Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο

H εξάρτηση από το Διαδίκτυο αναγνωρίζεται πια από την ψυχιατρική κοινότητα ως ξεχωριστή ψυχοσωματική διαταραχή, πού χαρακτηρίζεται από:
·  ανάπτυξη ανοχής, καθώς εκδηλώνεται ή ανάγκη για ολοένα αυξανόμενης χρονικής διάρκειας σύνδεση με το Internet προς επίτευξη της επιθυμητής ευχαρίστησης και ικανοποίησης. συμπτώματα στέρησης, κυρίως τρόμο, ανησυχία και κακοκεφιά
·  συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και ευερεθιστότητα,
·  διακοπή των κοινωνικών σχέσεων πού μπορεί να εκδηλώνεται με εξασθένηση ή ολική εξαφάνιση είτε σε ποιότητα είτε σε ποσότητα.
Γι' αυτό χρήζει ειδικής θεραπείας, όπως ή εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.
Στην Ελλάδα ή διείσδυση του Internet φθάνει μόλις το 17% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωστόσο έχουν καταγραφεί κρούσματα εξάρτησης σε εφήβους και φοιτητές, Υπολογίζεται σε ποσοστό 5-10% παγκοσμίως, δεδομένου ότι ο πληθυσμός των χρηστών ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο άτομα.
Τα δεδομένα και οι μελέτες φανερώνουν ότι το Διαδίκτυο αναδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και για άτομα εσωστρεφή, ανασφαλή και μοναχικά, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στις συναναστροφές. Πολλές μελέτες κατέδειξαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της υπέρμετρης χρήσης του Διαδικτύου με την ύπαρξη σοβαρών ψυχικών διαταραχών. Η Dr Kimberly S.Young, Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, δήλωσε πώς άνθρωποι, πού έκαναν κατάχρηση οινοπνεύματος ή άλλων eξαρτησιογόνων ουσιών, χρησιμοποιούσαν το Internet ως ένα ασφαλέστερο υποκατάστατο! Ωστόσο, και άνθρωποι χωρίς προηγούμενες ψυχικές διαταραχές έχουν παγιδευτεί στη χρήση του Διαδικτύου.
Γι' αυτό ή επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί ιδιαιτέρως στην προστασία της πιο ευαίσθητης πληθυσμιακής μερίδας. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία έχει εκδώσει οδηγία προς τους γονείς και επισημαίνει τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά μετά άπα παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή τους και έκθεση τους στο Internet:
·  Το παιδί σας παραβιάζει τα χρονικά όρια πού του έχετε θέσει, όσον άφορα τη χρήση του Internet;
·  Παραμελεί τις δουλειές που του έχετε αναθέσει στο σπίτι, για να περάσει περισσότερο χρόνο συνδεδεμένο στο Internet (online);
·  Δημιουργεί συχνά φιλίες μέσω Internet;
·  Πόσο συχνά παραπονιέστε για τον χρόνο πού περνάει online;
·  Πόσο συχνά το παιδί σας ελέγχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του (e-mail) , πριν κάνει κάτι άλλο;
·  Πόσο συχνά απομονώνεται από τότε πού ανακάλυψε το Internet; Παίρνει αμυντική στάση ή κυριεύεται από μυστικοπάθεια, όταν το ρωτάτε τι κάνει όσο είναι online;
·  Πόσο συχνά βρίσκεται μόνο του στο δωμάτιο με το κομπιούτερ;
·  Αγωνία να ξανασυνδεθεί με το Internet, όσο είναι «εκτός» (offline);
·  Προτίμα να περάσει την ώρα του με το Internet, παρά έξω με φίλους;
·  Εκνευρίζεται όταν του θέτετε χρονικά περιθώρια χρήσης του Internet;
·  Είναι θλιμμένο ή κακόκεφο, όσο είναι offline;
Εάν στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις
απαντήσουμε «συχνά» ή «συνέχεια», τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε αρνητική επίδραση, εξάρτηση ή κάποια επικίνδυνη «συνάντηση» στα chat-rooms (χώρους συνομιλίας στο Internet).
Στη Γερμανία, οπού εκτιμάται ότι ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών από το Διαδίκτυο ξεπερνά το 1 εκατομμύριο άτομα, πάρα πολλά παιδιά και έφηβοι περνούν σ αυτό όλο και περισσότερο από τον χρόνο τους παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας πλοηγήσεις στο Internet. Μάλιστα πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας περνούν μόνο 4,5 ώρες τη μέρα στο σχολείο και επιστρέφουν γύρω στη 1:30 σε ένα άδειο σπίτι, οπού ολομόναχα, χωρίς επίβλεψη μέχρι να γυρίσουν οι γονείς τους από τη δουλειά, περνούν την ώρα τους συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο. Γι' αυτό στη Γερμανία λειτουργούν ήδη «κατασκηνώσεις» θεραπευτικές για νέους, στις όποιες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να γνωρίσουν δραστηριότητες ενδιαφέρουσες και πλευρές της ζωής χωρίς τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο, πού βοηθούν να γνωρίσουν ή και να βρουν τον εαυτό τους.
Πριν 1 χρόνο το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα βραβεύτηκε, διότι κατάφερε εγκαίρως να εντοπίσει 13χρονο χρήστη υπολογιστή, υποψήφιο αυτόχειρα, όπως ανέφερε μέσω διαδικτύου στο «ηλεκτρονικό του ημερολόγιο»!
Στην Ιαπωνία αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών πού αποφασίζουν «συλλογικές αυτοκτονίες» και, όπως δήλωσε ή ιαπωνική αστυνομία, 91 άτομα αυτοκτόνησαν τη χρονιά πού πέρασε, γι' αυτό υπάρχει και αυξημένη επαγρύπνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεαροί Ιάπωνες δηλώνουν ότι οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής τους απομακρύνουν από τον κοινωνικό τους περίγυρο και είναι πολλές χιλιάδες νέων πού εξελίσσονται σε «χικιμόρι», σε ερημίτες πού δεν βγαίνουν από το δωμάτιο τους και ή μόνη τους διασκέδαση είναι ή πλοήγηση στο Διαδίκτυο!
Πρέπει λοιπόν όλοι - και οι γονείς ιδιαιτέρως - να κατανοήσουμε ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και ή σύνδεση με το Internet δεν είναι απλώς το χρήσιμο εργαλείο ή το αθώο παιχνίδι διασκέδασης για τα παιδιά και τους εφήβους μας, πού μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα και χωρίς έλεγχο. Οι συναντήσεις στον Κυβερνοχώρο κρύβουν κινδύνους! Γι' αυτό οι γονείς, οι όποιοι κατά κανόνα γνωρίζουν για τη χρήση του υπολογιστή και του Internet πολύ λιγότερα από τα παιδιά τους, πρέπει να χρησιμοποιούν κωδικούς ασφαλείας και να «συντροφεύουν» τα παιδιά τους στις ηλεκτρονικές αναζητήσεις τους, όπως και να θέτουν όρια στόν χρόνο χρήσης του υπολογιστή τους.


πηγή: «Ενημέρωση» Έκδοση Κέντρου Συμπαραστάσεως Προνοίας Απ.Παύλου «Η Ελπίδα»