Παράνομη θεωρεί την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών η Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αφού έρχεται σε αντίθεση με τη χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και με την οδηγία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η αρμόδια επίτροπος Ρέντινγκ, αφού αναφέρει ότι η σχετική οδηγία προβλέπει ότι «τα κράτη – μέλη απαγορεύουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παρέχουν πληροφορίες για τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και την υγεία και τη σεξουαλική ζωή» επισημαίνει με έμφαση ότι “αυτή η απαγόρευση οφείλεται στην ιδιαιτέρως ευαίσθητη φύση των εν λόγω δεδομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ʽθρησκευτικές πεποιθήσεις”.
..Σχολιάζοντας την απάντηση ο Ν. Χουντής δήλωσε πως “η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών είναι παράνομη και πρέπει να απαγορευτεί”. Αναφερόμενος στην υπουργό Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι "ξεχνά" να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία .
Να θυμίσουμε οτι σύμφωνα με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων:
”...ο απολυτήριος τίτλος χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις εκτός σχολείου (π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, και για εξεύρεση εργασίας). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο – όπως άλλωστε και η μη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου εάν υπάρχει – θα μπορούσε επιπλέον να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ενδεχόμενο το οποίο, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του Συντάγματος, η έννομη τάξη καλείται πάση θυσία να αποτρέψει. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι τόσο ως προαιρετική, όσο και πολύ περισσότερο ως υποχρεωτική, η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δεν είναι νόμιμη, διότι αντιβαίνει προς την θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 4 § 1 β΄ ν. 2472/1997). Το σχετικό πεδίο (ένδειξη) θα πρέπει συνεπώς να διαγραφεί…”