Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ψευδοπροφητείες και ψευδοπροφήτες


«Προφητείες» και προβλέψεις  έκαναν έντονη την εμφάνισή τους κατά το Μεσαίωνα, ιδιαίτερα δε όσο πλησίαζαν τα "συμβολικά" έτη 666 και 1000.

999 μ.Χ.    Η «Χριστιανική»  Ευρώπη ζει ώρες αγωνίας, Τρόμος σε πολλούς λόγω της πίστης ότι λήγει η Χιλιετής Βασιλεία (κατ' Αυγουστίνο) και λύεται ο Σατανάς.


1006 μ.Χ.   Οι προσδοκίες για τη συντέλεια, αυξάνονται στη Βουργουνδία λόγω καταστροφικών καταιγίδων και ενός λιμού.

1135 μ.Χ.  Ο  Ιταλός  μοναχός και θεολόγος  Τζοακίνο ντα Φιόρε ανέπτυξε την "φιλοσοφία των τριών εποχών" βασιζόμενος στο δόγμα της Τριάδας. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτή, όλη η ανθρώπινη ιστορία αποτελεί διαδοχή τριών εποχών:
Την εποχή του Πατρός (την Παλαιά Διαθήκη)
Την εποχή του Υιού (την Καινή Διαθήκη)
Την εποχή του Αγίου Πνεύματος (την εποχή ειρήνης, αγάπης κι ελευθερίας). Πιστευόταν η εποχή του Αγίου Πνεύματος θα άρχιζε γύρω στο 1260, ότι από τότε όλοι οι πιστοί θα άρχιζαν να ζουν ως μοναχοί, μεταμορφωνόμενοι μυστικά επί χίλια έτη, μέχρι που η Μέρα της Κρίσης θα έβαζε τέλος στην ιστορία του πλανήτη μας.

1284 μ.Χ. Ο Πάπας της Ρώμης Ιννοκέντιος ΙΙΙ προέβλεψε τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας για το ίδιο έτος. Η προφητεία βασίστηκε στην ημερομηνία έναρξης της Μουσουλμανικής πίστης προσθέτοντας 666 χρόνια .

1669 μ.Χ. Η Ρωσική ορθόδοξη αίρεση "Παλαιόπιστοι"
πιστεύουν ότι είναι η χρονιά για το τέλος. Επειδή διαψεύστηκαν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, 20.000 οπαδοί αυτοπυρπολήθηκαν .

1794 μ.Χ. Ο Charles Wesley, ιδρυτής του Μεθοδισμού, θρησκευτικό δόγμα που δημιουργήθηκε στην Αγγλία και την Αμερική, πίστευε ότι ο κόσμος θα έφτανε στο τέλος του το ίδιο έτος.

1835 μ.Χ. Οι Ιρβινγκίτες, χαρισματικό κίνημα στην Αγγλία,
πιστεύουν ότι αυτό είναι το έτος της Δεύτερης Έλευσης του Κυρίου .

1836 μ.Χ. Παρά την λανθασμένη εκτίμηση του αδερφού του Charles Wesley, ο John Wesley περιμένει την Ημέρα της Κρίσεως το 1836 .

1836 μ.Χ. Οι οπαδοί του Μπένγκελ στη Γερμανία πιστεύουν ότι θα γίνει η Δεύτερη Έλευση. 

1843-44 μ.Χ. Ο Αμερικανός ιεροκήρυκας Ουϊλλιαμ Μίλλερ, ιδρυτής της εκκλησίας των Αντβεντιστών, προσδιόριζε την 21η Μαρτίου 1843 ως ημέρα αφετηρίας κοσμοϊστορικών γεγονότων που θα οδηγούσαν στην Δευτέρα Παρουσία μέχρι τις 22 Μαρτίου 1844. Ο υπολογισμός στηρίχτηκε κυρίως στις 2.300 ημέρες του Δανιήλ 8:14 και στον υπολογισμό 6.000 ετών από τη δημιουργία του Αδάμ. Επίσης και στο εδ. Ωσηέ 6:1-3! Όταν τελικά τίποτα δεν συνέβη, ο Μίλλερ ονόμασε την τελευταία ημερομηνία (22/3/1844) "ημέρα της μεγάλης απογοήτευσης".

1847 μ.Χ. Ο ιδρυτής μιας ομάδας θρησκόληπτων Γερμανών που αποκαλούνταν Αρμονιστές, ο «πατέρας» George Rapp πίστευε ότι ο Ιησούς θα επέστρεφε πριν από το θάνατο του. Η πίστη του αυτή παρέμενε ακλόνητη έως το τέλος της ζωής του.
1874 μ.Χ.  Η χρονολογία αυτή είναι γνωστή ως μια από τις πρώτες προθεσμίες που υποβάλουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά για το τέλος του κόσμου.
1881 μ.Χ.  'Αλλη μια υποψήφια ημερομηνία αποκάλυψης από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά αλλά και από τους Πυραμιδολόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την ιδιαίτερη γεωμετρία της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου για να βγάλουν συμπεράσματα μέσα από αριθμούς για διάφορα γεγονότα.

1899 μ.Χ. Οι Μεννονίτες από τη Ρωσία περιμένουν το τέλος.
1925 μ.Χ. Ο Ι. Ρόδερφορδ από το 1918 και μετά προσδιορίζει  το 1925 ως έτος του Αρμαγεδδώνα και μετάβασης των πιστών στον ουρανό μαζί με την ανάσταση του Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και άλλων προφητών. Η χρονολογία στηρίχτηκε στον υπολογισμό 70 Ιωβηλαίων από το 1575 π.Χ. (είσοδος των Ισραηλιτών στη Χαναάν), οπότε προκύπτει 70χ50=3.500 χρόνια

1981 μ.Χ. Ο πεντηκοστιανός Τσακ Σμιθ της Εκκλησίας του Γολγοθά στην Καλιφόρνια προσδιορίζει το έτος αυτό ως το έτος που θα λάβει χώρα η "αρπαγή της Εκκλησίας στον ουρανό .

1992 μ.Χ. Ο Rollen Stewart, ευαγγελικός ήταν πεπεισμένος ότι η ώρα της αποκάλυψης θα ερχόταν την 28η Σεπτεμβρίου του 1992.



Ο κατάλογος είναι ατελείωτος ..