Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Αναζωογονήστε το νου σας

Στο τέλος κάθε χρονιάς κοιτάζουμε πίσω και αναθεωρούμε αυτό που τώρα πια είναι ιστορία. Και στην αρχή της νέας χρονιάς αποβλέπουμε με ενδιαφέρον σ’ αυτό που βρίσκεται μπροστά.

Ο Πέτρος, που έγραψε τη δεύτερη επιστολή του λίγο πριν πεθάνει, μπορούσε να αναπολεί τη ζωή του και να βλέπει το μέλλον σαν μια ευκαιρία να δώσει χρήσιμες οδηγίες στην επόμενη γενιά.

Στο πρώτο και στο τελευταίο κεφάλαιο αυτής της επιστολής (Β’ Πέτρ.α:12, γ:1) έγραψε ότι ήθελε να τους παρακινήσει μέσω μιας υπενθύμισης.

Είμαστε ξεχασιάρηδες και εύκολα επηρεαζόμαστε από αυτά που συμβαίνουν στη ζωή. Όπως η μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου, κι εμείς χρειάζεται να επαναφορτιζόμαστε κατά διαστήματα. Ο Πέτρος το ήξερε αυτό και ο στόχος του ήταν να επαναφορτίζει και να αναζωογονεί συνεχώς τη μνήμη των χριστιανών της εποχής του, θυμίζοντάς τους πώς πρέπει να ζουν (Β’ Πέτρ. α:12-15).

Οι άνθρωποι αναζωογονούν το νου τους με πολλούς τρόπους: ξεκούραση, αναψυχή, περισυλλογή, διακοπές. Όπως οι μπαταρίες χρειάζονται να επαναφορτιστούν με ηλεκτρική ενέργεια, οι χριστιανοί χρειάζονται να επαναφορτίζονται και να αναζωογονούνται με την πνευματική «ενέργεια του Θεού».

Ο νους μας πρέπει να είναι γεμάτος με το μήνυμα του Θεού, το οποίο είναι αξιόπιστο, καθώς γράφτηκε από αυτόπτες μάρτυρες όπως ο Πέτρος, και με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος (Β’ Πέτρ.α:16-18,21). Η Βίβλος συχνά ονομάζεται λόγος του Θεού, επειδή είναι μήνυμα του Θεού σε μας (Α’ Κορ.β:13, Εβρ.δ:12).

Το μήνυμα της Βίβλου είναι όπως ένα «φως που λάμπει σε σκοτεινό τόπο» – το οποίο φωτίζει και διαφωτίζει τη σκέψη μας κρατώντας μας άγρυπνους. Ο Πέτρος προτρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο μήνυμά του (Β’ Πέτρ.α:19).

Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή σ’ αυτό το μήνυμα ως το τέλος της εποχής της Εκκλησίας, η οποία εικονίζεται με τη χαραυγή της ημέρας (Ρωμ.ιγ:12, Εβρ.ι:25). Αυτό ισχύει μέχρι να έρθει ο Χριστός και πάρει όλους τους πιστούς για να είναι μαζί Του στον ουρανό, όπως περιγράφεται με την ανατολή του πρωινού αστεριού – δηλαδή του Χριστού (Α’ Κορ.ιε:51-57, Α’ Τιμ.δ:16-18, Αποκ.κβ:16).

Οι χριστιανοί έχουν μια νέα στάση στο νου τους (Ρωμ.ιβ:2, Εφεσ.δ:23). Αυτός ο ανανεωμένος νους συνδέεται με την αιώνια ζωή και την ειρήνη – σκέφτεται σύμφωνα με την προοπτική του Θεού (Κολ.γ:12, Ρωμ.η:6). Αν όμως οι Χριστιανοί δεν αναζωογονούν τη μνήμη τους, τότε έχουν άκαρπο νου (Α’ Κορ.ιδ:14).