Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ (2)


Κανόνας Νο1  Μη λες ποτέ «Δεν έχω χρόνο» γιατί έχεις χρόνο αν οργανωθείς σωστά.

Πάντα έχουμε χρόνο να κάνουμε περισσότερα, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες, και πρέπει να μάθουμε να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους σειρά, πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο. Δεν είναι εύκολο πολλές φορές να πεις τι είναι πρώτο και τι δεύτερο σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

Είναι πολύ σημαντική η ικανότητα να διαχωρίζεις αυτά που πρέπει να κρατήσεις κι αυτά που πρέπει να απορρίψεις. Καθημερινά πρέπει να κάνουμε εκλογές. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε μια φορά το χρόνο αλλά μια συνεχής προσπάθεια να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση (προτεραιότητες). Και είναι κάτι που πρέπει να αναπτυχθεί στη ζωή μας και στη διακονία μας.

Υπάρχουν καθημερινά τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μας που ζητούν την προσοχή και το χρόνο μας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να διακρίνει ιδιαίτερα στη ζωή ενός πρεσβύτερου, που είναι υποχρεωμένος να κάνει κι αυτό, κι εκείνο και το άλλο (τηλέφωνα, επισκέψεις, ετοιμασία για τη συνάθροιση κτλ). Κι αν πρέπει όλα αυτά να γίνουν, πρέπει να τα κατατάξει σε προτεραιότητες.

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή της ζωής μου που να μην είχα να κάνω περισσότερα πράγματα  απ’ αυτά που έπρεπε να κάνω και αυτό το γεγονός με κάνει πάντοτε να κάνω διάφορες εκλογές. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, αλλά όμως πρέπει να προγραμματίζουμε και για το μέλλον. Πρέπει να έχουμε ένα μηνιαίο πρόγραμμα, ένα ετήσιο σκελετό κι ένα μακροπρόθεσμο πενταετές πρόγραμμα.  Αν δεν γίνει έτσι, δεν θα υπάρξει αποτελεσματικότητα και δεν θα μπορείς να ξέρεις που πας. Αν μη τι άλλο, πρέπει να έχουμε ένα ημερήσιο κι εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο πρέπει να έχεις μέσα στο μυαλό σου το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας κι αυτό έχει να κάνει περισσότερο μ’ όσους εργάζονται πλήρως μέσα στο έργο του Θεού. Ίσως αυτό είναι καλύτερα να γίνεται νωρίς το πρωί, πριν ή μετά την ώρα της προσευχής. Σημασία δεν έχει πότε γίνεται, σημασία έχει ότι πάντα πρέπει να υπάρχει αυτό το καθημερινό πρόγραμμα του τι πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιότητας. Αν κάτι μπορεί να γίνει και αύριο, βάλτο τελευταίο στη λίστα σου.

Μια φορά τη βδομάδα πρέπει να γίνεται ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αρχίζεις να κάνεις ένα σκελετό για κάθε μέρα έχοντας υπ’ όψιν βέβαια ότι διάφορα γεγονότα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά τουλάχιστον έχεις γενικές κατευθύνσεις.

Είναι σίγουρο ότι αν κάθε μέρα γράφουμε τι πρέπει να γίνει κι αν έχουμε κι ένα εβδομαδιαίο προγραμματισμό στο ημερολόγιό μας, τότε αποκτούμε εξουσία πάνω στα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αν όμως δεν τα γράφουμε και δεν προσχεδιάζουμε θα καταφέρουμε πολύ λιγότερα, ίσως 20-30% Και στο τέλος της εβδομάδας θα εκπλαγείς και δεν θα ξέρεις πώς πέρασαν όλες αυτές οι μέρες.

Κάντε εκλογές, τοποθετείστε τις σε προτεραιότητες και μετά να είστε ελαστικοί σε αλλαγές που ίσως χρειασθεί να γίνουν. Μην μένετε ποτέ σκληρά αμετακίνητοι σ’ ένα σχέδιο.  Αν δεν προγραμματίζεις τον χρόνο σου, θα  το κάνει ο διάβολος για σένα!!!  Αν δεν γράφεις τι έχεις να κάνεις, θα έλθει ο διάβολος και θα σου δώσει την δική του λίστα.

Αφού βάλουμε λοιπόν τις ανάγκες σε προτεραιότητες, ας τις ακολουθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πάρτε τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για να γίνει η δουλειά.