Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μόνο εκεί υπάρχει ελευθερία

Ο Κύριος είναι το Πνεύμα. Και όπου κατοικεί το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί υπάρχει ελευθερία. Κορινθίους Β' 3:17 

Εσύ σε τι περιβάλλον κατοικείς;
Βασικό στοιχείο της δημιουργίας του Θεού στο άνθρωπο είναι η ελευθερία.


Η ελευθερία στη επιλογή.
Η ελευθερία αυτοδιάθεσης.
Η ελευθερία αυτοπροσδιορισμού.
Η ελευθερία στο λόγο.
Η ελευθερία στη σιωπή.

Χαρακτηριστικά ελεύθερου ανθρώπου.

Σεβασμός και περιφρούρηση της δικής του ελευθερίας. Αν χρειαστεί θα δώσει σκληρές μάχες για την απαγόρευση της διείσδυσης του άλλου στο χώρο της προσωπικής του ελευθερίας. 
Μέγιστη αμαρτία  η μη περιφρούρηση της ελευθερίας του από τον ίδιο τον άνθρωπο. Προσβάλλει την δημιουργία του Θεού και την «κατ΄ εικόνα και καθ΄ομοίωση» του σχέση με τον Πλάστη του. Και να δώσει μάχες για την διαφύλαξη της προσωπικής του ελευθερίας από όλους του επιτήδειους που επιδιώκουν να σκοτώσουν την ψυχή του και την ελευθερία της.

Σεβασμός στην ελευθερία του άλλου. Στην διαφορετικότητα . Στην διαφορετική εκδοχή.
Ας δούμε μαζί τα συγκλονιστικά παραδείγματα του Κυρίου μας και των αγίων.
Μάρκος 9:50 κα επε πρς ατν ησος· μ κωλύετε· ο γάρ στι καθ' μν· ς γρ οκ στι καθ' μν, πρ μν στιν.
μετάφραση:Και ο Ιησούς του αποκρίθηκε: «Μην τον εμποδίζετε, γιατί όποιος δεν είναι εναντίον μας, είναι με το μέρος μας».
Φιλιππησίους 3:15 οσοι ουν τελειοι τουτο φρονωμεν και ει τι ετερως φρονειτε και τουτο ο θεος υμιν αποκαλυψει


μετάφραση:  Όσοι, λοιπόν, είμαστε ώριμοι, αυτό να σκεφτόμαστε. Μα κι αν σκέφτεστε κάπως διαφορετικά, ο Θεός θα σας το αποκαλύψει κι αυτό.
Η εκμετάλευση της υπακοής.
Η τρομοκρατία των εκβιαστών και αθλιων ανθρώπων που ζητούν ως κεφαλή επι πίνακι την ελευθερία του άλλου.
Στοιχείο ανωριμότητας και ανασφάλειας η άμεση η έμμεση απαγόρευση να φρονεί κανείς η να πράττει διαφορετικά από τη δική μας ερμηνευτική προσέγγιση.
Και τότε από τους ανώριμους αλλά επιτήδειους εξουσιαστές  αρχίζουν οι άμεσες η έμμεσες απειλές και απαγορεύσεις. Συκοφαντίες  ενοχικά κηρύγματα γεμάτες δηλητήριο συμβουλές περί αιρέσεων περί πλάνης περί καταστροφής κλπ. κλπ.
Αρχίζουν τα  «καταπληκτικά»  περί της μόνης αλήθειας που ο ανασφαλής ηγέτης η ηγετίσκος νοιώθει, περί της μιας και αληθινής εκκλησίας (της δικής μας ομολογίας πάντα ) που κρατάει αυτή και μόνο αυτή το Χριστό,  και τις υποθέσεις της αιωνίου ζωής εργολαβικά χωρίς όμως να το αποδεικνύει...
Είναι φοβερό το θράσος ορισμένων που νοιώθουν ότι  το 'Αγιο Πνεύμα εργολαβικά και αποκλειστικά ανέθεσε σ΄αυτούς   την εκπροσώπηση Του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ εις το διηνεκές ...
Χιλιάδες σελίδες αντιαιρετικου περιεχομένου όλων των ειδών στο ιντερνέτ  ομιλίες και κηρύγματα βιβλία περιοδικά και βιβλιαράκια γεμάτα από ανασφάλεια κόμπλεξ μαζί με κακία και ηθικιστή προσέγγιση χωρίς καμία ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ.                         
Και όλα αυτά με ένα μόνο αντάλλαγμα. Την οπαδοποίηση σου και το άρμεγμα σταγόνας σταγόνας της ελευθερίας σου.
Αλλά ας δούμε το Ευαγγέλιο τι προτείνει για τη δική μας ασφάλεια και τη δική μας αύξηση και πνευματική πρόοδο...
Λουκάς 4:18 Πνεύμα Κυρίου είναι επ' εμέ, διά τούτο με έχρισε· με απέστειλε διά να ευαγγελίζομαι προς τους πτωχούς, διά να ιατρεύσω τους συντετριμμένους την καρδίαν, να κηρύξω προς τους αιχμαλώτους ελευθερίαν και προς τους τυφλούς ανάβλεψιν, να αποστείλω τους συντεθλασμένους εν ελευθερία,
Δυο φορές το φοβερό αυτό εδάφιο διαπραγματεύεται την ελευθερία . Και απευθύνεται  και στους θρησκευτικούς αιχμαλώτους τώρα όπως και τότε άλλωστε.
Κορινθίους Α' 10:29 Συνείδησιν δε λέγω ουχί την ιδικήν σου, αλλά την του άλλου. Επειδή διά τι η ελευθερία μου κρίνεται υπό άλλης συνειδήσεως;
Και λέγοντας πρόβλημα συνείδησης, δεν εννοώ τη συνείδηση εκείνου που τρώει, αλλά του άλλου που πιστεύει διαφορετικά. "Και γιατί τάχα η ελευθερία μου να εξαρτάται από ξένη συνείδηση;"
Οι παρείσακτοι κατασκοπεύουν την ελευθερία του πιστού για να τον έχουν σκλαβωμένο.
Γαλάτες 2:4 αλλά διά τους παρεισάκτους ψευδαδέλφους, οίτινες παρεισήλθον διά να κατασκοπεύσωσι την ελευθερίαν ημών, την οποίαν έχομεν εν Χριστώ Ιησού, διά να μας καταδουλώσωσιν·
Οι παρείσακτοι κατασκοπεύουν την ελευθερία του πιστού για να τον έχουν δούλο.
Τι σημαίνει αυτό; Να μην σκέφτεται. Να μην αμφισβητεί. Να πετάει έξω από την εκκλησία και τις υποθέσεις της εκκλησίας το μυαλό τη κρίση του και τη λογική του. Να τον κυβερνά ο τρόμος  στο όνομα μιας τυφλής (σατανικής) υποταγής  στον πνευματικό, πρεσβύτερο, ποιμένα, επίσκοπο ηγούμενο. Να μην ωριμάζει ποτέ. Να μην ενηλικιώνεται πνευματικά. Να κρέμεται πάνω από τον πνευματικό του, εν είδη γκουρού και μεσσία. Να τα περιμένει όλα απ΄αυτόν. Να ξεπουλά ουσιαστικά την ψυχή του. Και φυσικά να χάνει το Χριστό και το καρπό του Αγίου Πνεύματος. Αγάπη , χαρά , ειρήνη , κλπ κλπ. Και να βιώνει την κατάθλιψη η να χρειάζεται τονωτικές ενέσεις περί της δήθεν αλήθειας του για να αναπληρεί το κενό της έλλειψης της εν Χριστώ πληρότητας που γεμίζει όλο το είναι του ανθρώπου.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Ο απ. Παύλος φωνάζει:
Γαλάτες 5:1 Εν τη ελευθερία λοιπόν, με την οποίαν ηλευθέρωσεν ημάς ο Χριστός, μένετε σταθεροί, και μη υποβληθήτε πάλιν εις ζυγόν δουλείας.
Ο Κύριος φωνάζει: Προσέχετε μην πλανηθείτε. Διότι αυτοί που ο Κύριος χαρακτήρισε ώς τάφους ασβεστωμένους άπ΄εξω καλά καλά θα μας εμποδίσουν τελικά να ζήσουμε την εν Χριστώ ζωή και να τελειώσουμε το δρόμο μας...
Ματθαίος 23:14  Αλίμονο σ' εσάς δάσκαλοι του Νόμου και Φαρισαίοι υποκριτές! Που φράζετε τη βασιλεία των ουρανών μπροστά στους ανθρώπους. Κι εσείς βέβαια δεν μπαίνετε, μα κι εκείνους που θέλουν να μπουν δεν τους αφήνετε να μπούνε!
Ματθαίος 23:27 Αλίμονο σ' εσάς, δάσκαλοι του Νόμου και Φαρισαίοι, υποκριτές! Που μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι από έξω φαίνονται ωραίοι, μα από μέσα είναι γεμάτοι από κόκαλα νεκρών και κάθε είδους ακαθαρσία.
Ματθαίος 23:15 Αλίμονο σ' εσάς δάσκαλοι του Νόμου και Φαρισαίοι υποκριτές! Που περιτρέχετε τη θάλασσα και τη στεριά για να κάνετε έναν προσήλυτο κι όταν γίνει, τον κάνετε γιο της γέεννας δυο φορές χειρότερο από σας!
Φαντάζεσαι!!! Να έρχεσαι στη εκκλησία για να γνωρίσεις την αλήθεια και το Κύριο και να γίνεσαι δύο (2)  φορές χειρότερος από τους φαρισαίους !!!!

Δεκάδες εδάφια του Ευαγγελίου μας ζητούν να σκεφτόμαστε να αξιολογούμε να κρίνουμε εμείς να ψάχνουμε
να ερευνούμε και να ασχολούμαστε με την ουσία του ευαγγελικού μηνύματος και να εμμενουμε σε αυτά και να ειναι φανερή σε ολους η προκοπή μας. Σε αγάπη καλοσύνη πίστη αγιασμό ευθύτητα ειλικρίνεια ταπείνωση.

Ο Κύριος είναι το Πνεύμα. Και σε όποιο περιβάλλον κατοικεί το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί υπάρχει ελευθερία.
η ελευθερία της αγάπης ( να μπορείς πραγματικά να αγαπάς και τους εχθρούς  ... δεν ζητεί τα εαυτής... )
η ελευθερία της ταπείνωσης ( να επιλέγεις και να κατεβαίνεις συνεχώς τα σκαλοπάτια της δόξας σου και της βόλεψης σου)
η ελευθερία της θυσίας ( να επιλέγεις το σταυρό και τη θυσία ως απόδειξης της αγιοπνευματικής αγάπης)  

η ελευθερία από τον θάνατο ( είναι το αποτέλεσμα των πιο πάνω...)
και τελικά η ελευθερία της Ανάστασης


(κείμενο από Airetikos.gr)