Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (3)



Ας πάμε τώρα σε μια άλλη «κατηγορία» αμαρτιών.

Θεληματικές αμαρτίες

Κοσμικές σκέψεις. Ποια είναι η κατάσταση της καρδιά σου σχετικά με τα πράγματα που σου ανήκουν; Τα θεωρείς ότι πράγματι είναι δικά σου και πως έχεις το δικαίωμα να τα διαθέσεις όπως εσύ θέλεις, σύμφωνα με το δικό σου θέλημα; Αν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι, γράψ' το κι αυτό στο χαρτί σου. Αν σου αρέσει να έχεις πολλά στην ιδιοκτησία σου με σκοπό να ευχαριστήσεις τις ασελγείς επιθυμίες σου, τη φιλοδοξία σου, το κοσμικό σου πνεύμα ή ακόμα και την οικογένειά σου, έχεις ήδη αμαρτήσει. Πρέπει να μετανοήσεις.

Υπερηφάνεια. Προσπάθησε να θυμηθείς τις περιπτώσεις που έπραξες ή σκέφτηκες με υπερηφάνεια. Πόσες φορές έδωσες ιδιαίτερη προσοχή στην ενδυμασία σου και στην εμφάνισή σου; Πόσες φορές πριν πας στην Εκκλησία ασχολήθηκες περισσότερο με τη διακόσμηση του σώματος σου αντί να προετοιμάσεις την καρδιά σου για να λατρέψεις το Θεό; Πηγαίνεις στην Εκκλησία με περισσότερο ενδιαφέρον για τη σωματική σου εμφάνιση στους άλλους αντί να ενδιαφέρεσαι για το πώς η ψυχή σου είναι μπροστά στον Άγιο Θεό που ερευνά την καρδιά σου. Στην ουσία παρουσιάζεις τον εαυτό σου σαν λατρευτικό αντικείμενο στους άλλους αντί εσύ να λατρεύεις τον Θεό. Ασυνείδητα προσπαθείς να αποσπάσεις την προσοχή των πιστών που βρίσκονται στην παρουσία του Κυρίου για να Τον λατρεύσουν. Ελκύεις την προσοχή των ανθρώπων του Θεού στο όμορφο παρουσιαστικό σου. Μην προσποιείσαι ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τις ματιές των άλλων. Σκέψου και ειλικρινά απάντησε στον εαυτό σου: Θα ξόδευες τόσο χρόνο στολίζοντας τον εαυτό σου αν όλοι στην Εκκλησία ήταν τυφλοί;

Ζήλεια. Θυμάσαι τις φορές που αισθάνθηκες ζήλεια γι’ αυτούς που ήταν καλύτεροι σε κάτι από σένα; Αυτούς που έχουν καλύτερα προσόντα από σένα και είναι πιο χρήσιμοι; Ζήλεψες ποτέ τόσο ώστε δε μπορούσες να ανεχτείς άλλο τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι μιλούσαν για κάποιον άλλο χριστιανό; Είναι πιο ευχάριστο για σένα να μιλούν για τα λάθη τους παρά για τις αρετές τους να μιλούν για τις αποτυχίες τους παρά τις επιτυχίες τους. Ναι είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αν έχεις κρύψει αυτό το πνεύμα της κόλασης μέσα σου, μετανόησε βαθιά μέσα από την καρδιά σου στον Θεό, γιατί αλλιώς ποτέ δε θα σε συγχωρήσει.

Πνεύμα κρίσης. Θυμάσαι τις φορές που με πνεύμα πικρίας μίλησες για χριστιανούς με έναν τρόπο που δεν έδειχνε αγάπη. Η χριστιανική αγάπη απαιτεί από σένα να ελπίζεις ό,τι το καλύτερο «από» και «για» τον εν Χριστώ αδελφό σου.

Συκοφαντία. Ήρθαν φορές που, χωρίς να είναι αναγκαίο, μίλησες για τα σφάλματα — αληθινά ή όχι — των μελών της Εκκλησίας ή άλλων όταν δεν ήταν εκεί; Αυτό λέγεται συκοφαντία. Δεν είναι ανάγκη να πεις ψέματα για να είσαι συκοφάντης. Το να λες την αλήθεια με σκοπό να βλάψεις και να πληγώσεις κάποιον είναι συκοφαντία.

Έλλειψη σοβαρότητας. Πόσο συχνά πλησιάζεις το Θεό με μια στάση και διάθεση τόσο ελαφριά και παιδαριώδη, που σίγουρα με τον ίδιο τρόπο δε θα πλησίαζες ένα γήινο βασιλιά; Τον πλησιάζεις με λιγότερο σεβασμό απ' ότι θα πλησίαζες ένα δικαστή.

Ψέμα. Πρέπει να καταλάβεις τι είναι ψέμα. Ψέμα είναι οποιοδήποτε είδος σχεδιασμένης απάτης. Αν η απάτη σου δεν είναι σχεδιασμένη δεν είναι ψέμα. Αν όμως αποφασίσεις να δημιουργήσεις μια εντύπωση στους άλλους για τον εαυτό σου αντίθετη από την ξεκάθαρη αλήθεια, τότε είσαι ψεύτης. Γράψε, λοιπόν, όλες τις περιπτώσεις που θυμάσαι. Μην τις ονομάσεις με κάποιο άλλο όνομα. Ο Θεός τις ονομάζει «ψέμα» και σε κατηγορεί πως είσαι «ψεύτης». Κι εσύ λοιπόν πρέπει να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά. Πόσο πολυάριθμα είναι τα ψέματα στην καθημερινή επαγγελματική ζωή, στις κοινωνικές καταστάσεις, στα λόγια, στα βλέμματα και στις πράξεις σου. Για εγωιστικούς λόγους όλα είναι σχεδιασμένα να δώσουν μια λανθασμένη εντύπωση στους άλλους. Μια εντύπωση που είναι αντίθετη προς στην αλήθεια.

Απάτη. Θυμήσου όλες τις περιπτώσεις που φέρθηκες σε κάποιον με έναν τρόπο που δε θα ήθελες να σου φερθεί αυτός. Αυτό είναι απάτη. Ο Θεός μάς έχει δώσει έναν κανόνα: «Όλα όσα θέλετε να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, έτσι κι εσείς να τα κάνετε σ’ αυτούς» (Ματθ.ζ:12). Αυτός είναι κανόνας του Θεού, κι αν εσύ δεν τον έχεις τηρήσει ή δεν τον τηρείς είσαι απατεώνας. Ο Θεός δεν λέει: «Να κάνεις όσα εσύ νομίζεις ότι δε θα μπορούσε κάποιος να κάνει σ' εσένα»! Αυτό θα επέτρεπε κάθε βαθμό και κάθε είδος πονηρίας. Αλλά λέει: «Όλα όσα θέλετε να κάνουν σ' εσάς».

Υποκρισία. Υποκρισία θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα και στην προσευχή και ομολογία σου στον Θεό. Θυμάσαι τις φορές που προσευχήθηκες για πράγματα ή καταστάσεις που στην ουσία δεν ήθελες; Πιθανόν να λες: «Δε θυμάμαι ποτέ να συνέβη κάτι τέτοιο». Θέλω να σε βοηθήσω να ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό: Όταν τελειώνεις την προσευχή σου, σηκώνεσαι από τα γόνατά σου και ξεχνάς τι ακριβώς προσευχόσουν. Πόσες φορές ομολόγησες στον Θεό αμαρτίες που δεν εννοούσες να σταματήσεις να τις πράττεις; Ναι, Του ομολόγησες αμαρτίες ενώ στην ουσία ήξερες ότι θα τις επαναλάβεις. Και ήσουν τόσο σίγουρος γι' αυτό όσο και ότι θα συνέχιζες να ζεις.

Κλέβοντας το Θεό. Σκέψου τις φορές που λανθασμένα ξόδεψες το χρόνο σου, σπαταλώντας άσκοπα τις ώρες που Αυτός σου έδωσε για να Τον διακονείς και να σώζεις ψυχές. Πιθανόν να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο σε τεμπέλικες διασκεδάσεις από το να εργάζεσαι για να φέρνεις αμαρτωλούς στον Χριστό. Ίσως και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Σκέψου τις φορές που λανθασμένα χρησιμοποίησες τα χαρίσματά σου και τη δύναμη του νου σου. Πού ξόδεψες άσωτα τα χρήματά σου; Στις ασέλγειές σου και σε πράγματα που δε χρειάζεσαι τα οποία δεν συμβάλλουν ούτε στην υγεία σου ούτε σε κάποια χρησιμότητα;

Θυμός. Πιθανόν να έχεις φερθεί άσχημα στη/στο σύζυγο σου, στα παιδιά σου, στην οικογένειά σου, στους συναδέλφους σου ή γείτονες. Γράψ' τα όλα αυτά στο χαρτί σου.

Εμπόδισες άλλους από το να είναι χρήσιμοι; Πιθανόν να έχεις εξασθενήσει την επιρροή κάποιου άλλου χριστιανού με εμπαιγμούς που έχεις κάνει εναντίον του. Όχι μόνο έκλεψες το Θεό από τα δικά σου χαρίσματα, αλλά έδεσες και τα χέρια κάποιου άλλου. Ω, τι φαύλος άνθρωπος είναι αυτός που, όχι μόνο χασομεράει τον εαυτό του, αλλά εμποδίζει και άλλους! Αυτό γίνεται τις φορές που πηγαίνεις και σπαταλάς το χρόνο άλλων. Άλλες φορές καταστρέφεις την χριστιανική εμπιστοσύνη άλλων. Και κάνοντας αυτά έχεις πέσει θύμα στα χέρια του Σατανά. Και όχι μόνο έχεις αποδείξει ότι εσύ είσαι ένας τεμπέλης, αλλά εμποδίζεις κι άλλους να εργάζονται.

Απομάκρυνση των εμποδίων για να αυξηθεί η πίστη

Αν έχεις σφάλει εναντίων κάποιου, κι αν αυτός είναι κοντά, πήγαινε και βρες τον. Ομολόγησε την αμαρτία σου, ζήτησέ του συγνώμη και βγάλε από την μέση την παράβαση. Αν το άτομο που έχεις πληγώσει είναι μακριά για να πας, γράψε του ένα γράμμα. Αν έχεις εξαπατήσει κάποιον και του χρωστάς χρήματα, επίστρεψέ τα αμέσως, όλο το πόσο και με τόκο.

Άρχισε, λοιπόν, να ανταποδίδεις αυτά που οφείλεις αμέσως! Τώρα! Αυτή τη στιγμή. Μην το αναβάλλεις. Η αναβολή χειροτερεύει την κατάσταση. Ζήτησε από το Θεό να σε συγχωρήσει γι' αυτού του είδους τις αμαρτίες σου. Ζήτησε, επίσης, από το συνάνθρωπο σου να σε συγχωρήσει γι' αυτού του είδους τις αμαρτίες που έχεις πράξει εναντίον του. Μη νομίζεις ότι μπορείς να απαλλαγείς από την ευθύνη σου αυτή με το να αγνοείς τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο της ζωή σου. Προκειμένου να «ανοίξεις την εγκαταλειμμένη γη» της καρδιάς σου πρέπει να βγάλεις κάθε εμπόδιο. Θα μπορούσες να αφήσεις πράγματα που εσύ τα θεωρείς ασήμαντα. Αν όμως δεν απομακρύνεις τα εμπόδια και δεν καταβάλεις κάθε προσπάθεια να ανταποδώσεις αυτά που οφείλεις (υλικά ή όχι), η πίστη σου δε θα έχει ζωντάνια.

Ο λόγος που θα συνεχίσει να υπάρχει έλλειψη χαράς και ζωντάνιας στη σχέση σου με τον Κύριο Ιησού Χριστό θα είναι γιατί οι εγωιστικές και σαρκικές σκέψεις σου έχουν καλύψει αυτό που ο Θεός απαιτεί από σένα να απομακρύνεις.