Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εσχατολογικά


Πιστεύω θα συμφωνείτε μαζί μου ότι η αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στις μέρες μας και ο προσανατολι­σμός μας στο πού ακριβώς βρισκόμα­στε και πού πηγαίνουμε ούτε απλή ούτε εύκολη δουλειά είναι. Τα εσχατο­λογικά σημεία επιδέχονται πολλές ερμηνείες, πολλές απόψεις. Χρειάζεται φως και αποκάλυψη Θεού, για να περ­πατά με ασφάλεια κανείς στο έδαφος των εσχατολογικών εξελίξεων. Το τι είναι πρώτο και το τι έρχεται μετά δεν είναι καθόλου εύκολο να το απαντήσει κανείς. Ακόμη το τι ετοιμάζεται, το τι θα ακολουθήσει, είναι βέβαιο πως μόνο ο Θεός των εξελίξεων, ο Θεός που κρατά το χρόνο στα χέρια Του και ρυθμίζει τις εξελίξεις, μπορεί να μας το πει, να το αποκαλύψει.
Παρ' όλ' αυτά εμείς οι άνθρωποι του Θεού, οι άνθρωποι της πίστης και της μελέτης της Αγίας Γραφής, έχουμε κάποια πιο βαθιά και ακριβή πληροφό­ρηση και νιώθουμε πιο σωστά προσα­νατολισμένοι στα μεγάλα αυτά θέματα των ημερών του τέλους.
Γνωρίζουμε ότι βαδίζουμε συστηματικά προς την εγκαθίδρυση ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη, όπου θα βασιλεύει η Νέα Εποχή, πίστη και θρησκεία θα είναι ο άνθρω­πος, ο οποίος θα λατρεύεται, θα μεγαλουργεί και θα προσπαθεί να καθορίσει τις εξελίξεις και τα επόμε­να βήματα στην ιστορία.
Αυτά είναι τα γνωρίσματα της εποχής που διανύουμε τώρα. Αυτή είναι η εποχή που βιώνουμε και αυτά είναι τα γεγονότα που έ­χουν δρομολογη­θεί να πραγμα­τοποιηθούν.
Εκείνο που σίγουρα ξεχωρί­ζει στις μέρες μας και που θα παίξει καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο στη ζωή όλων μας και στις εξελίξεις, δεν είναι κάτι που έχουμε, που γίνε­ται, που πραγματοποιείται ή που ωρι­μάζει μπροστά στα μάτια μας, αλλά κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο. Μια απουσία, μια έλλειψη στις μέρες μας, στον κόσμο μας είναι το μεγάλο σημάδι, το καθοριστικό στοιχείο στις παγκόσμιες εξελίξεις και ταυτόχρονα η μεγάλη προσδοκία, αφού τα μάτια όλων όσων ενδιαφέρονται και μελε­τούν τις εξελίξεις είναι στραμμένα εκεί.
Η απουσία, η έλλειψη σε παγκόσμια κλίμακα ενός αληθινού ηγέτη, ενός προικισμένου κυβερνήτη, μιας πραγ­ματικά χαρισματικής προσωπικότη­τας. Αυτή είναι η ανάγκη και η μεγάλη προσδοκία των ημερών μας. Κοι­τάζοντας αυτό που ζούμε σήμερα, διαπιστώνουμε τη φτώχεια που υπάρ­χει σ’ αυτή την περιοχή. Άνθρωποι μέτριοι και ισχνοί από πλευράς απο­δοχής κρατούν κάποιες θέσεις ­κλειδιά στη διακυβέρνηση του κόσμου μας.
Όμως όλοι το γνωρίζουν ότι υπάρχει ομάδα ολόκληρη εγκεφάλων, που στηρίζουν, καλύπτουν και καθοδηγούν τις αποφάσεις. Αρκετές φορές οι ηγέτες στις μέρες μας είναι κακές επιλογές, αποτυχημένες, και η εμβέλειά τους είναι τόσο μικρή, αφού γρήγο­ρα απογοητεύουν και σβήνουν.
Δεν παράγει ο κόσμος μας σήμερα ούτε ηγέτες ούτε προσωπικότητες τέτοιες, που να καθηλώνουν με τις ικανότητες και τα χαρίσματά τους και να παράγουν εντυπωσιακές και ου­σιαστικές λύσεις στα προβλήματα του πλανήτη μας. Κοιτάξτε για παρά­δειγμα τη μεγαλύτερη δύναμη από κάθε άποψη στον κόσμο μας σήμερα, την Αμερική. Είναι καταγέλαστη και αξιολύπητη, όταν σκέφτεται κανείς τους τελευταίους προέδρους αυτής της υπερδύναμης. Πρόσωπα γεμάτα λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις, ανα­μεμειγμένα σε σκάνδαλα και ιστορι­ούλες της γειτονιάς, που όσοι τα μαθαίνουν, αν δε γελάσουν μ' αυτά, είναι βέβαιο ότι αηδιάζουν και γυρί­ζουν το κεφάλι από την άλλη μεριά.
Με κατακερματισμένο το κύρος, με προσωπική ζωή που έχει τρωθεί ανε­πανόρθωτα από σκάνδαλα και ανοη­σίες. Κανένας δεν μπορεί να εμπι­στευθεί, να αποδεχθεί ή να αναγνωρί­σει σαν ηγέτη ένα τέτοιο ανάξιο πρό­σωπο.
Η περιπέτεια του Μπιλ Κλίντον, που τον έχει γελοιοποιήσει και υποβιβάσει παγκόσμια, χαρακτη­ρίζεται με τον εύκολο και λαϊκό τίτλο «ροζ κωμωδία», που θα μπορούσε να αποδοθεί στον οποιονδήποτε κοινό άνθρωπο της γειτονιάς μας. Είναι τραγικό να σκεφτούμε ότι και αρκετοί από τους προηγούμενους προέδρους έφτασαν στο σημείο να εξευτελι­στούν, να φύγουν ηττημένοι και ντρο­πιασμένοι. Ο «μεγάλος ηγέτης» Κέν­νεντυ είχε μια πολύ προκλητική σεξουαλική ζωή, που ακόμα και σήμε­ρα γίνεται λόγος γι' αυτήν, αλλά με αποστροφή και αποδοκιμασία. Ένας Κάρτερ, ένας Νίξον, τόσο μικροί και ευάλωτοι στα πολιτικά πράγματα. Άλλοι ηγέτες είναι με το ένα πόδι στο θάνατο, με κλονισμένη ή αναξιόπιστη υγεία, όπως ο Ρώσος πρόεδρος. Ο δι­κός μας ο πρώην πρωθυπουργός ά­φησε τη γυναίκα του, τη μάνα των παιδιών του, γιατί του γυάλισε μια αεροσυνοδός. Μετά βγήκε ότι είχε και εξώγαμο στη Σουηδία. Το ίδιο και ο πολύς και πετυχημένος πρόε­δρος, ο Μιπεράν... Άνθρωποι με ανα­ξιόπιστη ζωή, μέτριοι και υποδουλω­μένοι στα πάθη τους, σε σημείο που καταδικάζονται, αυτοκαταστρέφονται και εξαφανίζονται με τον πιο ταπεινω­τικό τρόπο και γίνονται τόσο γρήγορα ασήμαντοι και μικροί.
Όλες αυτές οι φιγούρες δεν μπο­ρούν να παίξουν το ρόλο του αντίχρι­στου. Δεν έχουν τα φόντα, τις δυνα­τότητες, τις εγγυήσεις. Είναι πολύ μέτριοι, πολύ αδύναμοι, πολύ ανθρώ­πινοι. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τα πράγματα του Θεού όπου μπορούν, όσο μπορούν, για να βολέψουν το εξόφθαλμο έλλειμμα της προσωπικής τους ζωής. Ο Μπιλ Κλίντον, λένε οι πλησίον του, προσευχήθηκε στο Θεό πριν πάει να καταθέσει στους ανακρι­τές του για τα σεξουαλικά σκάνδαλα. Οι προκάτοχοί του έβγαιναν στο μπαλκόνι με τη Βίβλο στο χέρι, αλλά την ίδια ώρα τα μαγνητόφωνά τους υπέκλεπταν τις συνομιλίες του αντί­παλου πολιτικού κόμματος.
Γιατί τα λέμε όλ' αυτά; Είναι γνωστό ότι το επόμενο βήμα στα εσχατολογι­κά είναι η εμφάνιση και η εγκατάστα­ση του αντίχριστου στον κόσμο μας. Δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι' αυτόν. Δυο όμως που ξέρουμε είναι πολύ βασικά, και τα ζούμε καθημερι­νά.
Σημείο πρώτο είναι ότι προετοιμά­ζεται παγκόσμια ο ερχομός και η δρά­ση του. Αναπτύσσεται αυτή η καλ­λιέργεια της μεγάλης προσδοκίας για τον ερχομό του. Προβλήματα συσσω­ρεύονται άλυτα, αιμορραγούν δεκαε­τίες και προστίθενται κι άλλα, μα φως για την επίλυσή τους δε φαίνεται. Το Κυπριακό, το Κουρδικό, η Μέση Α­νατολή, τα Βαλκάνια, η Ρωσία, οι Αφρικανικές χώρες, παντού τα προ­βλήματα σαν τη διψασμένη γη περι­μένουν φως και ικανούς χειρισμούς. Αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο μας είναι άτολμοι και μικροί για να επιβάλλουν λύσεις θεαματικές και βιώσιμες, ώστε ο κόσμος να τους αγκαλιάσει, να υποταχθεί, να τους λατρέψει!
Ήδη όμως παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο, προετοιμάζοντας το έδα­φος για τον ερχομό του μεγάλου η­γέτη.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι θα χρη­σιμοποιήσει ο αντίχριστος το στρωμέ­νο γι' αυτόν έδαφος, για να καταφέ­ρει να πραγματοποιήσει το αντίθεο έργο του. Η τεχνολο­γία, η επιστήμη, η βιομηχανία, η πα­γκοσμιοποίηση, όλα θα είναι στα πόδια του ώστε να τα χειρίζεται εύ­στοχα, να εγκατασταθεί στις καρδιές των ανθρώπων, να τον αποδεχθούν και βέβαια να τον λατρέψουν, πριν αι­ματοκυλίσει την ανθρωπότητα σε έναν ακόμα παγκόσμιο πόλεμο, που θα είναι κυρίως πυρηνικός και οικονο­μικός συγχρόνως.
Το πρόσωπο αυτό θα ξεχωρίζει, θα έχει δύναμη και ακτινοβολία και δε θα έχει πέσει με μικρότητες και μετριό­τητες στην αμφισβήτηση και τον ε­ξευτελισμό, που βλέπουμε σήμερα να καταντούν οι ηγέτες στον κόσμο μας.
Περιμένουμε το πρόσωπο, που μαζί με τον ψευδο­προφήτη θα φτιάξουν την ομάδα της ανομίας και της αποστασίας. Όταν δούμε αυτά να πραγματοποιούνται, να σηκώσουμε ψηλά τα μάτια μας, γιατί ο καιρός πλησίασε πολύ. Τα μάτια μας επάνω, η σκέψη μας στον ουρανό, η καρδιά μας με πίστη στον ερχόμενο Κύριό μας και η ζωή μας άγια και καθαρή, ξεχωρισμένη για τον Κύριο. Εμείς περιμένουμε το Σωτήρα μας για την αιώνια απολύτρωση στην ουράνια Βασιλεία Του. Την ίδια ώρα ο κόσμος της αμαρτίας περιμένει τον προικισμένο αντίχριστο ηγέτη του, να τον λατρέψει, να τον υπακούσει, να τον πιστέψει. Μετά θα είναι το Τέλος, όπως μας αναφέρει η Αγία Γραφή.
Αυτή είναι η μεγάλη έλλειψη στις μέρες μας, η μεγάλη προσδοκία. Το πρόσωπο που θα τραβήξει με δόλο τη λατρεία όλων των ασεβών επάνω του.