Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ





Όταν γίνεται κάποιος Χριστιανός, αποκτά μια νέα φύση. Γίνεται ένας άλλος άνθρωπος, ένας καινούριος άνθρωπος. Ωστόσο, ο παλιός εαυτός, η παλιά φύση, ο παλαιός άνθρωπος δεν εξαφανίζεται. Παραμένει και αρχίζει πόλεμο ενάντια στη νέα φύση. Οι παλιές συνήθειες και επιθυμίες ξεσηκώνονται και αρχίζουν αγώνα ενάντια στην επιθυμία μας να ζήσουμε μια άγια ζωή για τη δόξα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έχουμε λοιπόν να δώσουμε μάχες ενάντια στους πειρασμούς της σάρκας. Σ’ αυτό τον αγώνα θα μας βοηθήσει να ξέρουμε πώς εργάζεται ο πειρασμός και πώς τον αντιμετώπισε ο ίδιος ο Κύριος.

Ο πειρασμός δεν είναι αμαρτία. Δεν πρέπει να νιώθουμε ένοχοι απλώς και μόνο επειδή είχαμε κάποιο πειρασμό. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Κύριος πέρασε από τη δοκιμασία του πειρασμού. Ο πειρασμός μετατρέπεται σε αμαρτία απ’ τη στιγμή που θα υποχωρήσουμε σ’ αυτόν.

Ο πειρασμός είναι πάντοτε «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα» του καθένα με πολύ μαεστρία. Ο Σατανάς μας παρουσιάζει πειρασμούς που έρχονται κουτί, εφαρμόζουν σαν γάντι στις ιδιαίτερες, προσωπικές αδυναμίες μας. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι η υπερηφάνεια, για άλλους ο πλούτος, για άλλους το σεξ, για άλλους η κατάκριση και το κουτσομπολιό κ.λ.π. Εκείνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να διακρίνουμε τις αδυναμίες μας και να είμαστε ειλικρινείς σχετικά μ’ αυτές απέναντι στο Θεό.

Ο πειρασμός είναι ένα μείγμα καλού και κακού φτιαγμένο πολύ επιδέξια. Σε κανένα Χριστιανό ο Σατανάς δεν θα παρουσιάσει ένα ατόφιο κακό για να τον παρασύρει σ’ αυτό. Συνήθως παρουσιάζει πειρασμούς τέτοιους, που εύκολα μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς πως «δεν είναι και τίποτε κακό στο κάτω-κάτω». Αλλά το μείγμα αυτό του καλού με το κακό είναι μια εκρηκτική ύλη με καταστροφική δύναμη.

Ο πειρασμός μας οδηγεί σε αμφισβήτηση των απαιτήσεων του Θεού. Οι πειρασμοί συχνά επιδρούν στη σκέψη μας με τέτοιο τρόπο ώστε ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι άδικα στερούμαστε κάποιες απολαύσεις της ζωής. Μας κάνει να νομίζουμε ότι η αμαρτία είναι στ’ αλήθεια απολαυστική κι είναι αυτός ο πραγματικός σκοπός του διαβόλου όταν μας πειράζει. Θέλει να παρεμβληθεί ανάμεσα σ’ εμάς και το Θεό και να μας αποχωρίσει απ’ Αυτόν.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του πειρασμού. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον πειρασμό χτυπώντας τον στο αδύνατο σημείο του. Όταν ο Σατανάς πείραξε τον Κύριο, Εκείνος χρησιμοποίησε την Αγία Γραφή για να τον αντιμετωπίσει. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι ένα μαγικό βιβλίο που απομακρύνει αυτόματα το διάβολο από μπροστά μας. Ωστόσο, η βαθιά γνώση και η πρακτική εφαρμογή των διδασκαλιών που περιέχει μέσα στη ζωή μας μας κάνουν ανθεκτικούς και μας δίνουν τη δύναμη ν’ αντισταθούμε στο διάβολο.

Ο πειρασμός έχει αποδεδειγμένα νικηθεί. Ο Κύριός μας πειράχτηκε, αλλά δεν αμάρτησε Αυτό σημαίνει ότι ξέρει πώς νιώθουμε όταν πειραζόμαστε. Μας καταλαβαίνει και δείχνει κατανόηση, κάνει όμως και κάτι περισσότερο. Μας παρέχει πραγματική βοήθεια, γιατί ο ίδιος νίκησε τον πειρασμό. Μπορούμε πραγματικά να καταφύγουμε σ’ Αυτόν και να ζητήσουμε τη βοήθειά Του σε ώρες πειρασμού ή δοκιμασίας. Ακόμα κι αν σκοντάψουμε καμιά φορά και πέσουμε σε αμαρτία, Αυτός μας σηκώνει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε ξανά τον αγώνα. Εδώ ο διάβολος δεν μπορεί να κάνει τίποτα!