Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ (1)




1.  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΑΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

Επειδή πρόκειται να οδηγήσεις ανθρώπους, να διδάξεις και να κηρύξεις, πρέπει να έχεις μια σταθερή βάση. Πρέπει σαν άτομο να αυξηθείς πνευματικά για να μπορέσεις να βοηθήσεις κι άλλους να αναπτυχθούν.

Εφεσ.δ:1,2  Σας παρακαλώ λοιπόν εγώ, ο δέσμιος εν Κυρίω, να περιπατήσητε αξίως της προσκλήσεως καθ’ ήν προσεκλήθητε, μετά πάσης ταπεινοφροσύνης και πραότητος μετά μακροθυμίας, υποφέροντες αλλήλους εν αγάπη....

Η Βίβλος μας λέει ότι ο Θεός έδωσε στην εκκλησία αποστόλους, προφήτες, ευαγγελιστές, δασκάλους, ποιμένες (Εφεσ.δ:11-15) και στο εδ.8 λέει ότι αυτά δόθηκαν σαν δώρα-χαρίσματα στους ανθρώπους, στην εκκλησία.  Ακριβώς γι’ αυτές τις διακονίες μιλάμε σήμερα, για την κλήση που ο Θεός μας έχει κάνει.

Πιστεύω ότι οι πρεσβύτεροι καλούνται με προσωπική κλήση από το Θεό. Το ίδιο ισχύει και για τους δασκάλους του Κυριακού σχολείου. Ο Θεός βάζει στην καρδιά κάποιου να γίνει δάσκαλος.

Ο Παύλος μας λέει να περπατούμε άξια της κλήσης που μας έγινε.

Η κλήση ενός πρεσβύτερου είναι μια ιδιαίτερη κλήση. Είναι κλήση για υπηρεσία, για κόπο, για να δώσεις. Μ’ αυτή την κλήση πιστεύω ο Θεός δίνει ένα ιδιαίτερο άγγιγμα, ένα ιδιαίτερο χρίσμα. Χωρίς το οποίο, ό,τι λες είναι απλά λόγια.
Κανείς δεν έχει την ανάγκη να περπατήσει τόσο κοντά με το Θεό, όσο αυτός που έχει κληθεί να οδηγήσει ανθρώπους στο Θεό. Κι εμείς κληθήκαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά, να σταθούμε ανάμεσα στο Θεό και τους ανθρώπους, και είμαστε τα εργαλεία Του για να κάνει το θέλημά Του.

Δεν είναι δική μας επιθυμία ούτε δικός μας σκοπός κι ούτε πρόκειται να γίνει δικό μας το έργο. Αλλά για να χρησιμοποιηθούμε από το Θεό όπως θέλει να μας χρησιμοποιήσει πρέπει να ετοιμαστούμε και να αναπτυχθούμε έτσι ώστε Αυτός να μπορεί να φανερωθεί μέσα από εμάς και να μας χρησιμοποιήσει για τη δόξα Του.

Ο Θεός θέλει μέσα από τους εργάτες Του να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα  μέσα στην εκκλησία Του αλλά δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει αρκετή προετοιμασία γι’ αυτό. Πολλοί πρεσβύτεροι που οδηγούν το λαό του Θεού δεν έχουν προετοιμαστεί να κάνουν αυτό το έργο. Έτσι, ακούμε πολλές φορές δασκάλους Κυριακού σχολείου να λένε ότι επειδή έχουν να κάνουν με παιδιά δεν χρειάζονται προετοιμασία ξεχνώντας ότι πολλές φορές τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα πράγματα από έναν μεγάλο.

Είναι σημαντικό να αναπτυχθούμε και να προετοιμαστούμε!

Είτε καθαρίζουμε την αίθουσα, είτε κηρύττουμε ή διδάσκουμε, η Βίβλος μας λέει ότι ό,τι κάνουμε πρέπει να γίνεται μέσα απ’ όλη μας την καρδιά, με όλη μας την δύναμη, κάνοντας το για τον Κύριο, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας, και αυτό χρειάζεται προετοιμασία.

Η τεμπελιά δεν αρέσει στο Θεό!! Αν έχουμε κληθεί από τον Θεό, πρέπει να προετοιμαστούμε και να γίνουμε υπεύθυνα άτομα καλά μαθητευόμενοι και συνεχώς αυξανόμενοι στο πνεύμα ώστε να καταντήσουμε στο μέτρο της ηλικίας του πληρώματος του Χριστού.

Ας δούμε μερικά απαραίτητα στοιχεία γι’ αυτό:

Αυτοπειθαρχία Είναι η ικανότητα να ελέγχεις τον εαυτό σου, τις πράξεις σου, τη ζωή σου.... Είναι η υποχρέωση να κανονίζεις τη ζωή σου, τον εαυτό σου σύμφωνα με τις αρχές του λόγου του Θεού και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες της σάρκας ή σύμφωνα με τα συναισθήματα ή τις πιέσεις που δέχεσαι απ’ τον κόσμο.

Είναι η υποχρέωση να ελέγχει κανείς τις πράξεις του, τα συναισθήματά του, τις σκέψεις του και το χρόνο του.

Ένας πραγματικά μεγάλος μέσα στο έργο του Θεού είναι αυτός που έχει αυτοπειθαρχία. Ένα αυτοπειθαρχημένο άτομο λέει:

Πρέπει να κάνω το έργο του Θεού, ότι κι αν κοστίσει! Πρέπει να εκπληρώσω την κλήση που ο Θεός έκανε στην ζωή μου! Που σημαίνει ότι αν υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να τα κάνω. (Εβρ.ι:7) Ο Χριστός, αλλά και ο Παύλος είχαν πάρει την απόφαση του θανάτου.

Δεν πρέπει να αφήνω πράγματα που πρέπει να κάνω να περνάνε έτσι.

Αν πρέπει να προσευχηθώ περισσότερο, να προσευχηθώ. Μπορεί άλλοι να πηγαίνουν βόλτα, εκδρομές, διασκέδαση, φαγητό, αλλά εγώ πρέπει να προσεύχομαι, να μελετάω, να μένω με το Θεό. Αυτό είναι αυτοπειθαρχία!

Είναι υποχρέωση του πρεσβύτερου να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις ανάγκες της εκκλησίας, όσο κι αν κοστίζει αυτό. Είναι καθήκον μας να δίνουμε τον καλλίτερο εαυτό μας για να γίνει το θέλημα του Θεού. Δεν υπάρχει χώρος για συγνώμη.

Αν δεν είσαι έτοιμος να πληρώσεις το τίμημα δεν μπορείς να γίνεις πρεσβύτερος-κι αυτό που παίρνεις, εξαρτάται από το πόσο πληρώνεις.

Αν δεν πάρεις την απόφαση να αυτοπειθαρχήσεις τον εαυτό σου, να κάνεις θυσίες, να κάνεις ότι καλλίτερο μπορείς ξέροντας ότι δεν μπορείς κάθε τόσο να ζητάς συγνώμη, να είσαι έτοιμος να πληρώσεις κάθε πρόβλημα και ανάγκη που θα παρουσιαστεί, άφησε τα και πήγαινε σπίτι σου!!!

Είναι καλύτερα να μην είσαι πρεσβύτερος, από το να είσαι ένας τεμπέλης πρεσβύτερος.

Πολλοί πρεσβύτεροι έχουν πολλούς και καλούς στόχους που όμως ποτέ δεν τους φτάνουν γιατί ποτέ δεν αποφάσισαν να πληρώσουν το τίμημα, δεν έχουν αυτή την επιθυμία γιατί δεν μπορούν να πειθαρχήσουν τους εαυτούς τους.

Ο Κύριος μας κάλεσε για μια θαυμαστή αποστολή:

Πορευθέντες μαθητεύσατε, πορευθέντες κηρύξατε, και πρέπει να το κάνουμε αυτό αυτοπειθαρχούμενοι και βάζοντας τα πρώτα πράγματα στην πρώτη θέση, και τα τελευταία στο τέλος. Όλα αυτά είναι απαραίτητα γι’ αυτόν που θέλει να είναι πρεσβύτερος.

Εφες.ε:16 εξαγοραζόμενοι τον καιρό

Ο χρόνος είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μας έδωσε ο Θεός και πρέπει να χρησιμοποιείται με σοφία αν θέλουμε να εκπληρώσουμε όλο το θέλημα του Θεού. Ο χρόνος είναι ένα δώρο του Θεού που πρέπει να σεβόμαστε χρησιμοποιώντας τον προσεκτικά γιατί....τρέχει.

Πριν καλά-καλά το καταλάβεις η ημέρα έχει φύγει κι αν δεν έχεις σχεδιάσει τη μέρα σου και το χρόνο σου, θα βρεις ότι ποτέ δεν έχεις χρόνο να κάνεις ό,τι έχεις να κάνεις. Αν κάποιος θέλει να είναι σωστός στη διακονία του, πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το χρόνο του με σοφία.



Οι πρεσβύτεροι είναι πάντοτε άνθρωποι πολυάσχολοι. Και οι πολυάσχολοι άνθρωποι φαίνεται ότι πάντοτε μπορούν να βρίσκουν λίγο χρόνο για να κάνουν περισσότερα πράγματα. Αντίθετα οι τεμπέληδες είναι αυτοί που ποτέ δεν βρίσκουν χρόνο να κάνουν οτιδήποτε, λέγοντας πάντοτε: «Δεν έχω χρόνο».

Μεγάλοι άντρες της βασιλείας του Θεού είναι αυτοί που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το χρόνο τους κι επειδή ξέρουν να το κάνουν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.