Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Oι τρεις φούσκες

Γερμανία: Η φούσκα του χρυσού.

H άνοδος του χρυσού ανάμεσα στο 2002 και 2011 ήταν 250%. Περαιτέρω υπήρξε μια σταδιακή υποχώρηση κατά 25% μέχρι σήμερα.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός αγοραστής χρυσού στην Ευρώπη γενικά. Οι αγορές της επικεντρώνονται σε πλάκες χρυσού, αλλά και σε πλασματικό χρυσό. Το φαινόμενο αυτό στην ουσία του είναι ακόμη μια πλευρά της συγκέντρωσης πλούτου στην Γερμανία που συμβαίνει αυτή την στιγμή σε βάρος όλης της υπόλοιπης Ευρώπης και κατά κύριο λόγο των χωρών του ευρώ που βρίσκονται ήδη υπό την αποικιοκρατία της. Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία ελπίζει να αντέξει τις πιέσεις της κρίσης και να κρατήσει το παγκόσμιο εκτόπισμά της σαν οικονομία.
Η σώρευση αποθεμάτων όμως και μάλιστα αγορασμένων σε υψηλές τιμές μπορεί να καταστήσει (με μοχλό μια κρίση στην ευροζώνη) την Γερμανία στόχο άλλων κερδοσκόπων. Σε περίπτωση μιας νομισματικής κρίσης οι ΗΠΑ θα πιέσουν την ΕΕ να αποφύγει τον εσωτερικό δανεισμό, και να στραφεί στις αγορές με επιτόκια κινδύνου, που δεν έχουν καμμία σχέση με τα τωρινά.

 Εδώ να θυμίσουμε παλιότερη πρόταση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού για να μειωθεί το κόστος δανεισμού, οι χώρες της ευρωζώνης να εγγυηθούν μέρος του χρέους με τα αποθέματα αυτά, αφού ο χρυσός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει πρόσθετη ασφάλεια στα ομόλογα.

 Mπορεί η προτίμηση στον χρυσό να οδηγήσει σε.. κατάρευση της  τιμής του χρυσού;

 Σήμερα, ο χρυσός που αγοράζεται και πουλιέται στη διεθνή αγορά είναι πολύ περισσότερος από το χρυσό που έχει εξορυχθεί και υπάρχει διαθέσιμος. Παρόλα αυτά, η αγορά χρυσού λειτουργεί κανονικά, μέσω του paper gold, που έχει "πληθωρίσει" την αγορά. Ο paper gold είναι πλασματικός χρυσός, διότι αν πχ μια τράπεζα έχει 10 τόνους πραγματικού χρυσού στην κατοχή της, μπορεί να βγει και να πουλήσει πχ 50 ή 100 τόνους paper gold. Τι θα πάθει λοιπόν αυτή η τράπεζα αν ολοένα και περισσότεροι αρχίσουν να αγοράζουν πραγματικό χρυσό, και προσπαθούν να εξαργυρώσουν τον paper gold που έχουν;
Προφανώς θα έχουμε ένα κλασσικό "bank run" - όλοι θα θέλουν να πάρουν πραγματικό χρυσό, και την ίδια ώρα...η τιμή του χρυσού σε δολάρια θα πέφτει! (διότι το σύστημα δεν ξεχωρίζει αν κάποιος πουλάει πραγματικό ή χάρτινο χρυσό, και άρα την ίδια ώρα που ο κόσμος ξεφορτώνεται τον χάρτινο χρυσό και παίρνει τον πραγματικό, το σύστημα καταγράφει...απώλειες, διότι "όλοι ξεπουλούν τον [paper] χρυσό τους!")

Πρόβλημα θα έχουν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στο paper gold (πχ οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού, που πουλάνε το χρυσό προκαταβολικά στη αγορά)

Λουξεμβούργο: η φούσκα της συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Είναι γνωστό ότι στο Λουξεμβούργο έχουν σωρευτεί κεφάλαια είτε μέσω καταθέσεων είτε μέσω αγοράς ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων.
Το Λουξεμβούργο, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εξωτερικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) που ανέρχεται ..στο 3.443% του ΑΕΠ! , όταν στην «Ελλάδα των Μνημονίων» το αντίστοιχο δημόσιο και ιδιωτικό εξωτερικό χρέος αντιστοιχεί στο 174% στο ΑΕΠ..

Η συγκέντρωση τεράστιων ποσών και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους ανάλογους με το φαινόμενο της Ισλανδίας ή ανάλογους με το κούρεμα καταθέσεων της Κύπρου.

Μ. Βρεττανία: η φούσκα των ακινήτων.

Το Λονδίνο αποτελεί πόλο έλξης κεφαλαίων από την διεθνή αγορά για επενδύσεις σε ακίνητα. Αυτό έχει οδηγήσει στην φούσκα των ακινήτων καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Τα στοιχεία δείχνουν πρωτοφανή επίπεδα τιμών σε Αγγλία και  Ουαλλία.
 Φόβους για φούσκα στην αγορά ακινήτων στη Βρετανία εκφράζει η Τράπεζα της Αγγλίας με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί επικίνδυνα ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους προσφέρθηκαν στεγαστικά δάνεια δυσανάλογα του εισοδήματος τους.

Υπάρχει η πιθανότητα η κρίση στη ζώνη του ευρώ, η περαιτέρω ανατροπή της ισοτιμίας και η πτώση των εξαγωγών προς την ευροζώνη, να πυροδοτήσουν την φούσκα των ακινήτων; Οπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, αυτό είναι βέβαιο.

Ο κίνδυνος μιας νέας φούσκας στην παγκόσμια αγορά ακινήτων διαγράφεται εκ νέου, καθώς αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται από την Κίνα, την Αυστραλία μέχρι τη Βρετανία.

Στη Γερμανία η Bundesbank εκτιμά πως τα ακίνητα της χώρας είναι υπερτιμημένα κατά τουλάχιστον 20% και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο φούσκας ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με την ταχύτερη άνοδο τιμών να καταγράφεται σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας. Ειδικότερα από το 2010 ώς σήμερα οι αυξήσεις σε Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη και Ντίσελντορφ υπερβαίνουν το 25%.

Στην Αυστραλία σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες στο Σίδνεϊ και στην Μελβούρνη έχει εξωθήσει τις τιμές σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.
Ανάλογες φούσκες αναδύονται στην Ελβετία, την Σουηδία, της Νορβηγία, της Φινλανδία, την Γαλλία, τον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία.

Στις αναδυόμενες αγορές, φούσκες εμφανίζονται στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, την Κίνα, και στο Ισραήλ, όπως και σε μεγάλα αστικά κέντρα στη Τουρκία, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Βραζιλία.

Αλλά όσο πιο ψηλά φθάνουν οι τιμές των κατοικιών, τόσο πιο χαμηλά θα πέσουν - και τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα - όταν η φούσκα σκάσει.