Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Γένεση (132)


ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Ο Ιακώβ καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται να πεθάνει, καλεί τα παιδιά του για να ευλογήσει και να τους μιλήσει προφητικά για το τί θα συμβεί στο μέλλον τους.

Ονομάζει πρώτα τα 6 παιδιά της Λεία, μετά τα 4 παιδιά της Βαλλά και της Ζελφά και μετά τα 2 παιδιά της Ραχήλ. Από τους πρώτους έξι, ο Ιούδας προεξέχει σε ευλογία, ενώ απ’ τους έξι τελευταίους, ο Ιωσήφ. Δίνει την πνευματική ευλογία στον Ιούδα και τα πρωτοτόκια στον Εφραΐμ.

Στο εδάφιο 24 φαίνεται σαν να έρχεται ο Μεσσίας απ’ τον Ιωσήφ. Στο εδάφιο 22 λέει: «βλαστοί εκτείνονται επί τοίχου» (Εβραϊκά: κοπέλες). Ίσως κάποιες κοπέλες απ’ τον Ιωσήφ να παντρεύτηκαν άντρες απ’ τον Ιούδα που ήταν μέσα στη γενιά του Μεσσία.




ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Ο Ιακώβ βαλσαμώθηκε, όπως και ο Ιωσήφ. Αυτή η δουλειά διαρκούσε 40 μέρες και αργότερα, στις Θήβες, 70 μέρες. Δεν ήταν συνήθεια στον Ισραήλ, αλλά ήταν στην Αίγυπτο. Μπορούμε να πούμε, ότι ο Θεός εργάζεται με τα έθιμα των λαών όταν αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με το Λόγο Του.

Τον καιρό αυτό, πρωτεύουσα της Αιγύπτου ήταν η Μέμφις. Νοτιότερα της Μέμφιδος είναι οι Θήβες, όπου έχουν βρεθεί οι καλλίτερες μούμιες.

Ο Ιωσήφ δεν έχασε ποτέ την όρασή του. Δεν τον πλάνησαν τα πλούτη της Αιγύπτου, η καρδιά του ήταν προσκολλημένη στην επαγγελία του Θεού. Ζητάει λοιπόν να μην θαφτεί στην Αίγυπτο, αλλά στον τόπο που ο Ουράνιος Πατέρας του έχει δώσει.