Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοιχείας και πορνείας;

Απάντηση: τα σύγχρονα λεξικά ορίζουν σαν πορνεία, την εθελοντική σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων που δεν είναι παντρεμένα μεταξύ τους, η οποία περιλαμβάνει και μοιχεία. Σαν μοιχεία, την εθελοντική σεξουαλική επαφή μεταξύ ενός παντρεμένου προσώπου και ενός συντρόφου, εκτός από την νόμιμη σύζυγο – αλλά αυτές οι ερμηνείες είναι αρκετά απλές. Η Βίβλος μας δίνει μεγαλύτερη διορατικότητα για το πώς ο Θεός αντιλαμβάνεται αυτές τις δύο σεξουαλικές αμαρτίες. Στη Βίβλο, και οι δύο αναφέρονται κυριολεκτικά, αλλά και οι δύο χρησιμοποιούνται επίσης μεταφορικά για να αναφερθούν στην ειδωλολατρία.


Τόσο η μοιχεία όσο και η πορνεία είναι αμαρτίες ενώπιον του Θεού:

Α’ Κορ.ς:9,10 Η δεν εξεύρετε ότι οι άδικοι δεν θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού; Μη πλανάσθε· ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτραι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίται ούτε κλέπται ούτε πλεονέκται ούτε μέθυσοι ούτε λοίδοροι ούτε άρπαγες θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού..

Ο κατάλογος των αμαρτιών που βρίσκουμε σ’ αυτά τα εδάφια, περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις κοινές αμαρτίες της σάρκας (Γαλ.ε:19-21,  Εφεσ.ε:3-7).

Πορνεία

Στην Παλαιά Διαθήκη, όλες οι σεξουαλικές αμαρτίες απαγορευόταν από το Μωσαϊκό νόμο και τα εβραϊκά έθιμα. Από πνευματική άποψη, η Εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται πορνεία, στην Παλαιά Διαθήκη είχε να κάνει με την ειδωλολατρία, που ονομάζεται επίσης πνευματική πορνεία (Β’ Χρον.κα:10-14, Ιεζ.ις).

Ακόμα, ολόκληρο το βιβλίο του Ωσηέ, παρομοιάζει τη σχέση μεταξύ του Θεού και του Ισραήλ με το γάμο του προφήτη Ωσηέ με την μοιχευόμενη σύζυγό του, Γομέρ. Ο γάμος τους ήταν μια εικόνα της αμαρτίας και της απιστία του Ισραήλ που, κάθε φορά, άφηνε τον πραγματικό της σύζυγο (τον Θεό) για να διαπράξει πνευματική μοιχεία με άλλους θεούς.

Στην Καινή Διαθήκη, η λέξη «πορνεία» περιλαμβάνει την μοιχεία και κάθε είδους παράνομη λαγνεία, καθώς και την ομοφυλοφιλία. Η χρήση της λέξης στα Ευαγγέλια και τις Επιστολές έχει πάντα να κάνει με σεξουαλική αμαρτία. Στην Αποκάλυψη, αναφέρεται πάντα στην ειδωλολατρία (Αποκ.β:14,20  ιζ:1-2).

Μοιχεία

Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «μοιχεία», κυριολεκτικά σημαίνει «σπάσιμο γάμου». Είναι ενδιαφέρον, ότι ο Θεός περιγράφει την λιποταξία του λαού του σε άλλους θεούς σαν μοιχεία. Οι Εβραίοι θεωρούντο σαν η σύζυγος του Κυρίου, έτσι ώστε όταν στράφηκαν προς τους θεούς των εθνών, συγκρίθηκαν με μια μοιχευόμενη γυναίκα. Η Παλαιά Διαθήκη συχνά αναφέρεται στη ειδωλολατρία του Ισραήλ σαν μια αχαλίνωτη γυναίκα που «πορνεύει κατόπιν» άλλων θεών (Έξοδ.λδ:15-16,  ιζ:7,  Ιεζ.ς:9).