Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - Προτεραιότητες


Μεγάλο και σοβαρό θέμα στη ζωή της πιστής οικογένειας. Τι είναι πρώτο και τι δεύτερο; Τι έχει προτεραιότητα και τι μπορεί να περιμένει; Εύκολα θα πει κανείς: «μα ο Κύριος έχει πάντα την προτεραιότητα... όλα τ’ άλλα μπορούν να περιμένουν...»! Αυτή είναι μια πολύ σωστή και βιβλική σκέψη, που όμως στην πράξη δύσκολα περπατάει.
Συνήθως τέτοια προβλήματα έχουν τα νεοσύστατα ζευγάρια (δίχως ν’ απαλλάσσονται τα παλιά) με ή χωρίς παιδιά. Όταν ξεκινάνε ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και οι ανάγκες μεγάλες και πιεστικές. Η πείρα είναι ακόμα λίγη και υπάρχει ανωριμότητα καθώς ξεκινάνε ν’ αντιμετωπίσουν τη ζωή μαζί. Αυτή είναι μια σοβαρή και συνηθισμένη αιτία δυσάρεστων προστριβών με οδυνηρές προεκτάσεις και συνέπειες καμιά φορά.
 
Το μεγάλο θέμα της κατανομής του χρόνου μας για την κάλυψη των υποχρεώσεων και των αναγκών μέσα στο 24ωρο αποδεικνύεται συχνά πως είναι τόσο δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, που μονάχα ο Κύριος μπορεί να το λύσει και να μας το προσφέρει δώρο αγάπης για να το ζήσουμε.
Να έρχεται η ώρα να πέσεις στο κρεβάτι, να κλείσεις τα μάτια σου, να έχεις κουραστεί, αλλά να νιώθεις ευλογημένος του Κυρίου γιατί τα πρόλαβες όλα, τα ιεράρχησες σωστά, τους έχεις όλους γύρω σου ευτυχισμένους και θα κοιμηθείς στην ώρα σου.
Είναι δώρο Θεού το νοικοκύρεμα του χρόνου, το μοίρασμα, η σωστή ιεράρχηση και το αποδοτικό και καρποφόρο γέμισμα της μέρας μας.
Όπως είναι πολύ φυσικό, όταν υπάρχει πρόβλημα στην οικογένεια, μεταφέρεται και μέσα στη μεγάλη μας οικογένεια, την εκκλησία, το ζωντανό σώμα του Χριστού κι εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι δυο τους φαίνονται σαν να έχουν παίξει μποξ στο σπίτι. Είναι πικροί και παγωμένοι, κάτι που το διακρίνουν όλοι οι γύρω, αλλά χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν με αγάπη και κατανόηση.
Τίποτα δεν φαίνεται να είναι ασφαλές και σίγουρο, όταν μέσα στο ζευγάρι υπάρχει διαφωνία και ένταση. Για τον ένα το έργο του Θεού έρχεται πρώτο, ενώ για τον άλλο το σπίτι έρχεται πρώτο και πάνω απ’ όλα και βέβαια όλοι έχουν τα επιχειρήματά τους. Ποιος θα φωτίσει με αλήθεια το πρόβλημα; Από που θα έρθει η λύση;
Ίσως ακούγεται τολμηρό, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Ο λόγος του Θεού δεν είναι ένα απόμακρο, θεωρητικό, θρησκευτικό βιβλίο. Αντίθετα είναι ένα πολύτιμο πρακτικό βιβλίο γεμάτο με τη σοφία και την αγάπη του Δημιουργού για τη ζωή μας. «Πρακτικός οδηγός ευλογημένης ζωής», θα λέγαμε και είναι απόλυτα σωστό. Ασχολείται με το μοίρασμα του χρόνου μας, με το σωστό γέμισμα της μέρας μας και μας κατευθύνει στο πως να γεφυρώνουμε τις τριβές μεταξύ μας και ν’ αποφεύγουμε τη διασπορά τους τριγύρω, γεγονός που ντροπιάζει το όνομα του Κυρίου.
Ο λόγος του Θεού θα μιλήσει σωστά και αυστηρά σ’ εκείνον που αφήνει το σπίτι του, παραμελεί τα παιδιά του απορροφημένος με λάθος τρόπο στο έργο του Κυρίου, αλλά θα μιλήσει και στον άλλο που μένει αργός και άκαρπος, γιατί έχει πρώτα και πάνω απ’ όλα τον εαυτό του, την καλοπέρασή του και βρίσκει την παρουσία του στο σπίτι μια θαυμάσια δικαιολογία για την τεμπελιά του. Μιλά προς όλες τις κατευθύνσεις με σοφία, αλλά και απόλυτο τρόπο γεμάτο σωστή αγάπη Θεού.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δική μας, ανθρώπινη αρμοδιότητα να τα βάλουμε κάτω «...να τα βρούμε...», να τα μοιράσουμε με δική μας λογική και να έχουμε όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Είναι το Πνεύμα του Θεού που δουλεύει μέσα μας, που θα μιλήσει και στις δύο πλευρές, που θα βάλει τις αποδεκτές προτεραιότητες και θα μας χαρίσει επιείκεια, αγάπη, κατανόηση στο θέμα αυτό το τόσο σοβαρό, ώστε να το αντιμετωπίσουμε με πνευματικό τρόπο, με ειρήνη, με αρμονία μεταξύ μας, για να είναι ευλογημένο από τον ίδιο τον Κύριό μας. Έχουμε το Πνεύμα του Θεού στη ζωή μας, στην καρδιά μας, στην οικογένειά μας; Μας διοικεί, μας κατευθύνει; Σεβόμαστε με ταπείνωση και πίστη τη φωνή του, την οδηγία του; Αυτό είναι που ενδιαφέρει.
Μιλάμε για χριστιανικές οικογένειες που έχουν Κύριό τους και Θεό τους τον μόνο αληθινό Θεό, αγαπούν το θέλημά Του και υπακούν στην οδηγία Του. Όταν υπάρχει κοσμικότητα, αμαρτία, συμβιβασμός, ειδωλολατρία... ας μην κουβεντιάζουμε. Εκεί τα προβλήματα είναι μεγάλα και ο κίνδυνος της αιώνιας απώλειας τόσο φανερά υπαρκτός, που το θέμα των προτεραιοτήτων μέσα στο σπίτι κυριολεκτικά σκιάζεται και υποχωρεί μπροστά στα άλλα.