Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η "ιερά" εξέταση της ρωσικής ανατολικής εκκλησίας

Στις 24 Φλεβάρη 1901 η σύνοδος της ανατολικής ρωσικής εκκλησίας αφορίζει σαν αιρετικό τον Λέοντα Τολστόι αφού δημόσια απέριψε σαν αντιχριστανικά τα δόγματα:

  • της αγίας τριάδας .
  • της αειπαρθενίας της Μαρίας.
  • του μυστηρίου της μετουσίωσης του άρτου και οίνου της θείας ευχαριστίας σε σώμα και αίμα .
Ο Τολστόι δεν δέχονταν την αυθεντία της καθεστωτικής εκκλησίας ,την δουλοπαροικία , την ιδιοκτησία και την εξουσία του Τσάρου(που πρόσφατα η ορθόδοξη εκκλησία ανακήρυξε 'άγιο"). Εκφράζει την συμπαράστασή του σε διωκόμενες χριστιανικές ομάδες που αρνούνται τον εθνικό χριστανισμό την ορθοδοξία και την στρατιωτική υπηρεσία και αριθμούν χιλιάδες μάρτυρες.

Η γνήσια χριστιανική στάση και ζωή του Τολστόι ερεθίζουν το ιερατείο και μετά την δημοσίευση το 1899 της “Ανάστασης” τον αφορίζουν και τον αναθεματίζουν.Στη σύνοδο προεδρεύει εκπρόσωπος του τσάρου.

Χιλιάδες χριστιανοί φυλακίζονται , καίγονται  και δολοφονούνται αλυσοδεμένοι με συνοπτικές διαδικασίες σε όλη τη ρωσική επικράτεια. Πολλοί πεθαίνουν εκτοπισμένοι απο την πείνα και τις κακουχίες . Αλλοι για να αποφύγουν την γενοκτονία  καταφεύγουν στην Κύπρο , στις ΗΠΑ στον Καναδά και απο εκεί στο Μεξικό (όπου υπάρχουν κοινότητές τους μέχρι σήμερα).


Ο ίδιος ο Τολστόι απάντησε στον αφορισμό του κατηγορώντας το κυρίαρχο δόγμα πως αγνοεί το κήρυγμα του Χριστού. Πρόσφατα πριν 10 χρόνια,(το 2001),ο πατριάρχης Αλέξιος επανέλαβε οτι ο Τολστόι ήταν αιρετικός και  η ρωσική ανατολική εκκλησία απέρριψε έκκληση απογόνου του Τολστόι για άρση του αφορισμού.


 
(πηγή leonjes)