Το 75% των σπιτιών έχουν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης.
Σε έρευνα από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Mackintosh στην Σκωτία, για το στέγνωμα ρούχων μέσα σε δωμάτια, αποδείχτηκε ότι το ένα τρίτο της υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να απλώνουν τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα τους για στέγνωμα μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά λόγω βροχής/παγωνιάς.
Στο 87% των σπιτιών τα ρούχα της οικογένειας στέγνωναν στο εσωτερικό όταν έκανε κρύο. Και στο 1/3 των σπιτιών τα ρούχα τοποθετούνταν πάνω στα καλοριφέρ για να στεγνώσουν. Οι ερευνητές πρόσεξαν ότι τα εν λόγω σπίτια παρουσίαζαν μούχλα που οφειλόταν ακριβώς στο στέγνωμα των ρούχων. Και αυτό αύξανε τον κίνδυνο άσθματος και άλλων αλλεργιών της αναπνοής.
Από ένα και μόνο πλυντήριο (μία δόση πλυσίματος) εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα του σπιτιού όταν τα ρούχα στεγνώνουν μέσα σε αυτό. Ένα ιδιαίτερο είδος σπόρων μούχλας, που είναι γνωστό ότι προκαλεί μολύνσεις των πνευμόνων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε στο 25% των σπιτιών που ερευνήθηκαν.
Πού πρέπει λοιπόν να στεγνώνει κανείς τα ρούχα του;
Το ιδεώδες είναι να στεγνώνει κανείς τα ρούχα του έξω, στον καθαρό αέρα. Αυτό προφυλάσσει το σπίτι από την υγρασία.
Εξάλλου τα ρούχα απορροφούν στον καθαρό αέρα το λεγόμενο «ενεργό οξυγόνο», το οποίο είναι φυσικό αντι-μολυντικό, καταστρέφει τα βακτήρια και τις κακές οσμές.
Αν κάποιος δεν μπορεί να στεγνώσει τα ρούχα του σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να τα απλώσει κοντά σε ανοιχτό παράθυρο. Επειδή τον χειμώνα αυτή η λύση δεν ενδείκνυται, το καλύτερο είναι (φυσικά αν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια) ένα στεγνωτήριο.