Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ποιό ήταν το βάπτισμα των αρειανιστών

Β΄οικουμενική συνόδος ονομάζεται από τους καθολικούς η αυτοκρατορική σύνοδος της εκκλησίας τους που συγκλήθηκε από τον Θεοδόσιο Α' το έτος 381 μ.Χ. στην "Κωνσταντινούπολη".
Στη σύνοδο συμμετείχαν μόνο οι καθολικοί και καταδίκασαν με την συνδρομή της ρωμαικής εξουσίας όλες τις υπόλοιπες εκκλησίες: τους μακεδονιανούς, τους αρειανιστές, τους  ευνομιανούς, τους ευδοξιανούς, τους ημιαρείους, τους απολλιναριστές,τους νοβατιανούς,τους τεσσαρεσκαιδεκατίτες, τους τετραδίτες κ.λ.π
Επίσης επιτίθενται στην εκκλησία μας (μας ονομάζουν Σαβελλιανούς, Μαρκελλιανούς, και Φωτεινιανούς).
Ενδιαφέρον όμως προκαλεί ο Κανών Ζ'.  
  • ορίζει οτι οι αρειανιστές(με εξαίρεση τους ευνομοιανούς), οι μακεδονιανοί, και οι απολλιναριστές ΔΕΝ χρειάζεται να αναβαπτισθούν.
  • αντιθέτως οι Σαβελλιανοί (δηλαδή οι μονοθειστές) και οι Φρύγες (εδώ δεν εννοεί τους τριαδικούς μοντανούς αλλά τους μονοθειστές παλαιοχριστιανούς) , να αναβαπτίζονται λόγω του οτι βάπτιζαν με τον αποστολικό τρόπο με μία κατάδυση που οι καθολικοί τον θεωρούν άκυρο..(Το βάπτισμα στο όνομα του Ιησού ήταν το έναυσμα για τις φοβερές διώξεις που οδήγησαν στην γενοκτονία των πιστών).
Διαπιστώνουμε λοιπόν από το κείμενο της συνόδου οτι οι αρειανιστές όπως και οι λοιποί εξουσιαστές κατα κανόνα βάπτιζαν στο όνομα τις τριάδας με 3 καταδύσεις γι αυτό και οι καθολικοί δεν τους αναβαπτίζουν..