Χριστιανική Σπίθα» τον Μάρτιο του 2005.