Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (1)



«ανοίξατε την αφειμένην σας γήν· διότι είναι καιρός να εκζητήσητε τον Κύριον, εωσού έλθη και επισταλάξη δικαιοσύνην εφ' υμάς» Ωσηέ ι:12

Επειδή οι Εβραίοι ήταν αγρότες, η Αγία Γραφή συχνά αναφέρεται στην εργασία τους για να διδάξει τους σκοπούς του Θεού. Ο προφήτης Ωσηέ χρησιμοποιεί το στρατηγικό αυτό τρόπο διδασκαλίας για να πει στους Εβραίους ότι είχαν γίνει ένας λαός που είχε αποστατήσει από το δρόμο του Θεού. Τους επέπληττε για την ειδωλολατρία τους και τους προειδοποιούσε για την κρίση του Θεού.

Η αναζωπύρωση έχει δυο έννοιες: αυτή που αφορά την Εκκλησία, και αυτή που αφορά αυτούς που δεν είναι σωσμένοι. Στο σημείο αυτό αναφερόμαστε στην αναζωπύρωση της Εκκλησίας. «αφειμένη γη» είναι η γη που κάποτε είχε καλλιεργηθεί, αλλά τώρα είναι άχρηστη. Χρειάζεται να οργωθεί και να μαλακώσει, αν πρόκειται και πάλι να δεχτεί τον σπόρο και να καρποφορήσει.

Το μαλάκωμα της καρδιάς σου

Αν θα ήθελες να «ανοίξεις την αφειμένη γη» της καρδιάς σου, πρέπει ν' αρχίσεις κοιτάζοντας τον ίδιο σου τον εαυτό. Έλεγξε και σημείωσε την κατάσταση του νου σου. Δες που βρίσκεσαι. Πολλοί είναι οι χριστιανοί που είναι αδιάφοροι στο θέμα του ελέγχου του εαυτού τους. Δε δίνουν προσοχή στην καρδία τους και ποτέ δεν ξέρουν αν πηγαίνουν καλά στην πίστη ή όχι. Δεν ξέρουν αν πηγαίνουν μπροστά ή πίσω. Αν καρποφορούν ή όχι.

Δεν νομίζεις πως είναι καιρός που θα έπρεπε η προσοχή σου να απομακρυνθεί από οτιδήποτε κάνεις και να κοιτάξεις τον εαυτό σου; Άρχισε λοιπόν τώρα. Αλλά, μη βιάζεσαι.

Λεπτομερέστατα εξέτασε την κατάσταση της καρδιάς σου και δες πού βρίσκεσαι. Έλεγξε να δεις αν πράγματι βαδίζεις με το Θεό κάθε ημέρα ή αν βαδίζεις με το διάβολο:

Β’ Κορ.ιγ:5 Εαυτούς εξετάζετε αν ήσθε εν τη πίστει, εαυτούς δοκιμάζετε. Η δεν γνωρίζετε εαυτούς ότι ο Ιησούς Χριστός είναι εν υμίν; εκτός εάν ήσθε αδόκιμοι κατά τι.

«Αυτοέλεγχος» σημαίνει «κοιτάζω προσεχτικά τη ζωή μου». Εννοεί ότι μελετάς τις πράξεις που έχεις ήδη κάνει και μαθαίνεις τον χαρακτήρα σου. Δες, λοιπόν, την ιστορία της ζωής σου. Εξέτασε τις προσωπικές σου αμαρτίες μία-μία. Δεν εννοώ «ρίξε μια ματιά» στο παρελθόν σου, δες ότι ήταν γεμάτο αμαρτίες και μετά πήγαινε στον Θεό να κάνεις μια γενική ομολογία γι’ αυτές. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Πρέπει να κοιτάξεις τις αμαρτίες σου μία-μία. Καλά λοιπόν θα κάνεις, στο σημείο αυτό να πάρεις χαρτί και μολυβί και, καθώς αφήνεις το μυαλό σου να σκεφτεί τις αμαρτίες που έκανες στο παρελθόν, γράψε τις καθώς θα τις θυμάσαι.

Προσεχτικά κοίταξε τις αμαρτίες σου, τόσο προσεχτικά όσο κι ένας επιχειρηματίας κοιτάζει τα λογιστικά του βιβλία. Κάθε φορά που μια αμαρτία έρχεται στο μυαλό σου, πρόσθεσέ την στον κατάλογο που θα αρχίσεις να τις γράφεις. Μια γενική αναγνώριση, ομολογία και μετάνοια των αμαρτιών δεν βοηθά σε τίποτα. Έπραξες την κάθε μία αμαρτία ξεχωριστά και μεμονωμένα, και έτσι ακριβώς θα πρέπει να τις δεις και να μετανοήσεις — για την κάθε μια ξεχωριστά. Άρχισε λοιπόν τώρα με αυτές τις αμαρτίες που απλά θα τις ονομάζαμε «αμαρτίες παράληψης».

Η αμέλεια μας

Αχαριστία. Γράψε στο χαρτί σου, κάτω από την επικεφαλίδα αυτή, όλες τις φορές που θυμάσαι να έλαβες κάτι από τον Θεό, για το οποίο ποτέ δεν Τον ευχαρίστησες. Πόσες περιπτώσεις θυμάσαι; Πιθανόν, ένας ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο Αυτός έδειξε την αγάπη Του και πρόνοιά Του σε σένα. Τα γεγονότα άλλαξαν με έναν τόσο ωραίο τρόπο και σώθηκες από την καταστροφή! Θυμάσαι τις φορές που, όταν εσύ ζούσες μέσα στην αμαρτία, πριν αναγεννηθείς, με πόση καλοσύνη σου φέρθηκε ο Θεός; Κι εσύ για καμιά από αυτές ποτέ δεν Τον έχεις ευχαριστήσει. Μην ξεχάσεις τις πολυάριθμες φορές που σου έδειξε το έλεός Του από τότε και μετά. Πόσο μάκρος έχει ο κατάλογος αυτών των αμαρτιών σου; Των αμαρτιών της αχαριστίας σου. Άρχισες να κοκκινίζεις; Θέλεις να κρύψεις το πρόσωπο σου από την ντροπή σου;

Πέσε, λοιπόν, στα γόνατα, ομολόγησε μία-μία αυτές τις αμαρτίες σου στον Θεό και ζήτησέ Του να σε συγχωρήσει. Η πιθανότητα είναι πως η ίδια αυτή η πράξη της ομολογίας σου θα σου φέρει κι άλλες αμαρτίες αυτού του είδους στο μυαλό σου. Γράψε τις κι αυτές στο χαρτί σου. Ξανακοίταξέ τες πάλι τρεις, τέσσερις φορές και με έκπληξη δες πόσες είναι οι φορές που δεν Τον ευχαρίστησες!

Έλλειψη αγάπης για τον Θεό. Σκέψου για λίγο πόσο λυπημένος και έκπληκτος θα ήσουν, αν ανακάλυπτες ότι η/ο σύζυγος σου ή τα παιδιά σου σε αγαπούν λιγότερο από όσο εσύ νόμιζες πως σε αγαπούν. Αν έβλεπες κάποιον άλλο να απορροφά την καρδιά τους, τις σκέψεις τους, το χρόνο τους, δεν θα σε πλήγωνε αυτό; Πιθανόν σε μια τέτοια κατάσταση να σκεφτόσουν πως καλύτερα θα ήταν να πέθαινες από ζήλεια. Με παρόμοιο τρόπο ο ίδιος ο Θεός λέει για τον εαυτό του ότι είναι «θεός ζηλότυπος» (Εξοδ.κ:5). Σκέψου για λίγο... Έχεις δώσει την καρδιά σου σε «άλλες αγάπες», ώστε τώρα αφάνταστα να Τον δυσαρεστείς;

Αμέλεια του λόγου Του. Σημείωσε τις φορές που, πιθανόν για εβδομάδες ή μήνες, η ανάγνωση του λόγου Του δεν σε ευχαριστούσε. Πολλοί διαβάζουν ολόκληρα κεφάλαια, αλλά τόσο απρόσεκτα, που δεν θυμούνται τι διάβασαν. Αν αυτή είναι η περίπτωση και μ' εσένα, να γιατί η ζωή σου κυλάει χωρίς σκοπό και ο χριστιανισμός σου είναι μια μίζερη αποτυχία!

Σημείωσε επίσης τις στιγμές της απιστίας σου. Σκέψου τις φορές που έδειξες την απιστία σου με το να μην πιστέψεις με όλη την καρδιά σου στις υποσχέσεις και διακηρύξεις του Θεού. Και στην πραγματικότητα, με τον τρόπο σου αυτό και με αυτή τη στάση της δυσπιστίας σου, κατηγόρησες το Θεό της αλήθειας πως είναι ψεύτης. Ο Θεός έχει υποσχεθεί να δώσει το Άγιο Πνεύμα σ' εκείνους που Του το ζητούν. Το πιστεύεις εσύ αυτό; Αν ναι, προσδοκάς να το λάβεις; Όταν προσεύχεσαι για το Άγιο Πνεύμα μήπως η διάθεσή σου στην προσευχή είναι τέτοια που στην ουσία λες: «Δεν πιστεύω ότι θα λάβω το Άγιο Πνεύμα»; Αν έχεις δείξει απιστία ή ολιγοπιστία ή δεν προσδοκάς να λάβεις τις ευλογίες που Αυτός συγκεκριμένα έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει, με τη στάση σου αυτή Τον κατηγορείς για ψεύτη.

Η αμέλεια της προσευχής. Σκέψου για λίγο τις φορές που αμέλησες να κλειστείς σ' ένα δωμάτιο και να προσευχηθείς ή να προσευχηθείς με την οικογένειά σου ή να πας στην Εκκλησία την ώρα της συμπροσευχής. Θυμήσου επίσης τις φορές που η προσευχή σου ήταν με τέτοιο τρόπο, ώστε ήταν μεγαλύτερη προσβολή στον Θεό ακόμα και από την παράληψή της.
Συνεχίζεται