Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

τα θεοφάνεια κρατούν από τα ειδωλολατρικά επιφανεια

Οι αρχαίοι Ελληνες γιόρταζαν τα επιφάνεια, όπου σε πανηγυρική πομπή κατεβάζαν στο Φάληρο το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, και το έπλεναν στην θάλασσα. Ακόμη οτι τα "χριστιανικά" θεοφάνια ξεκίνησαν από μία ομάδα αιρετικών στην Αντιόχεια. Η εορτή είχε μεγάλη επιτυχία, και έτσι η καθολική εκκλησία την υιοθέτησε ως δική της εορτή. 

Τα παραπάνω παραδέχεται σε εκπομπή της ΝΕΤ χθές στις 6 Γενάρη, ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Μάριος Μπέγζος, στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου Λιάπη και διευθυντής της μονής Πεντέλης.

Ακόμη στο τέλος της εκπομπής φαίνεται να συμφωνεί με την παρουσιάστρια Μ. Μιχελιδάκη πως όλα αυτά τα έθιμα θεοφανίων (και χριστουγέννων) είναι Βακχικά-Διονυσιακά.

Ο κος Μπέγζος παραδέχθηκε ότι τον 4ο αιώνα άρχισε η καθολική εκκλησία να γιορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου τα χριστούγεννα σε αντικατάσταση της ειδωλολατρικής γιορτής του ανίκητου Ηλιου, την ίδια ημέρα..