Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Μικρά «λευκά» ψέματα

ΕΡΩΤΗΣΗ:
 Ο ποιμένας της εκκλησίας μας έχει ένα πρόβλημα, λέει λίγα άσπρα ψέματα. Ξέρω ένα ζευγάρι που τον έπιασε σ’ ένα τέτοιο ψεματάκι και τώρα, εξαιτίας αυτού, αρνούνται να έρθουν στην εκκλησία. Νομίζω ότι αν ήξερε πόσο καταστροφικό είναι το πρόβλημά του για τους άλλους θα έκανε κάτι για αυτό. Τι πρέπει να κάνω; Ποιος μπορεί να του επιστήσει την προσοχή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


Πρώτα από όλα, ελπίζω να μην κατηγορείς τον αδελφό για ψέματα, από κουτσομπολιά κάποιου δυσαρεστημένου και ανυπάκουου «αγίου». Πολλές φορές, κάποιος που έχει ελεγχθεί και αρνείται να ευθυγραμμιστεί, θα κατηγορήσει τον ποιμένα ή κάποιον που είναι υπεύθυνος για λάθος ενέργειες, προκειμένου να δικαιολογήσει τον εαυτό του, την ανυπακοή και την ανταρσία του. Τις περισσότερες φορές  συμβαίνει αυτό. Το να πιστέψεις αστήρικτη κατηγορία κατά του πρεσβύτερου, είναι κατακριτέο για σένα. Η Αγία Γραφή μας προειδοποιεί, «Κατηγορίαν εναντίον πρεσβυτέρου μη παραδέχου, εκτός διά στόματος δύο ή τριών μαρτύρων» (Α’ Τιμ.ε:19).

Αν ο ισχυρισμός ότι ο πρεσβύτερος λέει «μικρά λευκά ψέματα» βασίζεται σε ό, τι σου έχουν πει κάποιοι αντιδραστικοί, είσαι σίγουρα σε πρόβλημα. Ποιος τελικά λέει ψέματα; Οι πιθανότητες είναι μάλλον υπέρ του πρεσβύτερου. Στο κάτω κάτω, ο Θεός θεωρεί σκόπιμο να του επιτρέπει να οδηγεί την εκκλησία αυτή τη στιγμή. Μάλλον αυτοί που λένε ψέματα, είναι αυτοί που αρνούνται να έρθουν στην εκκλησία. Ο Θεός το μισεί αυτό με άγιο μίσος (Παρ.ς:16-19).

Εάν δέχεσαι μια κατηγορία εναντίον πρεσβυτέρου που δεν υποστηρίζεται από δύο ή τρεις μάρτυρες, που να είναι στερεοί, ευσεβείς χριστιανοί στην εκκλησία, αυτό δείχνει έλλειψη πνευματικής κατανόησης και ωριμότητα από μέρους σου. Στην πραγματικότητα, ο λόγος του Θεού λέει ότι οι «άκακοι» εξαπατώνται «διά λόγων καλών και κολακευτικών» από «τους ποιούντας τας διχοστασίας» (Ρωμ.ις:17,18). Το εδ.17 λέει «να προσέχητε» αυτούς «και απομακρύνεσθε απ' αυτών». Αυτό σημαίνει ό, τι ακριβώς λέει: μείνετε μακριά από αυτούς!

Αν αυτή είναι η πηγή των πληροφοριών σου, θα πρέπει να ζητήσεις ο Κύριος να σε συγχωρήσει για την ευπιστία και την απλοϊκότητά σου στην αποδοχή κατηγορίας εναντίον πρεσβυτέρου. Ζήτησε από το Θεό να καθαρίσει το μυαλό σου από κάθε κακή σκέψη και απόφαση εναντίον ενός ανθρώπου του Θεού. Εάν έχεις πει έστω και μια λέξη από αυτά σε άλλους, πήγαινε και ζήτησέ τους συγγνώμη. Δεν είναι λάθος, να πας στον πρεσβύτερο με συντετριμμένο πνεύμα και να ζητήσεις συγχώρεση.

Αλλά το γράμμα σου δεν ξεκαθαρίζει την πηγή της καταγγελία σου, ότι ο πρεσβύτερος είπε «μικροψεματάκια». Ακόμα κι αν ξέρεις χωρίς καμία σκιά αμφιβολίας ότι είπε ψέματα, και γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, εσύ δεν πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό με κανέναν. Κρατήστε το στόμα σου κλειστό σχετικά με αυτό! (Παρ.ια:13,  ιζ:9.) Αν οι άλλοι μιλάνε γι’ αυτό, επίπληξέ τους, και αρνήσου να ενωθείς μαζί τους.

Στη συνέχεια, προσευχήσου για τον πρεσβύτερο. Ζητήστε από τον Θεό να σου δώσει αγάπη γι’ αυτόν. Άφησε την αγάπη του Χριστού να γεμίσει την καρδιά σου. Ζήτησε από τον Θεό να τον ευλογήσει, να τον βοηθήσει, να τον χρησιμοποιήσει, κι αν όντως έχει αυτό το πρόβλημα, να τον βοηθήσει σ’ αυτό. Μετά, όσο μένει στη θέση του, υποτάξου στην ηγεσία του και να είναι υπάκουος.

Αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να του μιλήσεις, πήγαινε σ’ αυτόν μόνο. Πάντα να θυμάσαι Α’ Τιμ.ε:1: «Πρεσβύτερον μη επιπλήξης, αλλά πρότρεπε ως πατέρα». Μιλώντας μαζί του, ας μην υπάρχει το παραμικρό ίχνος από μια κατηγορία. Θα μπορούσες να του πεις: «αναφέρθηκες πρόσφατα σε συγκεκριμένο περιστατικό (και επανέλαβε όσο το δυνατόν ακριβέστερα ό, τι είπε). Δυσκολεύομαι λίγο να το καταλάβω. Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις ακριβώς πώς συνέβη; Ίσως είμαι λίγο χαζούλης, αλλά συνέβη όπως κατάλαβα; Δεν θέλω να υπάρχει κάποια αμφιβολία στο μυαλό μου, γι’ αυτό ήρθα να σε βρω». Δείξε πραγματική ταπείνωση, αγάπη και ενδιαφέρον.

Βοήθησέ τον χωρίς αμφιβολία. Είναι τόσο εύκολο να πούμε κάτι που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί και να παρερμηνευθεί. Οι λέξεις σημαίνουν μερικές φορές ένα πράγμα στον ομιλητή και κάτι εντελώς διαφορετικό στον ακροατή. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ο καθένας στην ηγεσία αντιμετωπίζει. Σαν ποιμένας, το έχω συναντήσει πολλές φορές.

Κλείνοντας, θυμήσου ότι ο πρεσβύτερος, παρόλο που είναι υπεύθυνος την παρούσα στιγμή, είναι άνθρωπος, υποκείμενος σε λάθη. Αν είναι αλήθεια ότι έχει πει αναληθή πράγματα - αν παραδέχεται το λάθος του - τότε γρήγορα προσπάθησε να τον επαναφέρεις όπως μας λέει στην Γαλ.ς:1. Κάνε το πρόθυμα, ελεύθερα, με αγάπη, ταπεινά και πάνω από όλα, πλήρως. Στη συνέχεια, θάψε το και ξέχασέ το. Αυτό δείχνει πνευματική ωριμότητα.