Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

σαν σήμερα

5 Νοέμβρη 1605 – Συνωμοσία της Πυρίτιδας:  οι θρησκευτικές διαφορές σαν μέσο κοινωνικής χειραγώγησης.

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας  είχε οργανωθεί από μια ομάδα παπικών, με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Α' της Αγγλίας, της οικογένειάς του και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο την ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.Ανάμεσα στους συνωμότες πιο γνωστός είναι ο Γκάι (ήΓκίντο) Φωκς.

Η συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα των επισκοπικών απέναντι στους  παπικούς καθολικούς. Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Υποτίθεται ωστόσο ότι κάποιοι από τους συνωμότες  ανησύχησαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν και ομόδοξοί τους, και έστειλαν  προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση.

 Έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων, ο Γκάι Φωκς ανακαλύφθηκε και συνελήφθη. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οi συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό. 

Ενδέχεται ωστόσο η απόπειρα να ήταν προβοκατορική ενέργεια του υπουργού  Ρόμπερτ Σέσιλ και των επισκοπικών για να εκφοβίσουν τον βασιλιά, που ετοιμαζόταν να χαλαρώσει τους αντιπαπικούς νόμους.

Σε αυτό συνηγορούν  το γεγονός ότι ο συγγραφέας της επιστολής ουδέποτε ταυτοποιήθηκε, ενώ οι έρευνες ξεκίνησαν με αρκετή καθυστέρηση.  Στην πραγματικότητα, ο βασιλιάς μπορεί να μην βρέθηκε καμία στιγμή σε πραγματικό κίνδυνο.

Με την πάροδο των ετών η συνωμοσία (άγνωστο γιατί) πήρε άλλη διάσταση. Πολλοί δίνουν έμφαση στα κοινωνικά κίνητρα των δραστών. 

Αντικοινοβουλευτικοί διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο φορώντας μάσκες του Γκάι Φωκς κατεβαίνουν στις 5 Νοέμβρη στους δρόμους πιστεύοντας ότι έτσι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα και ταυτόχρονα την υποστήριξή τους στο κίνημα των χακτιβιστών «Anonymous».