Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Αναζητώντας την αλήθεια - 001

Α. ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΑ
Μέσα σ’ ολόκληρη την Π.Δ. υπάρχει η προσδοκία και η λαχτάρα για την εύρεση του Θεού. Ο Ιώβ είπε: «Είθε να ήξευρον πού να εύρω αυτόν» (Ιώβ κγ:3). Μέσα στην καρδιά κάθε ανθρώπου υπάρχει η λαχτάρα της πλήρωσης αυτού του «κενού» που ο Ίδιος ο Θεός έχει βάλει μέσα μας. Η αιωνιότητα υπάρχει μέσα στην καρδιά του καθ’ ένα μας και τίποτα δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτή τη λαχτάρα παρά μόνο ο αιώνιος Θεός.

Β. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης είναι 39

·    Νομικά:  Πέντε βιβλία που αποτελούνται από τελετουργικούς  και ηθικούς κανόνες, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δέκα εντολές. Γράφτηκαν από το Μωυσή.
·    Ιστορικά:  Δώδεκα βιβλία στα οποία περιέχεται η ιστορία του έθνους Ισραήλ.
·    Ποιητικά: Πέντε βιβλία με υποσχέσεις, δοξολογία, προσευχές, προφητείες και εντολές.
·    Προφητικά: Δεκαεπτά βιβλία - πέντε μεγάλων και δώδεκα μικρών προφητών. Οι προφητείες σ’ αυτά τα βιβλία αφορούν τον Ισραήλ, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που γράφτηκαν κι ακόμα προλέγουν γεγονότα που είναι να συμβούν τα χρόνια που ακολούθησαν, όπως ο ερχομός του Μεσσία, η εκκλησιαστική ιστορία, οι έσχατοι καιροί, η Μεγάλη Θλίψη και η Χιλιετής Βασιλεία.

 
Γ. ΚΑΛΥΠΤΕΙ 3600 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η Παλαιά Διαθήκη γράφτηκε σε διάστημα πάνω από 1.400 χρόνια, από 32 συγγραφείς και καλύπτει 3.600 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτοί οι συγγραφείς προερχόταν απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις, ωστόσο ο καθένας τους είναι σε τέλεια αρμονία με τους υπόλοιπους. Ο Αμώς ήταν βοσκός, ο Ησαίας ήταν ένας λαμπρός κήρυκας σε δικαστήρια, ο Μωυσής ήταν κληρονόμος του θρόνου της Αιγύπτου, ο Δαβίδ ήταν βασιλιάς και θαυμάσιος ψαλμωδός, ο Σολομώντας ήταν ο σοφότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αντίφαση στα γραπτά τους γιατί ο συγγραφέας και των 39 βιβλίων είναι ένας - το Άγιο Πνεύμα. Διάβασε Β’ Πέτρ.α:21
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα κάποιου διάσημου θεολόγου που απολογείται για την Βίβλο: «Φυσικά υπάρχουν επιστημονικά λάθη-πρέπει όμως να τα δικαιολογήσουμε, στο κάτω κάτω η Βίβλος δεν είναι ένα επιστημονικό εγχειρίδιο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να είναι αλάνθαστη επιστημονικά» Έχει δίκιο για ένα και μόνο πράγμα, η Βίβλος δεν είναι επιστημονικό εγχειρίδιο. Η Βίβλος είναι ο λόγος του Θεού που γράφτηκε για τη σωτηρία των ψυχών και την απελευθέρωση από την αιώνια καταδίκη και την κόλαση. Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος σωτηρίας κι αυτός ο τρόπος αποκαλύπτεται μέσα σ’ αυτό το βιβλίο. Παρ’ όλα αυτά, η Βίβλος είναι επιστημονικά σωστή. Ο Θεός μας έφτιαξε αυτό τον κόσμο κι όλα τα θαύματα της επιστήμης που τώρα ανακαλύπτει ο άνθρωπος υπήρχαν απ’ την αρχή της δημιουργίας.  Ο άνθρωπος δεν ξαφνιάζει το Θεό όταν ανακαλύπτει τα κύματα που μπορούν να μεταδώσουν ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά προγράμματα. Ο Θεός δημιούργησε αυτά τα κύματα απ’ την αρχή. Η αεροπροώθηση δεν εκπλήσσει το Θεό, γιατί αυτή η δύναμη δημιουργήθηκε απ’ την αρχή. Η Βίβλος δεν περιέχει λάθη από επιστημονική άποψη γιατί ο Θεός γνώριζε κάθε επιστημονική αλήθεια από την αρχή.
Πώς θα ήταν η Βίβλος αν προσπαθούσαμε να την αλλάξουμε για να ταιριάξει με κάθε πρόσκαιρη επιστημονική μανία; Όλα τα επιστημονικά βιβλία μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας θεωρούνται ξεπερασμένα. Πώς θα φαινόταν η Βίβλος το 500 π.Χ; το 1000 μ.Χ ή ακόμα το 2012;

Θα ήταν γεμάτη με ανόητες επιστημονικές απόψεις και τερατολογίες. Το 1861 η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο στο οποίο αναφερόταν 51 επιστημονικές αλήθειες που ερχόταν σε αντίθεση με τον Λόγο του Θεού. Το φυλλάδιο αυτό προξένησε πραγματικά μεγάλη εντύπωση. Όμως σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σ’ ολόκληρο τον κόσμο που να πιστεύει σε μια, έστω, απ’ αυτές τις «αλήθειες» όπως αποκαλούνταν. Το μεγαλύτερο φαινόμενο απ’ όλα είναι ότι Η ΒΙΒΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ. Κάθε συλλαβή είναι η ίδια όπως όταν γράφτηκε.
Πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τί λέει ο λόγος του Θεού. Ο Σατανάς αρέσκεται στο να κοροϊδεύει τους ανθρώπους και να τους οδηγεί σε σύγχυση. Κάποιος θρησκευόμενος θεολόγος του Πανεπιστημίου ξόδεψε πολύ χρόνο, χρήματα και χρόνια ερευνών για να αποδείξει ότι τα μήλα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στην κοιλάδα της Μεσοποταμίας. Υπέθεσε ότι η Βίβλος αναφέρει πως ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν από το δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού. Όμως η Γραφή δεν μας λέγει τί είδους καρπός ήταν.
Όλα όσα γνωρίζουμε για το Θεό θα τα βρούμε μέσα στις σελίδες της Βίβλου. Η μελέτη του φυσικού κόσμου δεν μπορεί ποτέ να μας τα διδάξει όλα αυτά. Μπορεί να κοιτάξουμε το ηλιοβασίλεμα και να σκεφτούμε την ομορφιά Του. Τον κεραυνό και την αστραπή και να σκεφτούμε τη δύναμή Του. Μπορεί να συλλογιστούμε μέσα στη συνείδησή μας και να γνωρίσουμε ότι είναι δίκαιος. Αλλά για να Τον γνωρίσουμε προσωπικά, ποια είναι η σχέση Του με τον άνθρωπο, ποιες είναι οι προσδοκίες Του απ’ αυτόν, πόσο πολύ αγαπά τον άνθρωπο - μόνο η Βίβλος το αποκαλύπτει σ’ εμάς.