Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Γεννήθηκα πριν 71 χρόνια.

Ζήτησαν πρόσφατα από έναν 70χρονο άνθρωπο να περιγράψει τις αλλαγές που είδε στη ζωή του στη διάρκεια των χρόνων που έζησε.

Εκείνος, αντί να μιλήσει για τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τις εφευρέσεις και άλλα σχετικά, προτίμησε να μιλήσει για τις κοινωνικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στις τελευταίες δεκαετίες. Ας τον ακούσουμε!
 

Γεννήθηκα πριν 71 χρόνια. Από όσο θυμάμαι από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και συγκρίνοντας με το σήμερα, τώρα έχουμε φάρμακα για πολλές αρρώστιες που παρατείνουν και διευκολύνουν τη ζωή μας. Έχουμε μηχανές και συσκευές που μας εξασφαλίζουν ανέσεις. Οι επικοινωνίες είναι πολύ πιο εύκολες και τα ταξίδια ενώνουν τις πιο μακρινές αποστάσεις σε λίγες ώρες.
Όμως, τι έγινε στον κοινωνικό χώρο;
Στα προηγούμενα χρόνια:
* Όσοι έκαναν εκτρώσεις στέλνονταν στη φυλακή.
* Η εγκυμοσύνη πριν από το γάμο θεωρούνταν μέγα σκάνδαλο.
* Οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνταν ανώμαλοι και όλοι τους αποφεύγανε.
* Η πορνογραφία περιφρονούνταν ως ασθένεια.
* Ο γάμος ήταν ιερός. Η συγκατοίκηση εκτός γάμου ήταν ταμπού.
* Το διαζύγιο ήταν σπάνιο και πολύ δύσκολο να βγει.
* Η εργασία της γυναίκας στο σπίτι ήταν τιμημένη και οι μητέρες πρόσφεραν στις οικογένειές τους κάθε είδους φροντίδα.
* Η κακοποίηση των παιδιών ούτε που ακουγόταν
* Οι κυρίες ντύνονταν πάντα σεμνά.
* Τα σπίτια και τα αυτοκίνητα σπάνια κλειδώνονταν.
* Ο λόγος του ανθρώπου ήταν η τιμή του.
* Τα ναρκωτικά ήταν κάτι που μπορούσες να αγοράσεις μόνο από τα φαρμακεία.
* Ο αλκοολισμός θεωρούνταν αμαρτία, όχι ασθένεια.
* Τα δημοφιλή τραγούδια ήταν απαλλαγμένα από δαιμονικούς θορύβους και πρόστυχα λόγια.
* Οι ανατολικές θρησκείες βρίσκονταν μόνο στην Άπω Ανατολή.
* Οι μαθητές προσεύχονταν στα δημόσια σχολεία και η Δημιουργία μπορούσε ακόμα να διδάσκεται ως εναλλακτική απέναντι στη θεωρία της εξέλιξης.
* Οι απόφοιτοι του Λυκείου μάθαιναν γράμματα και δεν ήταν όπως σήμερα που δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε τι γράφει το δίπλωμά τους.
* Οι Δέκα Εντολές ήταν ακόμα σεβαστές και μπορούσες ν' ακούσεις να τις συζητούν οπουδήποτε.
* Οι νόμοι της χώρας τηρούνταν, και όσοι παρέβαιναν το νόμο εκτίαν πλήρως την ποινή τους.
* Η προσέλευση στις εκκλησίες ήταν σοβαρή προτεραιότητα για τις περισσότερες οικογένειες.
* Το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες προωθούσαν τότε τις χριστιανικές αξίες και όχι τα λαχεία, τον ιππόδρομο και τα καζίνο.
* Η χριστιανική διδασκαλία αναφερόταν περισσότερο στη θυσία του Χριστού παρά στην προσπάθεια για υλιστική ευημερία.
* Η κυβέρνηση ήταν σεβαστή. Η αστυνομία ήταν πάνω από κάθε υποψία.
* Η κοινωνική ασφάλιση ήταν οικογενειακή υπόθεση. Το να ζεις σε βάρος της κοινωνίας (με επιδόματα) ήταν ντροπή και όχι τρόπος ζωής.
Οι άνθρωποι, ιδιαίτερα με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν τη μεγαλύτερη κακία και απανθρωπιά τους. Έκτοτε ήρθαν τα πάνω κάτω. Οι μεγάλοι ενδιαφέρονται μόνο για την ατομική τους άνεση και οι νέοι δεν υπολογίζουν τους μεγαλύτερους.

Το δόγμα που επικρατεί είναι «καλοπέραση με όποιο κόστος». Τα χρέη αυξάνονται και στον ατομικό και στον κρατικό τομέα. Οι άνθρωποι ζουν για το σήμερα και το ζητούμενο είναι η χωρίς κόπο αμοιβή.
«Τα αγαθά ΚΟΛΠΟΙΣ κτώνται», λέει το δόγμα της σύγχρονης νεολαίας. Το αποτέλεσμα είναι μια δυστυχισμένη κοινωνία που δεν ευχαριστείται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Οι γάμοι διαλύονται πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο βιβλίο του Ληξιαρχείου... Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως πεδίο εκβιασμών και αντιμαχιών ανάμεσα στους αντίδικους "γονείς".
Τα μεσημεριανά κουτσομπολίστικα προγράμματα στις τηλεοράσεις είναι γεμάτα από οικογενειακά δράματα όπου η οικογενειακή βία προσφέρεται "βορά" στα άσπλαχνα αισθήματα των θεατών, όπως παλιά οι μονομαχίες στη Ρώμη... Οι περισσότεροι γελούν με τα παθήματα των συνανθρώπων τους και άλλοι "παίρνουν παραδείγματα"... ενώ η δημοσιογράφος κ. Νικολούλη ψάχνει τους χαμένους στης ζωής το τούνελ!!!
Ευτυχώς που στο βάθος του σκηνικού περιμένει ο Χριστός με τη λύση στο χέρι, για όσους θα ενδιαφερθούν να Τον προσέξουν και να Τον ακολουθήσουν πραγματικά! Αλλά οι ενδιαφερόμενοι είναι τόσο λίγοι...