Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Έχεις ελέγξει τελευταία τις αποθήκες σου;


«Και ήτο η πείνα επί παν το πρόσωπον της γης. Ήνοιξε δε ο Ιωσήφ πάσας τας αποθήκας, και επώλει σίτον εις τους Αιγυπτίους και η πείνα επεβάρυνεν επί την γην της Αιγύπτου» (Γέν.μα:56).
           
Για να γεμίσει αυτές τις Αιγυπτιακές αποθήκες ο Ιωσήφ, είχε ηγηθεί ενός προγράμματος προκειμένου να προμηθεύσει τροφή για το λαό κατά τη διάρκεια του λιμού.

Όμως τι είχε ο Ιωσήφ στην προσωπική του αποθήκη; Καθώς διαβάζουμε τη Γένεση, βλέπουμε ότι είχε μια πολυτάραχη ζωή που θα μπορούσε να γεμίσει μέχρι πάνω την αποθήκη του. Θα μπορούσε να πάει εκεί και να τραβήξει έξω ένα τεράστιο σακί από δικαιολογίες για άκαρπη ζωή. Θα μπορούσε να τις μαζέψει από τα προβλήματα που περιγράφονται στη Βίβλο ότι είχε σαν παιδί, σαν νέος και αργότερα σαν άντρας.


· Λυπάμαι, αλλά είμαι το θύμα μιας οικογένειας που δεν λειτουργούσε καθόλου καλά.

· Η μητέρα μου πέθανε όταν γεννούσε το μικρό μου αδελφό κι εγώ ήμουν μόλις 8 χρονών.

· Ο πατέρας μου είχε αδυναμία σε σχέση με τα άλλα αδέλφια μου, με αποτέλεσμα να με ζηλεύουν και να με μισούν.

· Με φθονούσαν με κορόιδευαν και με προσβάλανε.

· Όταν κάποια φορά τους πήγα φαγητό και προσπάθησα να τους ενισχύσω ηθικά, αυτοί συνωμότησαν εναντίον μου, μου έβγαλαν τον αγαπημένο μου χιτώνα, μ' έριξαν σ' ένα πηγάδι και με πούλησαν για σκλάβο αντί 20 αργύρια.

· Το αποκορύφωμα ήταν όταν προσπαθούσα με όλη μου τη δύναμη να είμαι δίκαιος και σωστός άνθρωπος, κατηγορήθηκα για ανηθικότητα, μ' έδιωξαν απ' τη θέση μου, έχασα την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του αφεντικού μου και κατέληξα στη φυλακή.

· Με ξέχασαν αρκετό διάστημα εκεί. Πολύ που με ωφέλησε να είμαι ακέραιος!

· Όπως βλέπετε, δεν μπορώ να προσφέρω τίποτα για να σας βοηθήσω.

 

Αν αυτή ήταν η ιστορία του Ιωσήφ, θ' αφήναμε τη διήγηση νικημένοι. Όμως χαίρομαι, γιατί όταν ο Ιωσήφ άνοιξε την αποθήκη της ζωής του, βρήκε τελείως διαφορετικά πράγματα.

· Ξέρω ότι με αγαπούσε ο πατέρας μου κι ότι ήμουν υπάκουος σ' αυτόν.

· Φρόντιζε για όλες μου τις ανάγκες.

· Ο Θεός κάποτε μου έδειξε κάποια όνειρα κι εγώ τα μοιράστηκα τίμια και ειλικρινά με τον πατέρα και τ' αδέλφια μου.

· Αν και οι αδελφοί μου με μίσησαν, είμαι ευγνώμων που ο Ρουβήν μ' έσωσε από βέβαιο θάνατο.

· Όταν πουλήθηκα για σκλάβος, ο Κύριος ήταν πάντοτε μαζί μου και επέτρεψε να υπηρετήσω τον κύριό μου έτσι ώστε να πλουτίσει κι έτσι βρήκα χάρη μπροστά του.

· Ο Θεός με ωρίμασε συναισθηματικά και πνευματικά.

· Με τη βοήθειά Του μπόρεσα ν' αντισταθώ στον πειρασμό.

· Τα δύο χρόνια που έμεινα στη φυλακή, ο Κύριος ήταν μαζί μου και με τη χάρη Του μπόρεσα να κρατήσω μια σωστή συμπεριφορά, να έχω υπομονή και πίστη ώστε ν' αντέξω αυτά τα χρόνια.

· Ο Κύριος μ' έβγαλε από τη φυλακή και με οδήγησε να γεμίσω τις αποθήκες της Αιγύπτου με τροφές ώστε να σωθούν πολλοί άνθρωποι.

· Μου έδωσε συγχωρητικό πνεύμα όταν αντίκρισα τους αδελφούς μου που είχαν έρθει να ζητήσουν βοήθεια.

 

Τι μπορούμε εμείς να διδαχτούμε από τη ζωή του Ιωσήφ; Αν ποτέ χρειαζόμασταν μια αποθήκη, αυτός ο καιρός είναι σήμερα. Ζούμε στις έσχατες μέρες που ο Παύλος έγραψε στη Β' Τιμ.γ. Ζούμε σε κακούς καιρούς.........

Η αποθήκη μας, αν είναι γεμάτη με την καλοσύνη και την παρουσία του Κυρίου θα βαστάσει εμάς και άλλους αυτές τις τελευταίες μέρες.

Κάθε μέρα ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που χρειάζονται το Θεό. Ψάχνουν για μια αποθήκη. Ξέρουν για το Θεό, αλλά δεν ξέρουν το Θεό. Εμείς έχουμε κάποιους αιώνιους θησαυρούς στην αποθήκη μας που μπορούμε να μοιραστούμε μ' αυτούς που λιμοκτονούν πνευματικά στη ζωή τους.

· Η εμπειρία της σωτηρίας και της συγχώρησης των αμαρτιών μας. Η άφεση των αμαρτιών όταν βαπτιζόμαστε στο νερό στο όνομά Του, το θαυμαστό δώρο του Αγίου Πνεύματος, η ασφάλεια ότι ο Θεός είναι μαζί μας!

· Η γνώση του λόγου του Θεού που μας δίνει δύναμη να ξεπεράσουμε τις καθημερινές πιέσεις και δοκιμασίες της ζωής.

· Η δύναμη της προσευχής, κατευθείαν επικοινωνία με το Δημιουργό!

· Εμπειρίες από τη ζωή που αποδεικνύουν ότι ο Θεός ποτέ δεν θα μας αφήσει ούτε θα μας εγκαταλείψει.

· Ομολογίες θεραπείας και προστασίας.

· Καλές αναμνήσεις.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

 

Εσύ τι έχεις στην αποθήκη σου;

Μήπως επιθυμία για γήινη φήμη και μια καλή περιουσία;

Μήπως ένα μεγαλύτερο σπίτι;

Μήπως καινούρια έπιπλα, ή καινούριο αμάξι;

Μήπως ένα φανταστικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα;

Ή μήπως έχεις αφήσει σκέψεις ανεπάρκειας και αρνητισμού να γεμίσουν το μυαλό σου:

Ø δεν είμαι καλός,

Ø οι γονείς μου με αποκήρυξαν,

Ø έχω γεννηθεί φτωχός,

Ø έχω κάποια φυσική ασθένεια,

Ø τα οικονομικά μου δεν είναι αυτά που θα έπρεπε,

Ø αισθάνομαι ότι κανένας δεν με αγαπά,

Ø ότι όλοι μ' έχουν ξεχάσει,

Ø  Θεός δεν μπορεί να με χρησιμοποιήσει.

Οι δοκιμασίες της ζωής ωρίμασαν συναισθηματικά και πνευματικά τον Ιωσήφ, κι έτσι μπόρεσε να γεμίσει την αποθήκη του με καλές σκέψεις, αξίες, πίστη, ελπίδα, αγάπη, υπακοή και προσευχή. Οι καρποί της αποθήκης του έδωσαν ζωή και συντήρησαν πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειάς του.

Στην πραγματικότητα ο Θεός τον έστειλε πριν τους αδελφούς του για να τους προστατέψει και να σώσει τη ζωή τους με θαυμαστή απελευθέρωση (Γέν.με:7). Αργότερα, είπε στους αδελφούς του ότι μάλλον ήταν ένα μέρος της πρόνοιας του Θεού γι' αυτούς (Γέν.ν:20).

Ποιος ψάχνει για αποθήκη; Μπορεί οι γονείς σου, τα παιδιά σου, οι συγγενείς σου, το αφεντικό σου, οι υπάλληλοί σου, οι φίλοι και συμμαθητές σου, οι άνθρωποι που συναλλάσσεσαι κάθε μέρα.

Μήπως πρέπει να ξαναγεμίσεις την αποθήκη σου;