Α. Η Βίβλος είναι ο λόγος του Θεού
Πολλά στοιχεία αποδεικνύουν την εξουσία των Γραφών σαν λόγου του Θεού. Έτσι ο άνθρωπος που γνωρίζει και καταλαβαίνει το περιεχόμενο της Βίβλου θα θερίσει πολλές ευλογίες καθώς προσαρμόζει τη ζωή του με τις αρχές της. Αυτός που αγνοεί και περιφρονεί τα λόγια αυτού του Βιβλίου θα κάνει ανυπολόγιστο κακό στον εαυτό του.
Η Βίβλος διακηρύσσει ότι “Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστος” (Β’ Τιμ.γ:16) και ότι “Υπό του Πνεύματος του Αγίου κινούμενοι ελάλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού” (Β’ Πετρ.α:21).
Μέσα από προσωπικές εμπειρίες, πολλοί σπουδαίοι άνδρες του παρελθόντος και του παρόντος είναι μάρτυρες της αξιοπιστίας της Γραφής, η οποία είναι αυτό ακριβώς που ισχυρίζεται ότι είναι. Πώς τολμά ο περιορισμένος άνθρωπος να αγνοεί τη σημασία αυτού του μηνύματος από το Θεό;
Πολλοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει το λόγο του Θεού μέσα από έρευνες. Πολλοί αρχαιολόγοι έχουν αποδείξει το λόγο του Θεού μέσα από ανακαλύψεις. Πολλοί άγιοι έχουν απολαύσει το λόγο του Θεού μέσα απ’ τη μελέτη και την υπακοή. Πολλοί άπιστοι έχουν επιτεθεί στο λόγο του Θεού χωρίς να τον καταρρίψουν.
Ο Θεός με θαυματουργό τρόπο διατήρησε το λόγο Του για το καλό της ανθρωπότητας.
Ο Βολτέρος, ο γνωστός Γάλλος άπιστος που πέθανε 1778, είπε ότι σ’ εκατό χρόνια απ’ την εποχή του ο Χριστιανισμός θα έπαυε να υπάρχει και θα ανήκε πλέον στην ιστορία. Τι συνέβη όμως; Ο Βολτέρος ανήκει πλέον στην ιστορία, ενώ η κυκλοφορία της Βίβλου συνεχίζει να αυξάνεται σε όλα σχεδόν τα μέρη της γης...
Κάποιες άλλες διηγήσεις αναφέρουν ότι ο Βολτέρος δήλωνε πως μέσα σε εκατό χρόνια μόνο κάποιες λίγες Γραφές θα σώζονταν στα μουσεία. Σ’ ένα πλειστηριασμό όλα τα έργα του Βολτέρου (91 τόμοι) πουλήθηκαν για 350 δρχ. και η Αγγλική κυβέρνηση αγόρασε ένα μόνο τμήμα της Βίβλου (τον Σιναϊτικό κώδικα) για 175.000.000 δρχ. την υψηλότερη τιμή που δόθηκε ποτέ για βιβλίο. Μόλις 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Βολτέρου η Βιβλική Εταιρεία της Γενεύης χρησιμοποίησε το τυπογραφικό του μηχάνημα και το σπίτι του για να τυπώσει Γραφές σε πολλά αντίτυπα.
Β. Η Βίβλος πρέπει να μελετηθεί για να γίνει κατανοητή
Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσεκτική και συνεχή μελέτη της Βίβλου, γιατί μέσα από τα λόγια της Γραφής γνωρίζουμε το Θεό. Ο Θεός έδωσε το λόγο Του για να οδηγήσει ηθικά και πνευματικά τον άνθρωπο. Αυτός που το αναγνωρίζει είναι φυσικό να προσπαθήσει ιδιαίτερα να μάθει και να καταλάβει το περιεχόμενό του.
Στο Β’ Τιμ.γ:15-17 φαίνεται η σημασία της γνώσης του Λόγου του Θεού. Ο Τιμόθεος ονομάζεται σαν κάποιος που γνώριζε τις “Άγιες Γραφές” από παιδί. Στη συνέχεια του δίνονται οδηγίες για τον σκοπό των “Γραφών”. Οι οδηγίες αυτές είναι για όλους όχι μόνο για τον Τιμόθεο:
“Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος, και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσην, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης, δια να είναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν” (Β’ Τιμ.γ:16-17).
Είναι επικίνδυνο να μελετάμε όσα οι άνθρωποι πιστεύουν για τη Βίβλο χωρίς να στρεφόμαστε πρωταρχικά σ’ ό,τι η Βίβλος λέει για τον εαυτό της. Τα ίδια τα λόγια της Βίβλου θα ελέγξουν τον άνθρωπο για την αμαρτία του και θα τον οδηγήσουν στην οδό της δικαιοσύνης. Ο απόστολος Παύλος μας βεβαιώνει ότι “Ο λόγος του Θεού είναι ζων και ενεργός”.
Η ανάγνωση της Γραφής είναι προϋπόθεση για την μελέτη της. Η μελέτη αναρίθμητων βιβλίων σχετικά με τη Γραφή ποτέ δεν μπορεί να αναπληρώσει την ανάγνωση, από πρώτο χέρι, των ίδιων των λόγων της Γραφής.
Οι Χριστιανοί πρέπει να παρακινούνται να διαβάζουν τον Λόγο του Κυρίου. Σε μία περίπτωση έγινε η ερώτηση, ποιοι απ’ όσους βρίσκονταν εκεί είχαν διαβάσει ολόκληρη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Σε μία ομάδα 150 περίπου πιστών, βαπτισμένων με Πνεύμα Άγιο, μόνο τρεις είχαν διαβάσει ολόκληρη την Π.Δ. και 20 περίπου την Κ.Δ. Αυτό δεν φανερώνει έλλειψη γνώσης των Γραφών; Είναι κάτι που πρέπει να παρακινήσει το δάσκαλο και το σπουδαστή της Βίβλου να δημιουργήσουν σε άλλους τη δίψα για συνεχή ανάγνωση και μελέτη του Λόγου του Θεού.
Κάποιοι παίρνουν αποσπάσματα της Βίβλου και τα χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν τις αγαπημένες τους ιδέες. Ωστόσο ο Θεός έχει δώσει στους ανθρώπους το γενικό μήνυμα του λόγου Του. Όπως κάθε μέλος του ανθρώπινου σώματος μπορεί να εξηγηθεί σωστά μόνο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, έτσι και κάθε τμήμα της Βίβλου μπορεί να εξηγηθεί κανονικά σε σχέση με την υπόλοιπη Βίβλο.
Γ. Ένα προτεινόμενο πλάνο για την ανάγνωση της Βίβλου
Η ανάγνωση της Βίβλου είναι η βάση για την Βιβλική μελέτη. Πιστεύω ότι αυτό τονίστηκε αρκετά μέχρι τώρα.
Επειδή πολλοί σπουδαστές δεν μπορούν να ξεκινήσουν μία συστηματική ανάγνωση της Βίβλου, δίνουμε παρακάτω κάποιες απλές προτάσεις. Αρχικά, αποκτήστε ή φτιάξτε ένα κατάλογο που θα περιλαμβάνει όλα τα βιβλία της Βίβλου με τα κεφάλαια για κάθε βιβλίο ξεχωριστά. Μετά, τσεκάρετε κάθε κεφάλαιο που θα έχετε διαβάσει.
Παράδειγμα:
Εσθήρ α, β, γ, δ, ε, ζ, η, θ, ι.
Γνωρίζω ότι όλοι οι σπουδαστές ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα σ’ ένα κανονικό πρόγραμμα ανάγνωσης της Βίβλου όταν μπορούν να εκτιμούν την πρόοδό τους.
Μετά, προγραμματίστε κάποιο χρόνο ειδικά για ανάγνωση της Βίβλου. Η ζωή μας πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να υπάρχει χρόνος γι’ αυτό. Δεν είναι δυνατόν το κήρυγμα και το μάθημα μέσα στην τάξη να μας δώσουν όλα τα εδάφια της Γραφής που χρειαζόμαστε.
Κάποτε είπε κάποιος: «η Βίβλος μπορεί να διαβαστεί απ’ τη Γένεση κεφ.1 μέχρι την Αποκάλυψη κεφ.κα από τον άμβωνα σε 78 ώρες». Οταν κάποιος δικηγόρος τον προκάλεσε, αυτός τον προκάλεσε με τη σειρά του. Ο δικηγόρος κατάφερε να διαβάσει ολόκληρη τη Βίβλο σε λιγότερες από 80 ώρες. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ολόκληρη τη Βίβλο σε ένα χρόνο, διαβάζοντας λιγότερο από 15 λεπτά κάθε μέρα. Αυτό το γεγονός ας μας ενθαρρύνει να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ