Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΕΣ


Η διδασκαλία της Α’ Κορ.ις:1-2 μας δίνει τρεις αρχές σχετικά με τις προσφορές στην Καινή Διαθήκη.

1.   Ο Παύλος είπε, “κατά την πρώτην της εβδομάδος”. Διδασκόμαστε ότι πρέπει να δίνουμε συστηματικά, όχι απλώς όποτε το αισθανόμαστε.
2.   Ο Παύλος είπε “έκαστος ημών ας εναποθέτη παρ’ εαυτώ”. Διδασκόμαστε ότι όλοι χωρίς εξαίρεση είναι υπεύθυνοι να δίνουν στο Θεό.
3.   Ο Παύλος είπε: “ο,τι αν ευπορείται”. Διδασκόμαστε να δίνουμε ανάλογα μ’ αυτά που κερδίζουμε.

Έτσι το να δίνουμε στο Θεό θα πρέπει να είναι συστηματικό, προσωπικό και σύμφωνα μ’ αυτά που κερδίζουμε. Αυτό το κομμάτι της Γραφής μιλάει για μια εισφορά, όμως, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι τρεις αρχές που διαφαίνονται σ’ αυτή την εισφορά είναι οι ίδιες μ’ εκείνες που δόθηκαν από το Θεό για το δέκατο. Το δέκατο είναι κάτι που δίνεται με ένα συστηματικό τρόπο, είναι προσωπικό και είναι ανάλογα με ό,τι κερδίζει κάποιος. Φαίνεται ότι ο Παύλος στήριζε αυτό που ονόμαζε εισφορά στην αρχή του δεκάτου. Στην πραγματικότητα, αυτή η εισφορά θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα δέκατο.