Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Πίστη στην τύχη και την δεισιδαιμονία



«Δεν έχω αρρωστήσει όλο το χρόνο, χτύπα ξύλο»! Κάποιοι αρνούνται να πετάξουν με αεροπλάνο όταν είναι Τρίτη 13 του μήνα! Κάποιοι κρεμάνε εικονησματάκια για να τους φυλάνε ή μπλε μάτια για να μην τους ματιάσουν. Άλλοι φοράνε φυλαχτά και άλλοι κουβαλάνε λαγοπόδαρα! Όλα αυτά, είναι κοινά παραδείγματα των δεισιδαιμονιών.


Δεισιδαιμονία: «πίστη ή αντίληψη που με ανορθολογικό τρόπο αποδίδει σε τυχαία γεγονότα, σε πράξεις ή σε αντικείμενα υπερφυσικές ιδιότητες που μπορούν δήθεν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία και την τύχη της ζωής του ανθρώπου».

Aκόμη και βιβλικές συμπεριφορές μπορεί μορφωθούν σε δεισιδαιμονίες.

Η διαφορά μεταξύ πιστής συμπεριφοράς και δεισιδαιμονίας, μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο να διακριθεί, καθώς η διαφορά έγκειται στις λεπτές αποχρώσεις των εσωτερικών προθέσεών μας. Κάθε αντικείμενο, συμπεριφορά, ή πιστεύω που επενδύει κάποιος για να σωθεί, ή να του δοθεί κάτι καλό, εκτός από τη δύναμη του ζωντανού Θεού, είναι σαν ένα φυλαχτό που οδηγεί μακριά από το Ευαγγέλιο.