Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

σαν σήμερα

18 Νοεμβρίου 1302 – Ο πάπας Βονιφάτιος Η΄ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Ο ένας άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης!

Ο Βονιφάτιος Η΄ήταν πάπας από τις 24 Δεκεμβρίου του 1294 έως το θάνατό του στις 11 Οκτωβρίου του 1303. Κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε τον προκάτοχό του Κελεστίνο Ε΄, που είχε πεθάνει στη φυλακή, ερχόμενος σε οξύτατη ρήξη με τους δύο αντιπάλους του καρδινάλιους αδελφούς Κολόνα της ισχυρής ρωμαϊκής οικογένειας. Η ρήξη δε αυτή απέληξε σε ένοπλη συμπλοκή στην οποία και τελικά επεκράτησε ο Βονιφάτιος.

Η παρεμβατικότητά του στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Γαλλίας προκάλεσε τo 1303 την άμεση αντίδραση του Γάλλου μονάρχη Φιλίππου Δ΄. 

Σαν συνέχεια του δόγματος «Unam sanctam», 5 αιώνες αργότερα η ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανακήρυξε το δόγμα του αλάθητου του πάπα..