Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Κακοί άνθρωποι μέσα στην εκκλησία

1. Οι Φαρισαίοι

Στη Βίβλο, οι υπερήφανοι Φαρισαίοι ήταν ταχείς στο να καταδικάζουν και να κρίνουν. Ο Ιησούς τους αποκάλεσε υποκριτές και αποκάλυψε την πραγματική τους διάθεση στο Ματθαίο και τον Λουκά.

Στη σημερινή εκκλησία, οι Φαρισαίοι κρίνουν τους άλλους σκληρά, ενώ για τις δικές τους αποτυχίες, πάντα έχουν μια δικαιολογία, τις κρίνουν πολύ ελαφριά. Κάποιοι ξεσπάνε όταν το γόητρό τους απειλείται. Άλλοι φτιάχνουν δυσβάσταχτους κανόνες για τους άλλους, ελπίζοντας να βελτιώσουν τη δική τους θέση (Ματθ.κγ:4).


Οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται έντιμοι - αλλά να θυμάστε, «δεν βλέπει ο Κύριος καθώς βλέπει ο άνθρωπος· διότι ο άνθρωπος βλέπει το φαινόμενον, ο δε Κύριος βλέπει την καρδίαν» (Α’ Σαμ.ις:7).

2. Οι ψεύτες

Οι ψευδοδιδάσκαλοι έχουν μια φοβερή ικανότητα να εισχωρούν στις εκκλησίες και να διαδίδουν ψέματα. Έχουν μια μορφή ευσέβειας, αλλά οι συμβιβασμένες θεωρίες τους δεν είναι η στέρεη διδασκαλία που χρειάζεται η εκκλησία.

Οι άνθρωποι καλοδέχονται το ψεύδος όταν έχουν μάθει να προσέχουν σε «κουλτουριάρικες» φωνές, περισσότερο από τον καθαρό λόγο του Θεού. Αναπλάθουν τις βιβλικές αλήθειες και στη συνέχεια περιμένουν από τους άλλους να συμμορφωθούν.

Ο Παύλος προειδοποίησε τον Τιμόθεο:

Β’ Τιμ.γ:13-17 Πονηροί δε άνθρωποι και γόητες θέλουσι προκόψει εις το χείρον, πλανώντες και πλανώμενοι. Αλλά συ μένε εις εκείνα, τα οποία έμαθες και επιστώθης, εξεύρων παρά τίνος έμαθες, και ότι από βρέφους γνωρίζεις τα ιερά γράμματα, τα δυνάμενα να σε σοφίσωσιν εις σωτηρίαν διά της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού. Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης, διά να ήναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, ητοιμασμένος εις παν έργον αγαθόν

Πρέπει να γνωρίζουμε τις Γραφές καλά, για να μην πλανηθούμε.

3. Οι άστατοι

Οι Χριστιανοί αναμένεται να είναι πιστοί στο θέλημα του Θεού, στο λόγο του Θεού, στις οδούς του Θεού και να αποδείχνουν την αφοσίωσή τους με το να στέκονται υπέρ του Ευαγγελίου και παίρνοντας τον σταυρό τους, να ακολουθούν σταθερά τον Ιησού, όπου τους οδηγήσει.

Μάρκ.η:34,35 Και προσκαλέσας τον όχλον μετά των μαθητών αυτού, είπε προς αυτούς· Όστις θέλει να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού, και ας με ακολουθή. Διότι όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν· και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, ούτος θέλει σώσει αυτήν.

Η απιστία επηρεάζει την παρακολούθηση της εκκλησίας, τις σχέσεις των αδελφών και την συνάθροιση. Οι άστατοι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογίζονται ότι αγαπούν, ότι μπορούν να ενθαρρύνουν, να προσευχηθούν και να υπηρετήσουν ο ένας τον άλλο.

Οι πιστοί ανήκουν ο ένας στον άλλο, στην οικογένεια του Θεού. Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και ειλικρινής πιστότητα, καθώς «παρηγορούμε αλλήλους και οικοδομούμε ο εις τον άλλον» (Α’ Θες.ε:11).

4. Οι καβγατζήδες

Ο Ιάκωβος ρώτησε τους πιστούς, «Πόθεν προέρχονται πόλεμοι και μάχαι μεταξύ σας;». Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως η απληστία, η ζήλια, τα κουτσομπολιά, τα καυστικά σχόλια, και τόσες πολλές άσκοπες και άνευ αξίας διαφορές:  

Β’ Τιμ.β:23 Τας δε μωράς και απαιδεύτους φιλονεικίας παραιτού, εξεύρων ότι γεννώσι μάχας·

Τίτ.γ:9 μωράς δε φιλονεικίας και γενεαλογίας και έριδας και μάχας νομικάς φεύγε, διότι είναι ανωφελείς και μάταιαι.

Μέλη εκκλησιών έχουν αναστατώσει ολόκληρες συναθροίσεις, για το τι χρώμα θα πρέπει να είναι το καινούριο χαλί ή τα υμνολόγια! Αυτό αρέσει στον Σατανά, όταν οι άνθρωποι του Θεού μεγαλοποιούν μικρά ζητήματα μέχρι να ξεσπάσουν χωρίσματα.

Θα σταματήσουμε να τσακωνόμαστε και θα αρχίσουμε να οικοδομούμε την ενότητα, όταν αναγνωρίσουμε και αξιοποιήσουμε τα διάφορα χαρίσματα που ο Θεός μοίρασε στο σώμα, μάθουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον, και επικεντρωθούμε περισσότερο στην υπηρεσία του Χριστού και των αδελφών παρά του εαυτού μας.

5. Οι ανόητοι

Οι Παροιμίες αποκαλύπτουν κάθε λογής τρόπους που κάποιος μπορεί να «φερθεί ανόητα».

Οι ανόητοι αποφεύγουν τη σοφία, περιφρονούν την πειθαρχία, υποστηρίζουν την κοινή λογική, αγνοούν τις συμβουλές, εύκολα ενοχλούνται, σπεύδουν για φιλονικίες, φωνασκούν για ανόητα πράγματα, δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους, αρνούνται να επανορθώσουν, εμπιστεύονται τα υλικά πράγματα, είναι έντονοι, σπάταλοι, ενεργούν απερίσκεπτα, δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, και πολλά άλλα.

Η ανοησία, είναι το αποτέλεσμα της κατάχρησης των δώρων που ο δημιουργός δίνει στον άνθρωπο! Ο Παύλος έγραψε,

Εφεσ.ε:15 Προσέχετε λοιπόν πως να περιπατήτε ακριβώς, μη ως άσοφοι, αλλ' ως σοφοί,

6. Οι φοβισμένοι

Παρ.θ:10 Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου· και επίγνωσις αγίων φρόνησις.

Ο φόβος του Θεού είναι το είδος του φόβου που κάθε πιστός θα πρέπει να καλλιεργήσει, αλλά πολύ συχνά εκδηλώνεται ένα άλλο είδος φόβου, ο φόβος των ανθρώπων.

Όταν αγχωνόμαστε για την έγκριση και την αποδοχή ή αντλούμε την αξία και την ταυτότητά μας από τους άλλους, έχουμε πέσει στην παγίδα του Σατανά.

Τελικά, υπακούμε αυτό που φοβόμαστε. Αυτόν στον οποίο προσβλέπουμε για έγκριση και αποδοχή, αυτόν που θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να υπακούσουμε.

Με αυτή την έννοια, ο φόβος του ανθρώπου είναι σαν την ειδωλολατρία. Οι Χριστιανοί καλούνται να φοβούνται με την έννοια του σεβασμού και να υπακούν - μόνο τον Κύριο.

7. Οι άπιστοι

Ο Παύλος έγραψε στους Εβραίους, «χωρίς δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν». Αλλά στην εκκλησία θα βρούμε ανθρώπους με δειλή πίστη. Πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή, αλλά δεν γυμνάζουν ποτέ τους μύες της πίστης τους.

Ρώτησε τον εαυτό σου, «πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά ενήργησες ή προσευχήθηκες με πίστη;». Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύουμε στον Θεό για μεγάλα, ίσως αδύνατα πράγματα. Μόνο για «ασφαλή» πράγματα.

Τέτοια πνευματική κατηφόρα δεν ευχαριστεί τον Κύριο. Εμείς που εμπιστευτήκαμε τον Ιησού να μας ελευθερώσει δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν να είναι ανίσχυρος να μας αλλάξει ή να απαντήσει στις προσευχές μας.

8. Οι ιδιότροποι

Ο Παύλος έγραψε:

Φιλ.β:4 Μη αποβλέπετε έκαστος τα εαυτού, αλλ' έκαστος και τα των άλλων.

Οι ιδιότροποι, σχολαστικοί άνθρωποι  αυτο-εξυπηρετούνται, ανησυχούν μόνο για τις δικές τους ανάγκες, απόψεις και σχέδια. Μερικοί σπρώχνουν τις προτιμήσεις τους σε άλλους. Άλλοι είναι δύσκολοι ή απαιτητικοί - πάντα σωστοί.

Ακόμα κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν κληθεί να «σώσουν την εκκλησία». Οι νταήδες της εκκλησίας είναι ακραία ιδιότροποι, απαιτητικοί. Σχηματίζουν ισχυρές συμμαχίες και δημιουργούν χάος για να πάρουν το δικό τους δρόμο.

Όταν φανερώνονται, οι ιδιότροποι συχνά μετακινούνται από εκκλησία σε εκκλησία, μολύνοντας συνεχώς τους άλλους με την εγωιστική αρνητικότητα τους.

9. Οι απατεώνες

Οι απατεώνες μπορεί να μην έχουν άσχημη συμπεριφορά. Μπορεί ακόμη να φαίνονται στοργικοί και ευγενικοί. Αλλά, παρόλα αυτά, είναι απατεώνες.

Ο Ιησούς τους φανέρωσε λέγοντας, «Δεν θέλει εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών πας ο λέγων προς εμέ, Κύριε, Κύριε, αλλ' ο πράττων το θέλημα του Πατρός μου του εν τοις ουρανοίς» (Ματθ.ζ:21).

Οι απατεώνες μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι «τέκνα φωτός», αλλά είναι ακόμα στο σκοτάδι. Ο Ιησούς τους αποκαλεί «χαμένους». Τα καλά νέα είναι ότι ο Ιησούς ήρθε να ζητήσει και να σώσει το απολωλός, ακόμη και μέσα σε συναθροίσεις εκκλησιών!

Είμαι πεπεισμένος ότι οι εκκλησίες είναι γεμάτες από απατεώνες που χρειάζονται απεγνωσμένα τον Ιησού.

Ο Κύριος θέλει ο λυτρωμένος λαός Του να είναι γεμάτος με πίστη, ελεύθερος, γεμάτος από την χάρη, επιεικής, πιστός, και να έχουν κοινωνία ο ένας με τον άλλον. 

Το θαύμα των θαυμάτων είναι ότι ο Θεός εν Χριστώ, μπορεί να αλλάξει ως εκ θαύματος και να κάνει το χειρότερο να γίνει το καλύτερο - όλα για τους σκοπούς και τη δόξα Του.