Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Διάκριση



Η ψευδοδιδασκαλία είναι παντού, αλλά κάποια πράγματα μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε διάκριση και να παραμείνουμε προσκολλημένοι στο λόγο του Θεού.

Η Βίβλος μας λέει να περιμένουμε τους ψευδοδιδάσκαλους μέσα στην εκκλησία. Αν δεν γνωρίζουμε κάποιον, έχουμε χάσει πιθανώς την διάκριση ή ποτέ δεν την είχαμε!


Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας προστατεύσει από την ψευδή διδασκαλία είναι η ακριβής κατανόηση της Αγίας Γραφής. Ο Σατανάς χρησιμοποιεί Γραφές για να εξαπατήσει τους Χριστιανούς, και τις διαστρεβλώνει για να ταιριάζουν στους σκοπούς του:

Ματθ.δ:1-7 Τότε ο Ιησούς εφέρθη υπό του Πνεύματος εις την έρημον διά να πειρασθή υπό του διαβόλου, και νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα, ύστερον επείνασε. Και ελθών προς αυτόν ο πειράζων είπεν· Εάν ήσαι Υιός του Θεού, ειπέ να γείνωσιν άρτοι οι λίθοι ούτοι. Ο δε αποκριθείς είπεν· Είναι γεγραμμένον, Με άρτον μόνον δεν θέλει ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με πάντα λόγον εξερχόμενον διά στόματος Θεού. Τότε παραλαμβάνει αυτόν ο διάβολος εις την αγίαν πόλιν και στήνει αυτόν επί το πτερύγιον του ιερού και λέγει προς αυτόν, Εάν ήσαι Υιός του Θεού, ρίψον σεαυτόν κάτω· διότι είναι γεγραμμένον, Ότι θέλει προστάξει εις τους αγγέλους αυτού περί σου, και θέλουσι σε σηκώνει επί των χειρών αυτών, διά να μη προσκόψης προς λίθον τον πόδα σου. Είπε προς αυτόν ο Ιησούς· Πάλιν είναι γεγραμμένον, δεν θέλεις πειράσει Κύριον τον Θεόν σου.

Πρέπει:

1.Να μελετάμε τη Γραφή τακτικά

Β’ Τιμ.β:15 Σπούδασον να παραστήσης σεαυτόν δόκιμον εις τον Θεόν, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας.

Πρέπει να μελετάμε τα «συμφραζόμενα», επειδή οι περισσότεροι ψευδοδιδάσκαλοι κάνουν copy paste, (αποκοπή και επικόλληση) στη Γραφή, χρησιμοποιώντας εδάφια έξω από το περιεχόμενό τους, αγνοώντας τα σημεία που αντικρούουν τους ισχυρισμούς τους:

Πράξ.κ:27 διότι δεν συνεστάλην να αναγγείλω προς εσάς πάσαν την βουλήν του Θεού.

2. Να έχουμε αμέριστες καρδιές

Ψαλμ.πς:11 Δίδαξόν με, Κύριε, την οδόν σου, και θέλω περιπατεί εν τη αληθεία σου· προσήλονε την καρδίαν μου εις τον φόβον του ονόματός σου.

Οι ψευδοδιδάσκαλοι συνήθως απευθύνονται στις εγωιστικές ανθρώπινες επιθυμίες μας. Μπορούν να δείχνουν ότι μιλάνε πνευματικά, αλλά επικεντρώνονται στις κοσμικές ανέσεις ή ενθαρρύνουν την αποδοχή δημοφιλών μορφών ανηθικότητας.

3. Να δεχόμαστε διόρθωση

Παρ.ιε:31 Το ωτίον, το οποίον ακούει τον έλεγχον της ζωής, διατρίβει μεταξύ των σοφών.

Καθένας που παραμένει κάτω από μια ψευδοδιδασκαλία, το κάνει επειδή αρνείται τη διόρθωση του λόγου του Θεού και τις προειδοποιήσεις εκείνων που διδάσκουν το λόγο του Θεού σωστά. Κοινώς «μουλαρώνουν»!