Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

επί ταύτης της πέτρας


Ματθαίος ις:I8 «Και εγώ δε σοι λέγω ότι συ είσαι Πέτρος, και επί ταύτης της πέτρας θέλω οικοδομήσει την εκκλησίαν μου, και πύλαι άδου δεν θέλουσιν ισχύσει κατ' αυτής».
Αυτό είναι το εδάφιο που παρερμηνεύουν οι καθολικοί και λένε ότι αφού ο απόστολος Πέτρος πέθανε στη Ρώμη, ο Χριστός είπε ότι σ' αυτή την πέτρα θα οικοδομήσει την εκκλησία Του, άρα η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι η πραγματική εκκλησία του Χριστού. Όμως εδώ δεν λέει ....σ' αυτόν τον Πέτρο.. .. αλλά σ' αυτή την πέτρα.
 
Εκείνη την εποχή αλλά και σήμερα, η Νότια περιοχή της Ερυθράς θάλασσας που λεγόταν Ιδουμαία, ήταν ένα τεράστιο ύψωμα βράχων. Πάνω σ' αυτή τη βραχώδη περιοχή ήταν κτισμένη η πόλη Λιβνά, αλλά και μια άλλη πόλη που ονομαζόταν «Σελά» και που στα Εβραϊκά σημαίνει βράχος, πέτρα. Υπάρχει όμως και άλλη μια Εβραϊκή λέξη «Τσούρ»- που σημαίνει πέτρα.
ΠΕΤΡΑ: Μετάφραση της Εβραϊκής λέξης «Σελά» που σημαίνει βράχος, και σαν κύριο όνομα αναφέρεται σε μία η δύο τοποθεσίες της Π.Δ. Ήταν πόλη της Πετραίας Αραβίας από την οποία πήρε και το όνομα και βρισκόταν σε πεδιάδα που περιβαλλόταν από βουνά.
Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας που βρισκόταν η Πέτρα, είναι λαξευμένα σπήλαια μέσα σε βράχους, μέσα στα οποία υπήρχαν τάφοι και μικροί ναοί. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στην περιοχή της Πέτρας είναι η Σίγκ, μοναδική στενή χαράδρα μεταξύ δύο ορέων, που έκανε την πόλη απόρθητη. Ο Δαβίδ όμως κατόρθωσε να εκπορθήσει και να νικήσει τους Ιδουμαίους στον καιρό του.

ΠΕΤΡΑ : Η λέξη αναφέρεται πρώτη φορά στην Έξ.ιζ:6 όπου αναφέρεται ότι ο Μωυσής κτύπησε την πέτρα (ΤΣΟΥΡ) στο Χωρήβ και βγήκε απ’ αυτήν νερό για να πιεί ο λαός.
Άλλη πέτρα που έδωσε νερά δια !να ποτίσει τη συναγωγή και τα κτήνη αυτών ήταν στην Κάδης (ΣΕΛΑ) (Αριθ.κ:8)
Και οι δύο Εβραϊκές λέξεις - τσούρ & σελά - αποδίδονται στο Θεό. Β' Σαμ.κβ:2 «Ο Κύριος είναι η πέτρα (τσούρ) μου» , Ψαλμ.ιη:2, οα:3 «Ο Κύριος είναι πέτρα μου (σελά).
Πέτρος λοιπόν είναι ένα μικρό κομμάτι πέτρας.
Λέει λοιπόν ο Κύριος στον Πέτρο ότι είναι μια πέτρα, ένας λίθος όπως λέει ο λόγος του Θεού ότι είμαστε λίθοι ζώντες που οικοδομούμεθα σε οίκο πνευματικό (Α' Πέτρ.β:5).
Αλλά αυτός ο πνευματικός οίκος εποικοδομείται «επί ταύτης της πέτρας" στον θεμέλιο λίθο που είναι ο Χριστός (Α' Κορ.γ:10-15). Ο Ιησούς είπε αυτά τα λόγια στον Πέτρο, με βάση την αποκάλυψη που το Πνεύμα του Θεού έδωσε σ' αυτόν και είπε: «Συ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος».
Και πάνω στον Υιό του Θεού του ζώντος είναι που χτίζεται η εκκλησία. Αυτός είναι ο βράχος των αιώνων.