Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Δεν μπορώ να βγω ραντεβού με τα κορίτσια της εκκλησίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Είμαι ένας νεαρός άντρας που έρχεται στην εκκλησία. Έχω βαπτιστεί στο νερό, αλλά δεν έχω λάβει ακόμη το Άγιο Πνεύμα. Μερικά από τα κορίτσια της Εκκλησίας μιλάνε μαζί μου και μπορώ να πω ότι τα ενδιαφέρω, αλλά η εκκλησία έχει έναν κανόνα, ότι δεν μπορώ να βγω με ένα από τα κορίτσια της εκκλησίας, μέχρι να λάβω το Άγιο Πνεύμα και να παραμείνω στην εκκλησία τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτό πραγματικά είναι άδικο. Ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε και να μου το εξηγήσετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


Σαν ποιμένας, μπορώ να σου πω με ασφάλεια, γιατί δεν είναι καλό να βγαίνεις με τα κορίτσια αυτή την περίοδο της ζωής σου. Και επίσης, επίτρεψέ μου να προσθέσω κάποιες πληροφορίες για σένα, πώς πρέπει, σαν νέος Χριστιανός, να συμπεριφέρεσαι στο αντίθετο φύλο. Οι αρχές αυτές ισχύουν τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, σε οποιαδήποτε δεδομένη σχέση.

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω, ότι η επιθυμία που έχεις προς το αντίθετο φύλο είναι απόλυτα φυσιολογική, δοσμένη από τον Θεό. Δεν υπάρχει κανένα λάθος στο να προγραμματίζεις τον γάμο σου και να ψάχνεις για μια νεαρή κοπέλα σαν σύντροφο που θα πληρώσει την προσμονή και τις ανάγκες σου στην δια βίου σχέση σας. Αλλά σαν πρόσφατα βαπτισμένο άτομο που δεν έχει λάβει ακόμη το Άγιο Πνεύμα, είναι επιτακτική ανάγκη να βάλεις σε σωστή σειρά τις προτεραιότητές σου.

Η μεγαλύτερη ανάγκη σου σ’ αυτό το σημείο δεν είναι μια φίλη, η πιο σημαντική ανάγκη σου είναι να λάβεις το Άγιο Πνεύμα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είσαι σε θέση να εκζητήσεις τον Θεό χωρίς περισπασμούς.

Δεν υπάρχει τίποτα που θα τραβήξει περισσότερο τις σκέψεις σου μακριά από τον Θεό, από μια φίλη, όσο ειλικρινής και αφιερωμένη μπορεί να είναι. Πρέπει να είσαι σε θέση να στρέψεις ολόκληρο το μυαλό σου, το σώμα, την ψυχή και πνεύμα σου στην προσπάθεια να πλησιάσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στον Θεό. Ο στόχος αυτός πρέπει να πάρει όλες τις σκέψεις σου και όλο τον διαθέσιμο χρόνο σου. Αυτή τη στιγμή, μια φίλη  θα σου «έκλεβε» κάθε σκέψη και θα σου «έτρωγε» όλο το χρόνο σου που δεν θα μπορούσες καθόλου να εκζητήσεις τον Κύριο. Ο Ιάκωβος λέει, «ας μη νομίζη ο άνθρωπος εκείνος ότι θέλει λάβει τι παρά του Κυρίου. Άνθρωπος δίγνωμος είναι ακατάστατος εν πάσαις ταις οδοίς αυτού» (Ιακ.α:7-8).

Έτσι, ένας σοφός ποιμένας θα σου ζητήσει να αναβάλεις τα ραντεβού μέχρι να λάβεις το Άγιο Πνεύμα και να αποδείξεις την εμπειρία σου με τον Θεό. Δεν πρέπει να παρεμποδίζεται ή να αποσπάται η προσοχή σου από την λήψη του Αγίου Πνεύματος.

Υπάρχει άλλος ένας λόγος, που δεν πρέπει να βγαίνεις με κορίτσι τώρα. Έχεις μετανοήσει και έχεις βαφτιστεί στο όνομα του Ιησού, άρα δεν ταιριάζεις πια με τον κόσμο, και σίγουρα δεν θέλεις και δεν πρέπει να έχεις φιλενάδα που δεν είναι πιστή. Από την άλλη μεριά, δεν έχεις ακόμη λάβει το Άγιο Πνεύμα, έτσι δεν είσαι ακόμη «αναγεννημένος» εξ ύδατος και Πνεύματος» (Ιωάν.γ:5), και δεν θα πρέπει να έχεις φίλη μια κοπέλα που είναι βαπτισμένη με το Άγιο Πνεύμα, μέχρι να το λάβεις κι εσύ. Ένα αναγεννημένο άτομο δεν πρέπει να κάνει σχέση με μη αναγεννημένο. Αυτό είναι καθαρή διδασκαλία του λόγου του Θεού.

Καλά, θα μου πεις, αφού δεν είμαι στον κόσμο και δεν είμαι πλήρες μέλος της εκκλησίας, εγώ που στέκομαι;  Θα μπορούσα να απεικονίσω την περίπτωσή σου, περιγράφοντάς σε σαν συλληφθέντα — στη μήτρα, αλλά δεν έχεις ακόμα γεννηθεί. Και μόνο αν λάβεις το Άγιο Πνεύμα θα είσαι ένα πλήρες μέλος της εκκλησίας, επειδή η Α’ Κορ.ιβ:13 λέει, «διότι ημείς πάντες διά του ενός Πνεύματος εβαπτίσθημεν εις εν σώμα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Πνεύμα δεν έχει εργαστεί στη ζωή σου. Ήταν το Άγιο Πνεύμα που σε έλεγξε περί αμαρτίας (Ιωάν.ις:8). Ήταν το Άγιο Πνεύμα που σε έλκυσε στον Ιησού (Ιωάν.ς:44). Ήταν το Άγιο Πνεύμα που σε βοήθησε να υπακούσεις τις Γραφές να μετανοήσεις και να βαφτιστείς στο όνομα του Ιησού. Ήταν το Άγιο Πνεύμα που φώτισε το μυαλό σου να πιστέψει την αλήθεια, είναι το Άγιο Πνεύμα που τώρα σε ευλογεί και σε βοηθά να υπακούσεις τον ποιμένα σου και τις διδασκαλίες της Εκκλησίας. Αυτές όλες είναι οι ενέργειες του Πνεύματος πάνω σου. Θα μπορούσε να ειπωθεί για σένα τώρα, αυτό που ο Ιησούς είπε στους μαθητές πριν από την πεντηκοστή, για το Άγιο Πνεύμα: «μένει μεθ' υμών και εν υμίν θέλει είσθαι...» (Ιωάν.ιδ:17).

Η εμπειρία του Αγίου Πνεύματος που έρχεται να κατοικήσει μέσα σου ονομάζεται βάπτισμα ή πλήρωση του Αγίου Πνεύματος. Αυτή είναι η πραγματική γέννηση, η γέννηση του Πνεύματος (Ιωάν.γ:5-6). Και όταν είσαι γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα θα μιλάς σε ξένες γλώσσες καθώς το Πνεύμα θα σου δίνει το «ἀποφθέγγεσθαι», ακριβώς όπως έκαναν οι μαθητές την ημέρα της Πεντηκοστής (Πράξ.β:4).

Αυτή η εμπειρία θα αλλάξει εντελώς τη ζωή σου. Τοποθετεί τον Χριστό μέσα σου, και εσύ θα είσαι εν Αυτώ (Ιωάν.ιδ:20.)
«Όθεν εάν τις ήναι εν Χριστώ είναι νέον κτίσμα· τα αρχαία παρήλθον, ιδού, τα πάντα έγειναν νέα» (Β’ Κορ.ε:17).

Θα έχεις γεννηθεί δύο φορές (μία από τη σάρκα, και μία από το Πνεύμα), θα έχεις πεθάνει μία φορά (ως προς την αμαρτία), και θα είσαι αιώνια ζωντανός!

Είναι η πιο σημαντική εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να λάβεις το Πνεύμα, πρέπει να το επιθυμείς και να το επιδιώκεις με όλο σου το είναι, με κάθε ίνα της ύπαρξής σου. Ο Ιησούς το τοποθέτησε έτσι:

«Εάν τις διψά, ας έρχηται προς εμέ και ας πίνη. Όστις πιστεύει εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί ύδατος ζώντος θέλουσι ρεύσει εκ της κοιλίας αυτού. Τούτο δε είπε περί του Πνεύματος, το οποίον έμελλον να λαμβάνωσιν οι πιστεύοντες εις αυτόν· διότι δεν ήτο έτι δεδομένον Πνεύμα Άγιον, επειδή ο Ιησούς έτι δεν εδοξάσθη» (Ιωάν.ζ:37-39).

Παρατήρησε ότι ο Ιησούς είπε ότι το Άγιο Πνεύμα θα δοθεί σε όσους «διψάνε». Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να θέλεις απλά να πιείς νερό και να διψάς. Αν και θα ήθελα να πιώ λίγο νερό τώρα, θα περιμένω μέχρι να τελειώσω αυτό το άρθρο. Αλλά δεν διψώ. Διψάω σημαίνει ότι κάθε μόριο της ύπαρξής μου κράζει για νερό. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει στο τραπέζι μπροστά σου 100,000 €, και πίσω από αυτά, υπάρχει ένα ποτήρι νερό. Σου λένε ότι μπορείς να έχεις ή το ένα ή το άλλο, όχι και τα δύο. Αν πραγματικά διψάς, θα παραμερίσεις τα ευρώ και θα πάρεις το ποτήρι του νερού. Έτσι θέλει ο Ιησούς να επιθυμείς το Άγιο Πνεύμα.

Όταν πραγματικά διψάς για τον Θεό, αυτή η επιθυμία παίρνει την πρώτη θέση πάνω από οτιδήποτε άλλο. Θέλεις το Άγιο Πνεύμα πιο πολύ από φαγητό, πιο πολύ από τον ύπνο. Το μυαλό σου και η καρδιά σου θα είναι μόνο σ’ αυτό. Αν πραγματικά δίψας για τον Θεό, δεν θα σκέφτεσαι τα κορίτσια, θα διψάς για το Άγιο Πνεύμα και θα είσαι ευτυχισμένος περιμένοντας να συμβεί αυτό στη ζωή σου και να το επιβεβαιώσει ο ποιμένας σου.

Μετά, φίλε μου, όχι μόνο θα χαίρεσαι για το Άγιο Πνεύμα και για το γεγονός ότι είσαι μέλος της εκκλησίας του Θεού, αλλά το Άγιο Πνεύμα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το σωστό κορίτσι, που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Ακόμα, επειδή η διδασκαλία που είχες ήταν από τον κόσμο, το Άγιο Πνεύμα θα σε βοηθήσει να έχεις ένα διδακτό πνεύμα έτσι ώστε ο ποιμένας σου να μπορεί να σε διδάξει, πώς μπορείς να προχωρήσεις ένα φλερτ με τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρει δόξα στο Θεό και ευτυχία χωρίς ενοχές στη δική σου ζωή. Το Άγιο Πνεύμα θα σε βοηθήσει να συμπεριφερθείς σαν πραγματικός Χριστιανός προς το αντίθετο φύλο την περίοδο αυτή, σ’ όλη τη διαδρομή προς και μέσα στο γάμο σας, μέχρι την Αρπαγή. Όλα αυτά, δεν αξίζουν λίγη υπομονή;