Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Λουπερκάλια!

Ποια είναι η πραγματική προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου;
Ποια είναι η αληθινή ιστορία της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου;
Από πού πήραμε όλα αυτά τα έθιμα και τα σύμβολα;
Πειράζει το Θεό όταν γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Η Επιχείρηση της Αγάπης
Αν και οι καρδιές του Αγίου Βαλεντίνου και τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα, οι έμποροι βλέπουν μόνο το χρώμα του χρήματος όταν πλησιάζει αυτή η γιορτή.

Δεν αρέσει σε όλους η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Η θρησκευτική αστυνομία στη Σαουδική Αραβία, το 2002 και το 2008, απαγόρευσε την πώληση κάθε σχετικού αντικειμένου με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Η αστυνομία υποχρέωσε τους εργαζόμενους στα κατάστημα να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αντικείμενα κόκκινου χρώματος επειδή θεωρούν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σαν χριστιανική γιορτή. Το 2008 η απαγόρευση δημιούργησε μαύρη αγορά για τριαντάφυλλα και χαρτί περιτυλίγματος.
Στο Πακιστάν, το πολιτικό κόμμα Jamaat-e-Islami ζήτησε την απαγόρευση αυτής της γιορτής. Παρά τη δήλωση αυτή, ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Τα ανθοπωλεία περιμένουν να πουλήσουν πολλά λουλούδια, ιδιαίτερα κόκκινα τριαντάφυλλα.
Στο Ιράν, ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έχει επικριθεί δριμύτατα από συντηρητικούς που βλέπουν την ημέρα αντίθετη με την ισλαμική κουλτούρα. Η ιρανική ένωση τυπογράφων, το 2011, εξέδωσε οδηγία που απαγορεύει την εκτύπωση και τη διανομή όλων των προϊόντων που προωθούν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, όπως κάρτες, δώρα, αρκουδάκια, αφίσες, κουτιά τυπωμένα με καρδιές ή με μισές καρδιές και κόκκινα τριαντάφυλλα. Κάθε δραστηριότητα προώθησης της γιορτής απαγορεύτηκε. Η Ένωση προειδοποίησε ότι «Καταστήματα που παραβιάζουν αυτή την απόφαση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το νόμο."

Πώς φτάσαμε στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;
Το 313 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νομιμοποίησε το Χριστιανισμό με αποτέλεσμα να σταματήσει ο διωγμός των χριστιανών της Ρώμης. Το 380 μ.Χ. ο Χριστιανισμός γίνεται η επίσημη κρατική θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι ενέργειες αυτές επέτρεψαν όχι μόνο οι διδασκαλίες του Χριστιανισμού να εξαπλωθούν ανεμπόδιστα μέσα στην αυτοκρατορία, αλλά και οι ειδωλολάτρες να μεταστραφούν στη θρησκεία που πριν λίγο ήταν υπό διωγμό.
Οι ειδωλολάτρες όμως που υιοθέτησαν το Χριστιανισμό σαν θρησκεία τους, δεν εγκατέλειψαν πλήρως τις παραδόσεις και τις πρακτικές που κρατούσαν πριν τη μεταστροφή τους. Μία από αυτές τις παραδόσεις που μπήκε στην εκκλησία ήταν η γιορτή της γονιμότητας γνωστή ως Λουπερκάλια:
"Ωστόσο, τα απομεινάρια της δεισιδαιμονίας δεν είχαν απολύτως εξαλειφθεί, και η γιορτή Λουπερκάλια, η προέλευση της οποίας προηγείται της ίδρυσης της Ρώμης, ακόμα γιορταζόταν υπό την βασιλεία του Ανθέμιου». (Η Παρακμή και Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Edward Gibbons, Κεφάλαιο 36, Μέρος 3)
Ο δυτικός Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ανθέμιος κυβέρνησε την αυτοκρατορία από το 467 - 472 μ.Χ. Και συνεχίζει ο Gibbons:
"Μετά τη μεταστροφή της αυτοκρατορικής πόλης (Ρώμη), οι Χριστιανοί συνέχισαν, κατά το μήνα Φεβρουάριο, τον ετήσιο εορτασμό των Λουπερκάλιων, στον οποίο απέδιδαν μια μυστική και μυστηριώδη επιρροή στη γενετήσια δύναμη του ζωικού και φυτικού κόσμου. "
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Ανθέμιου, μια "εκχριστιανισμένη" μορφή της γιορτής των Λουπερκάλιων υιοθετήθηκε επίσημα από την εκκλησία σαν ημέρα τιμής του Αγίου Βαλεντίνου:
Ήδη από το 496 μ.Χ., ο Πάπας Γελάσιος άλλαξε τα Λουπερκάλια που γιορταζόταν στις 15 Φεβρουαρίου στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου. (Έθιμα και γιορτές σε όλο τον κόσμο από τη Lavinia Dobler).
"Οι πρώτοι «χριστιανοί» χάρηκαν με την ιδέα της μετονομασίας μιας αναγνωρισμένης ειδωλολατρικής γιορτής, σε γιορτή προς τιμή του αγίου των ρομαντικών σχέσεων. Το 496 μ.Χ., ο Πάπας Γελάσιος ονόμασε την 14η Φλεβάρη προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου σαν προστάτη των ερωτευμένων." (Πώς λειτουργεί η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 1 Απριλίου 2000, ανακτήθηκε 11 Γενάρη του 2011).

Τι ήταν η γιορτή Λουπερκάλια;
Αυτή η γιορτή ήταν εν μέρει προς τιμήν της Lupa, της λύκαινας που (σύμφωνα με το μύθο) θήλασε τα ορφανά βρέφη Ρωμύλο και Ρώμο. Ο Ρωμαϊκός μύθος λέει ότι ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ίδρυσαν την πόλη της Ρώμης το 753 π.Χ. Η παγανιστική αυτή γιορτή ήταν επίσης, προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού Lupercus ο οποίος θεωρείτο ο θεός των βοσκών. Ο Lupercus ήταν για τους Ρωμαίους ισοδύναμος με τον ελληνικό θεό Πάνα.
Η σχέση μεταξύ των Λουπερκάλιων, της γονιμότητας, και του ρομαντισμού γενικά, είναι έκδηλη στις εορταστικές εκδηλώσεις που γινόταν κατά τη διάρκεια των εορτασμών:
"Για να ξεκινήσει το φεστιβάλ, μέλη της Luperci, μίας τάξης Ρωμαίων ιερέων, έπρεπε να συγκεντρωθούν στο ιερό σπήλαιο, όπου τα βρέφη Ρωμύλος και Ρώμος, οι ιδρυτές της Ρώμης, πίστευαν ότι είχαν ανατραφεί από τη λύκαινα Lupa. Οι ιερείς θα έπρεπε να θυσιάσουν μια κατσίκα για τη γονιμότητα και ένα σκυλί, για εξαγνισμό.
"Στη συνέχεια, νέοι έκοβαν σε λωρίδες την κατσίκα, τις βουτούσαν στο αίμα της θυσίας και βγαίνοντας στους δρόμους, χτυπούσαν μ’ αυτές απαλά τόσο τις γυναίκες όσο και τα σπαρμένα χωράφια. Αντί να φοβούνται, οι Ρωμαίες γυναίκες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γι’ αυτό το άγγιγμα του δέρματος της κατσίκας, επειδή πίστευαν ότι αυτό θα τις έκανε πιο γόνιμες τον επόμενο χρόνο.
«Αργότερα, μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με το μύθο, όλες οι νέες γυναίκες στην πόλη, τοποθετούσαν τα ονόματά τους σε ένα μεγάλο δοχείο. Μετά, οι εργένηδες της πόλης διάλεγαν ένα όνομα από το δοχείο και ζευγάρωναν για ένα χρόνο μ’ αυτήν που τους έτυχε. Αυτό, συχνά κατέληγε σε γάμο». (Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, Ιστοσελίδα του History Channel 10 Ιανουαρίου 2011).
Ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος (46 - 120 μ.Χ.) περιγράφει τα Λουπερκάλια και τη σχέση τους με τη γονιμότητα:
"Λουπερκάλια, για τα οποία πολλοί γράφουν ότι γιορταζόταν από την αρχαιότητα από τους βοσκούς, κι ότι έχουν κάποια σχέση με τα Αρκαδικά Λύκαια. Τότε, πολλοί από τους ευγενείς νέους τρέχουν πάνω-κάτω μέσα στην πόλη γυμνοί, για άθληση αλλά και χάριν αστείου, χτυπώντας όσους συναντούν με δασύτριχα λουριά. Πολλές γυναίκες της ίδιας τάξης, εσκεμμένα βρίσκονται στο δρόμο τους, και όπως τα παιδιά στο σχολείο προτείνουν τα χέρια τους για να τα χτυπήσουν, πιστεύοντας ότι έτσι η έγκυος θα ελευθερωθεί πιο εύκολα, και η άγονη θα γίνει γόνιμη. " (Wikipedia άρθρο για τα Λουπερκάλια).

Σύμβολα της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου
Κόκκινα τριαντάφυλλα
Τα Κόκκινα τριαντάφυλλα λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα. Το κόκκινο είναι επίσης ένα χρώμα που υποδηλώνει έντονα συναισθήματα.
Περιστέρια
Τα περιστέρια είναι σύμβολα πίστης και αγάπης, επειδή ζευγαρώνουν για ολόκληρη τη ζωή τους και μοιράζονται τη φροντίδα των μωρών τους.
Αγγελάκι Έρως
Στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Έρως είναι ο θεός της επιθυμίας, της τρυφερότητας και του έρωτα. Σήμερα, ο Έρως εμφανίζεται να σημαδεύει με το τόξο του προκειμένου να εμπνεύσει ρομαντική αγάπη.
Καρδιά Αγίου Βαλεντίνου
Δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε το γνωστό σχήμα καρδιάς. Μια πιθανότητα έχει να κάνει με το πλέον εξαφανισμένο φυτό της Βόρειας Αφρικής silphium. Η πόλη-κράτος της Κυρήνης είχε ένα προσοδοφόρο εμπόριο αυτού του φυτού, το οποίο έμοιαζε με το σχήμα καρδιάς που χρησιμοποιείται σήμερα. Αν και βασικά χρησιμοποιούταν σαν καρύκευμα, ήταν επίσης χρήσιμο για τον έλεγχο των γεννήσεων.
Όμως, έχει σημασία, πειράζει;
Έχει σημασία, γιατί ένα αρχαίο φεστιβάλ για τη λατρεία παγανιστικών θεών και την προώθηση της γονιμότητας υιοθετήθηκε από την εκκλησία και χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία του Θεού της Βίβλου; Ο Θεός ενδιαφέρεται πραγματικά για τα έθιμα που χρησιμοποιούνται για λατρεία και τιμή καθώς και για τις γιορτές που γιορτάζουμε;
Προσέξτε την παρακάτω προειδοποίηση του Θεού προς το λαό Ισραήλ:
«Όταν Κύριος ο Θεός σου εξολοθρεύση τα έθνη απ' έμπροσθέν σου, όπου υπάγεις διά να κληρονομήσης αυτά, και κληρονομήσης αυτά και κατοικήσης εν τη γη αυτών, πρόσεχε εις σεαυτόν, μήποτε παγιδευθής και ακολουθήσης αυτούς, αφού εξολοθρευθώσιν απ' έμπροσθέν σου· και μήποτε εξετάσης περί των θεών αυτών, λέγων, Πως ελάτρευον τα έθνη ταύτα τους θεούς αυτών; ούτω θέλω κάμει και εγώ. Δεν θέλεις κάμει ούτως εις Κύριον τον Θεόν σου· διότι παν βδέλυγμα, το οποίον ο Κύριος μισεί, έκαμον εις τους θεούς αυτών· επειδή και τους υιούς αυτών και τας θυγατέρας αυτών καίουσιν εν πυρί προς τους θεούς αυτών».
Σημειώστε ότι το θέμα σ’ αυτά τα εδάφια δεν είναι η λατρεία άλλων θεών. Η προειδοποίηση είναι να μην υιοθετηθούν έθιμα που χρησιμοποιούνται για την προσκύνηση και την τιμή άλλων θεών, προκειμένου να υπηρετηθεί και να υψωθεί ο αληθινός Θεός.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τα σύμβολα της έχουν τις ρίζες τους στη λατρεία των ψεύτικων θεών και δεν έχουν Βιβλική βάση. Όσοι γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και θεωρούν τους εαυτούς τους πιστούς στο Θεό της Βίβλου πρέπει με προσευχή να αναθεωρήσουν αυτή τους τη στάση και να μην επαναλάβουν αυτή την αμαρτία.