Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

αντιαιρετικών συνέχεια


  Συνήθως οι αντιαιρετικές κορώνες είναι η προκάλυψη νεωτερισμών και το καταφύγιο των πιο κραυγαλέων αιρέσεων..Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε δύο ακόμη αιρεσιοφάγους (αιρεσιάρχες):
1) Ο Τερτυλλιανός (155-222) ήταν ο πρώτος «πατέρας» που διατύπωσε τα περί τριάδας και χρησιμοποίησε την λατινική γλώσσα. Ασπάστηκε την αίρεση του Μοντανισμού με αποτέλεσμα να διακόψει απ' το 207 κάθε σχέση με την εκκλησία. Οι οπαδοί του («τερτυλλιανιστές») συγκρότησαν μετά τον θάνατό του δική τους εκκλησία μέχρι την εποχή του Αυγουστίνου. Ο Τερτυλλιανός, πολεμούσε με μεγάλο πείσμα τους αιρετικούς! Στο κυρίως αντι"αιρετικό" έργο του («Ένστασις») ισχυρίζεται ότι οι αιρετικοί δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν τις Ιερές Γραφές γιατί αυτές δεν τους ανήκουν...
2)Ο  «αιρεσιομάχος», Θεόφιλος Αντιοχείας (έζησε περί το 180) και επηρεάσθηκε από τον πλατωνισμό και τη γνωστική αιωνολογία πίστεύε στην  τετράδα : Θεός, Λόγος, Σοφία, 'Ανθρωπος!