Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η σεξουαλική επαφή δημιουργεί γάμο;

Οι γαμήλιες παραδόσεις στους Βιβλικούς χρόνους ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Ο γάμος δεν ήταν ούτε πολιτικό ούτε θρησκευτικό γεγονός. Οι πατέρες της νύφης και του γαμπρού έκαναν ένα συμβόλαιο γάμου γνωστό σαν υπόσχεση γάμου ή αρραβώνα. Μετά από ένα χρόνο αρραβώνα, ο άντρας έπαιρνε τη γυναίκα στο σπίτι του, και ολοκλήρωναν το γάμο με την σεξουαλική επαφή.


Όμως, αφού παντρευόταν, οι θρησκευτικοί νόμοι και τα έθιμα της εποχής απαγόρευαν σθεναρά τη μοιχεία και παρείχαν φυσική και οικονομική προστασία για τις συζύγους και τα παιδιά τους (Έξοδ.κ:14, Λευιτ.ιη:20, κ:10 Δευτ.κε:5-6, Παρ.κβ:6, Μαλ.β:13-16, Ματθ.ε:32, Μάρκ.ι:2-12, Ρωμ.ζ:2, Εβρ.ιγ:4, Εφες.ε:22-25, ς:4, Α’ Τιμ.ε:8).

Σήμερα, είναι ο νόμιμος γάμος που παρέχει παρόμοια προστασία. Έχοντας απλά σεξουαλικές σχέσεις ή συζώντας, δεν εκπληρώνονται οι λειτουργίες του βιβλικού μοντέλου του γάμου.

Λέει η Αγία Γραφή ότι ένα ζευγάρι πρέπει να είναι παντρεμένο για να έχουν σεξ;

Ένα απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης (Έξοδ.κβ:16-17) λέει ότι όταν ένας άντρας κοιμηθεί με μία κοπέλα παρθένα, πρέπει οπωσδήποτε να την παντρευτεί αν συγκατατίθεται ο πατέρας της. Ωστόσο, οι κανόνες και οι νόμοι της Παλαιάς Διαθήκης, γενικά δεν ισχύουν για τους Χριστιανούς. Απόφαση σχετικά με το γάμο πρέπει να παίρνεται με προσευχή και με ανιδιοτελή σκέψη όσων εμπλέκονται.

Είναι αλήθεια ότι η σεξουαλική σχέση είναι η απόλυτη εκπλήρωση ενός ζευγαριού να γίνουν «σάρκα μία» (Γέν.β:24). Ωστόσο, η πράξη του σεξ δεν ισούται με γάμο. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχε θέμα προγαμιαίου σεξ — αφού όταν ένα ζευγάρι κάνει σεξ, είναι σαν να έχουν παντρευτεί. Η Αγία Γραφή ονομάζει το προγαμιαίο σεξ «πορνεία». Καταδικάζεται επανειλημμένα στην Αγία Γραφή, μαζί με όλες τις άλλες μορφές σεξουαλικής ανηθικότητας (Πράξ.ιε:20, Α’ Κορ.ε:1, ς:13,18, ι:8, Γαλ.ε:19, Εφες.ε:3, Κολ.γ:5, Α’ Θες.δ:3. Ιούδας 7).

Η Αγία Γραφή προωθεί την αποχή πριν από το γάμο σαν πρότυπο ευσέβειας. Σεξ πριν τον γάμο είναι το ίδιο λάθος όπως η μοιχεία και οι άλλες μορφές σεξουαλικής ανηθικότητας διότι εμπεριέχουν σεξ με κάποιον άλλο από τον/την σύζυγο.

Αν ένα ανύπαντρο ζευγάρι έχει σεξ, σημαίνει ότι είναι παντρεμένοι; Η Αγία Γραφή δεν μας δίνει κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι έτσι είναι. Η σεξουαλική πράξη μπορεί για μια στιγμή να τους ένωσε σωματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός τους έχει ενώσει σαν άντρα και γυναίκα (συζύγους). Το σεξ είναι μια σημαντική πτυχή του γάμου, η φυσική πράξη του γάμου, αλλά σεξ μεταξύ απάντρευτων ανθρώπων, δεν ισούται με γάμο.

Θα με συγχωρέσει ο Θεός για το σεξ πριν το γάμο;

Η Βίβλος λέει ότι ο Θεός συγχωράει κάθε αμαρτία, εάν το άτομο μετανοήσει ειλικρινά και συγχωράει με τη σειρά του άλλους ανθρώπους.