Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (4)



Εκατονταπλάσια καρποφορία

Όργωσε όλη τη «γη» και όργωσέ την καλά. Μην εμποδίζεσαι. Μην αρνείσαι να προχωρήσεις εξαιτίας μερικών δυσκολιών. Βάλε βαθιά το αλέτρι μέσα στη «γη» της καρδιάς σου. Βάλε το βαθιά και όργωσε τη «γη» ώστε να γίνει όλη μαλακή και αφράτη. Και μόνο τότε, θα είναι έτοιμη να δεχτεί το «σπόρο» και να καρποφορήσει εκατονταπλάσια.


Όταν σχολαστικά και με προσευχή, με τον τρόπο που αναφέρεται σ' αυτό το κεφάλαιο, έχεις περάσει όλη τη ζωή σου, για μια ακόμα φορά ξανακοίταξε τη «γη» σου. Θα δεις ότι αυτά που έγραψες στο χαρτί σου θα σου δείξουν κι άλλες αμαρτίες για τις οποίες είσαι ένοχος. Πέρασε, λοιπόν, και τρίτη φορά το «αλέτρι» πάνω από τη «γη» της καρδιάς σου και θα θυμηθείς αμαρτίες που πιθανόν να νομίσεις πως ούτε στην αιωνιότητα δε θα τις θυμώσουν!

Αν δε λάβεις υπόψη τις αμαρτίες σου μ' αυτόν τον τρόπο — με λεπτομέρεια και μία-μία — δε μπορείς να συνειδητοποιήσεις τον αριθμό τους. Όλα αυτά που έχεις γράψει στο χαρτί σου θα πρέπει να τα κοιτάξεις τόσο προσεχτικά, σαν να ετοιμαζόσουν να σταθείς μπροστά στο Θεό και να κριθείς από Αυτόν. Και καθώς κοιτάζεις τις αμαρτίες σου, αποφάσισε τώρα, αυτή τη στιγμή να αλλάξεις τους τρόπους σου. Αποφάσισε αυτή τη στιγμή πως με τη δύναμη του Θεού δε θα ξανακάνεις την ίδια αμαρτία. Δε θα σε βοηθήσει σε τίποτα το να εξετάσεις τον εαυτό σου, αν δεν αποφασίσεις να αλλάξεις κάθε λάθος και αμαρτία που βρίσκεται στην καρδιά σου και στις επαφές σου με τους άλλους.

Πώς η αμαρτία εμποδίζει τη χαρά

Καθώς κάνεις τον παραπάνω έλεγχο στον εαυτό σου, αν βλέπεις ότι ακόμα το πνεύμα σου δεν είναι χαρούμενο, ερεύνησε την καρδιά σου. Θα δεις ότι ακόμα υπάρχει αμαρτία που εμποδίζει το Πνεύμα του Θεού να λάμψει μέσα σου. Η έλλειψη χαράς είναι ένα ενδεικτικό σημείο πως ο αυτοέλεγχος σου δεν έγινε με πιστότητα, ειλικρίνεια και ακρίβεια. Η πνευματική αυτή εργασία που κάνεις απαιτεί θέληση και αποφασιστικότητα, δεν είναι κάτι που κάνεις όταν βρεις χρόνο ή όταν δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις ή όταν βρεις την ευκαιρία. Στην ουσία ξεριζώνεις αμαρτίες που έχουν «φυτρώσει» μέσα σου και αποκαλύπτονται πράγματα που σου προξενούν πόνο.

Με ειλικρίνεια πρέπει να δεις τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας το λόγο του Θεού για κάθε σημείο ελέγχου. Μην περιμένεις τον Θεό με κάποιο θαυματουργικό τρόπο να «οργώσει την εγκαταλειμμένη γη» της καρδιάς σου. Πρέπει εσύ να λάβεις ενεργό μέρος υποτάσσοντας τη θέλησή σου στο δικό Του θέλημα. Αν με προσοχή παρατηρήσεις τις αμαρτίες που υπάρχουν στον εαυτό σου, σίγουρα κάτι θα αισθανθείς. Δε μπορείς να συνειδητοποιείς τις αμαρτίες σου, γνωρίζοντας πως για τις δικές σου αμαρτίες πέθανε Αυτός στο Σταυρό, χωρίς να αισθανθείς κάτι βαθιά μέσα στην καρδιά σου.

Άρχισε, λοιπόν, την πνευματική σου αυτή εργασία. Αποφάσισε να μη σταματήσεις μέχρις ότου αρχίσεις πραγματικά να προσεύχεσαι. Το Άγιο Πνεύμα δε μπορεί να εργαστεί μέσω εσένα, με τον τρόπο που θέλει, αν εσύ δεν ομολογήσεις και μετανοήσεις πλήρως από τις αμαρτίες σου. Με πλήρη ομολογία, λοιπόν, και με συντριμμένη καρδιά στην παρουσία Του, ας γίνει αυτή η βαθιά μετάνοια.

Και τότε ο Θεός θα σου δώσει πνεύμα προσευχής Και μάλιστα τόσο όσο θα μπορούσες εσύ να δεχτείς. Ο λόγος που ελάχιστοι χριστιανοί γνωρίζουν το πνεύμα της προσευχής είναι γιατί οι άλλοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το να ελέγξουν σωστά τον εαυτό τους. Συνεπώς έχουν άγνοια του τι σημαίνει συντριβή της καρδιάς και οικοδόμησή της με τον σωστό τρόπο.

"Μηχανισμός" και άκαρποι χριστιανοί

Δε σου κάνει καθόλου καλό το να ακούς κηρύγματα, αν η καρδιά σου παραμένει στη σκληρή και «εγκαταλειμμένη» κατάστασή της. Είναι σαν κάποιος να σπέρνει στάρι πάνω σε βράχους και χαλίκια, δεν πρόκειται ποτέ να καρποφορήσει. Κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί άκαρποι χριστιανοί. Υπάρχει ένας τεράστιος εξωτερικός χριστιανικός «μηχανισμός» και τόσο λίγη καρποφορία. Κοίταξε το φυλλαδικό έργο. Όλες οι Εκκλησίες και οι παρά Εκκλησιαστικές διακονίες τυπώνουν ευαγγελιστικά φυλλάδια. Τόνοι χαρτιού σπρώχνονται από τους χριστιανούς στα χέρια και στα σπίτια των απίστων. Συνειδητά ή όχι, ένας τεράστιος ευαγγελιστικός «μηχανισμός» έχει δημιουργηθεί αλλά παραμένει να είναι άκαρπος. Κι αν εσύ συνεχίζεις να «εργάζεσαι» για τον Κύριο με μια «εγκαταλειμμένη», άγονη «γη», το ίδιο το «έργο» σκληραίνει την καρδιά σου όλο και περισσότερο. Γίνεσαι όλο και χειρότερος. Σαν τη βροχή που πέφτει πάνω στη «εγκαταλειμμένη γη» και την κάνει όλο και πιο σκληρή.

Όταν η αναζωπύρωση αρχίζει

Όλοι όσοι ομολογούν ότι είναι αναγεννημένοι χριστιανοί, δεν πρέπει να αυτοϊκανοποιούνται με την ιδέα ότι μια ημέρα θα ξυπνήσουν μέσα στην αναζωπύρωση του Αγίου Πνεύματος. Πως μια ημέρα, δηλαδή, θα ξυπνήσουν από τη νωχελική τους κατάσταση και θα αρχίσουν να κερδίζουν ψυχές για τον Ιησού Χριστό. Πρέπει «να ανοίξουν την εγκαταλειμμένη γη» της καρδιάς τους. Αν η «εγκαταλειμμένη γη» της δικής σου καρδιάς έχει οργωθεί, τότε αν βγεις έξω και δεις τους αμαρτωλούς που πηγαίνουν στην κόλαση, πνευματικά θα γίνεις πιο ένθερμος. Μίλησέ τους για τον Κύριο Ιησού Χριστό και, αυτούς που ενδιαφέρονται, οδήγησέ τους σε Αυτόν.       

Θα μπορούσες όμως να ήσουν ένθερμος για τις χαμένες ψυχές και χωρίς να έχει «οργωθεί» η καρδιά σου. Θα μπορούσες να δείξεις κάποιο ένθερμο ενδιαφέρον, αλλά αυτό δεν πρόκειται ούτε να διαρκέσει για πολύ ούτε να αγγίξει και να ελέγξει αμαρτωλούς. Εάν εσύ δεν είσαι εντάξει με το Θεό και γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, ό,τι κι αν κάνεις θα είναι «μηχανικό» και άκαρπο.

Και τώρα σε ρωτώ: Υπάρχει κανένας λόγος που εσύ δε θα ήθελες να «οργώσεις» την «εγκαταλειμμένη γη» της δικής σου καρδιάς; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που εσύ δε θα ήθελες να καθαρίσεις την καρδιά σου; Αν αποτύχεις στο σημείο αυτό, αν δεν κάνεις πράξη όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος να καταγίνεσαι με τα πράγματα του Θεού.

Αν η καρδιά σου δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την πληρότητα του Ιησού Χριστού, μην καταγίνεσαι με την αναζωπύρωση. Το δέμα αυτό είναι άχρηστο σε σένα. Μάλιστα, θα σε σκληρύνει και θα σε κάνει χειρότερο. Κι αν δεν αρχίσεις αμέσως να «οργώνεις» και να καθαρίζεις την καρδιά σου, εκείνο που στην ουσία λες είναι: «Δεν έχω σκοπό να αναζωπυρωθώ». Και στην πράξη έχεις απαρνηθεί τον Ιησού Χριστό ως Κύριό σου και έχεις αφήσει Αυτόν και την Εκκλησία Του να μάχονται χωρίς εσένα. Αν δεν έχεις τη διάθεση να «οργώσεις» την γη της καρδιάς σου, κατηγορείσαι με την κατηγορία ότι έχεις απαρνηθεί τον Ιησού Χριστό, αρνούμενος να μετανοήσεις και να εργαστείς γι' Αυτόν και μ' Αυτόν.