Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αναζητώντας την αλήθεια - 054




Σημεία των τελευταίων καιρών

Πότε θα γίνουν αυτά τα γεγονότα;

Εκατοντάδες χρόνια πριν καθώς ο Ιησούς ήταν μόνος με τους μαθητές Του στο Όρος των Ελαιών, Τον ρώτησαν τρεις πολύ σημαντικές ερωτήσεις: Ειπέ πρός ημάς πότε θέλουσι γείνει ταύτα; και τι το σημείον της παρουσίας σου, και της συντέλειας του αιώνος; Ματθ.κδ:3

Είχαν ήδη δεχτεί το γεγονός ότι ο Ιησούς θα ερχόταν πάλι, αλλά τώρα  ήθελαν να μάθουν το πότε, και αν θα υπήρχαν κάποια σημεία που θα πρόλεγαν τον ερχομό Του.

Η Παλαιά Διαθήκη ήταν γεμάτη από σημεία του πρώτου ερχομού Του και προφητείες με λεπτομέρειες αυτού του γεγονότος. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του ότι θα υπήρχαν σημεία που θα μπορούσαν να παρακολουθούν, αλλά τους προειδοποίησε να προσέχουν να μην βάζουν ημερομηνίες.


Περί δε της ημέρας εκείνης και της ώρας ουδείς γιγνώσκει, ουδέ οι άγγελοι των ουρανών ειμή ο Πατήρ μου μόνος Ματθ.κδ:36.

Τους διαβεβαίωσε ότι υπήρχαν σημεία μέσα στις Γραφές καθώς και τα δικά Του λόγια, που θα ήταν εμφανή  σε εκείνους που θα είχαν οφθαλμούς για να βλέπουν ότι ο καιρός πλησιάζει.

Όταν δε ταύτα αρχίσωσιν να γίνωνται, ανακύψατε και σηκώσατε τας κεφαλάς σας, διότι πλησιάζει η απολύτρωσίς σας (Λουκ.κα:28).

Ο Ιησούς είπε ότι θα υπάρξει μια γενιά που τα χαρακτηριστικά της θα δηλώνουν ότι το τέλος είναι κοντά. Σε κάποια στιγμή της ιστορίας όλα αυτά τα σημεία θα συγκλίνουν. Τότε, αυτοί που οι καρδιές τους θα έ-χουν μεταμορφωθεί από το Πνεύμα Του, θα είναι ικανοί να διαβάσουν τα σημεία αυτής της μέρας και να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους όπως έκανε ο Νώε. Σήμερα φαίνεται ότι αυτά τα σημεία και βέβαια συγκλίνουν για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Χριστός αναλήφθηκε στους ουρανούς.

Ποια θα είναι αυτά τα σημεία;

Ο Ιησούς ανάφερε δύο σημεία που θα χαρακτηρίζουν την πνευματική κατάσταση του κόσμου πριν την επιστροφή Του. Πρώτα, θα υπάρχει στεναχώρια των εθνών εν απορία (Λουκ.κα:25). Στεναχώρια σημαίνει να είσαι σε θλίψη ή κάτω από πίεση.

Απορία (αβεβαιότητα, αμηχανία ) σημαίνει σύγχυση, ή με άλλα λόγια, η γενιά πριν την επιστροφή του Κυρίου θα βρίσκεται κάτω από ισχυρή πίεση από κάθε άποψη, χωρίς πιθανή διέξοδο διαφυγής.

Οι άνθρωποι θέλουσι αποψυχεί εκ του φόβου και προσδοκίας των επερχομένων δεινών εις την οικουμένην Λουκ.κα:26.

Θα υπάρχει παγκόσμια απογοήτευση και την ίδια στιγμή θα συνυπάρχει μεγάλη αφθονία μαζί με χιλιάδες που θα πεινούν.

Καθώς οι άνθρωποι θα ατενίζουν το μέλλον, δεν θα φοβούνται μόνο αλλά θα είναι τρομοκρατημένοι.

Δεύτερο: Είπε ότι: Και τότε θέλουσι σκανδαλιστεί πολλοί και θέλουσι παραδώσει αλλήλους, και θέλουσι μισήσει αλλήλους (Ματθ.κδ:10).

Ο σκανδαλισμός μπορεί να έχει πραγματική αιτία, μπορεί όμως να είναι και πλασματικός, από τον ίδιο τον «σκανδαλιζόμενο», επειδή κάτι άλλο θέλει να καλύψει.

Ποτέ δεν υπήρξε εποχή σαν κι αυτή, όπου οι άνθρωποι θα φτάνουν σε άκρα ώστε να πληγώνονται και θα προσβάλλονται τόσο εύκολα.

Οι ψυχίατροι είναι τόσο απασχολημένοι γιατί έχουν νευρικές κρίσεις οι ίδιοι καθώς αγωνίζονται να κατευνάσουν τα τεντωμένα νεύρα των πελατών τους.

Σπιτικά διαλύονται κάτω από τις πιέσεις της μοντέρνας ζωής. Οι οικογένειες πραγματικά προδίδονται απ’ τα ίδια τους τα μέλη, καθώς αυτές οι πιέσεις αυξάνονται. Αυτή η γενιά κινδυνεύει από νευρική κατάρρευση.

Έχουμε ήδη εξετάσει την ηθική κατάσταση του κόσμου - στις μέρες του Νώε και του Λωτ. Θα τρώνε και θα πίνουν, θα παντρεύονται και θα παντρεύουν. Δεν υπήρξε άλλη εποχή όσο τώρα, που ο άνθρωπος να προσπαθεί τόσο απελπισμένα να διασκεδάσει. Έχετε προσέξει δίπλα στους κάδους απορριμμάτων τα κουτιά από plasma και smart tv από 40” και πάνω!

Ο Νο 1 δημόσιος κίνδυνος του μοντέρνου κόσμου είναι η ανία.

Άσχετα με το τι φαίνεται, η ανθρωπότητα πλήττει. Ο άνθρωπος πια δεν ξέρει τι να κάνει με τον εαυτό του. Έχει κουραστεί ακόμα κι από τις διακοπές του. Κάθε ευχαρίστηση που είναι ικανός να γευτεί την έχει στα πόδια του, αλλά έχει καταχραστεί κάθε δώρο που ο Θεός του έχει δώσει, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ. Έτσι, δεν βρίσκει πια χαρά και ικανοποίηση σ’ αυτά.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά πρόσφατα έγραψε για ένα Φεστιβάλ ελεύθερης έκφρασης σε ένα κέντρο νεότητας στο Παρίσι, όπου νεαρά αγόρια και κοπέλες έκαναν μπροστά σε κοινό ανήθικες πράξεις τέτοιας διαφθοράς όπου δεν θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ (παρελάσεις ομοφυλόφιλων). Έτσι εκφράζεται η ανθρώπινη φύση, χωρίς το Θεό, και αυτό είναι ένα οριστικό σημείο του τέλους.

Άλλο σημείο του τέλους είναι ότι πολλοί ψευδοπροφήτες θα έρθουν και θα εξαπατήσουν πολλούς (Ματθ.κδ:11) και ότι εν υστέροις καιροίς θέλουσιν αποστατήση τινές από της πίστεως προσέχοντες εις πνεύματα πλάνης και εις διδασκαλίας δαιμονίων (Α’ Τιμ.δ:1).

Ο καιρός που έλεγε ο Παύλος, έχει έρθει: θέλει ελθεί καιρός, ότε δεν θέλουσιν υποφέρει την υγιαίνουσαν διδασκαλίαν....και από μεν της αληθείας θέλουσιν αποστρέψει την ακοήν αυτών (Β’ Τιμ.δ:3-4).

Αυτά είναι σημεία που θα συμβαίνουν σε καιρούς διάχυτης υποκρισίας, όταν πλήθη κόσμου θα μπαίνουν στις «εκκλησίες» χωρίς να έχουν βιώσει μια πραγματική εμπειρία αναγέννησης με τον Ιησού Χριστό. Οι αιρέσεις αυξάνονται, ψευδοδιδάσκαλοι διεισδύουν στην εκκλησία και η Βίβλος είναι κάτω από ισχυρή επίθεση (Ιούδας α:4).

Θα έρθει καιρός όπου οι άνθρωποι πεινασμένοι για την αλήθεια θα την ψάχνουν σε βιβλία και εκκλησίες, αλλά αντί να ακούνε ένα μήνυμα που θα ικανοποιεί τις πνευματικές τους αναζητήσεις θα ακούν μια ομιλία για κάποιο τρέχων πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα, ή μια εκθειαστική κριτική στην τέχνη και λογοτεχνία ή θα προσκαλούνται σε μουσικές βραδιές χριστιανικής μουσικής.

Έτσι, περιπλανώνται από μέρος σε μέρος, πηγαίνοντας από την ελπίδα στην απόγνωση, και τελικά τα παρατάνε. Αλλά την ίδια ώρα, η αληθινή εκκλησία παροτρύνεται να μη αφήνοντες το να συνερχώμεθα ομού, καθώς είναι συνήθεια εις τίνας.....πλησιάζουσαν την ημέραν Εβρ.ι:25.

Θα υπάρξει αύξηση της αναρχίας. Εν ταις εσχάτας ημέρας θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί (Β’ Τιμ.α:1-5). Οι άνθρωποι θα έχουν μορφή ευσέβειας αλλά όχι τη δύναμη αυτής.

Αυτά είναι σαφή χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών. Οι εφημερίδες είναι γεμάτες από επαναστάσεις νέων, καταρρίψεις κυβερνήσεων και ταραχές σε κάθε χώρα σχεδόν στον κόσμο. Η αναρχία αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Επίσης θα υπάρχουν χλευαστές στις τελευταίες ημέρες που θα λένε: που είναι η υπόσχεση της παρουσίας αυτού (Β’ Πέτρ. γ:3-4).

Πολλοί που προσποιούνται ότι είναι Χριστιανοί λένε ότι η επιστροφή του Χριστού είναι ψευδοδιδασκαλία εφόσον δεν έγινε την εποχή που η πρώτη εκκλησία Τον περίμενε. Όταν ο Ιησούς έλεγε: Έρχομαι ταχέως  εννοούσε είμαι καθ’ οδόν.

Σ’ ένα ουρανοξύστη με 17 ή 18 ορόφους, ένας διευθυντής στον τελευταίο όροφο μπορεί να τηλεφωνήσει στο ισόγειο που είναι το γκαράζ και να πει έρχομαι, να έχεις το αυτοκίνητό μου έτοιμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πραγματικά έχει φτάσει στο γκαράζ, αλλά είναι στο δρόμο, και τη στιγμή που το αμάξι θα είναι έτοιμο θα είναι κι αυτός εκεί.

Πολλοί βρίσκουν δύσκολο να πιστέψουν στον ερχομό του Χριστού, γιατί πιστεύουν στο αναπόφευκτο της ανθρώπινης εξέλιξης. Αν πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, ποτέ δεν θα δεχτούμε την υπόσχεση του Χριστού ότι θα επιστρέψει και θα δώσει ένα τέλος στην αμαρτία. Πολλοί αρνούνται να πιστέψουν στον ερχομό Του γιατί αυτό ενοχλεί τα σχέδια και στα όνειρά τους. Οι εμπαίχτες στις ημέρες του Νώε αρνούνταν να πιστέψουν στον κατακλυσμό, όμως αυτός ήρθε έτσι κι αλλιώς.

Θα υπάρξουν πόλεμοι και φήμες πολέμων Ματθ.κδ:6. Όσο πλησιάζει το τέλος οι πόλεμοι θα εξαπλώνονται όλο και πιο πολύ στον κόσμο, θα γίνονται όλο και πιο καταστρεπτικοί, όλο και πιο συχνοί.

Αναμφίβολα τα έθνη του κόσμου στήνουν τη σκηνή που θα παιχτεί μια από τις πιο φοβερές σκηνές στο δράμα των ανθρώπινων συγκρούσεων. Ολόκληρος ο κόσμος σπεύδει μέσα σε ένα πόλεμο πολύ μεγαλύτερο από ότι έχει γνωρίσει μέχρι τώρα, τον οποίο οι Γραφές ονομάζουν η μάχη του Αρμαγεδδώνα (Αποκ.ις:14-16, Ιωήλ γ:9-14).

Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι η πιο εξελιγμένη επιστήμη από όλες τις άλλες. Τα όπλα έχουν τελειοποιηθεί αλλά έχουν αποτύχει να τελειοποιηθούν οι άνθρωποι που τα έφτιαξαν.

Τα συνέδρια ειρήνης που γίνονται είναι άλλο ένα σημάδι των τελευταίων καιρών (Α’ Θεσ.ε:2-8). Ποτέ άλλοτε δεν μιλούσαν τόσο για ειρήνη όσο τώρα. Ενώ ο κόσμος επιποθεί απεγνωσμένα να έχει ειρήνη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν ο Άρχοντας της ειρήνης δεν έρθει πάλι σ’ αυτό τον ταραγμένο κόσμο.

Οι ηγέτες του κόσμου προσπαθούν απελπισμένα να εγκαθιδρύσουν ειρήνη, αλλά έχουν αφήσει το Θεό έξω από τα σχέδιά τους. Ανόητοι άνθρωποι προωθούν τα δικά τους προγράμματα, ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους χωρίς το Θεό.

Η επιστροφή των Εβραίων στη γη της Παλαιστίνης είναι ένα άλλο από τα πιο πρόσφατα σημεία που έχουν εκπληρωθεί (Ης.ια:10-12).

Πιθανόν το τελευταίο σημείο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι: και θέλει κηρυχθεί τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εις πάντα τα έθνη, και τότε θέλει ελθεί το τέλος (Ματθ.κδ:14).

Μπορεί ναι είναι αυτό το μόνο πράγμα που κρατάει την επιστροφή του Ιησού Χριστού. Περιμένει εμάς να διαδώσουμε και να κηρύξουμε αυτά τα καλά νέα της σωτηρίας σε όλο τον κόσμο.

Η ελπίδα της επιστροφής του Χριστού πρέπει να μας κάνει να δουλεύουμε σκληρότερα από ποτέ άλλοτε, έτσι ώστε να βλέπουμε και άλλους να Τον γνωρίζουν και να μην αισχυνθούμε ενώπιόν Του  (Α’ Ιωαν.β:28). Περιμένει από μας να διαδώσουμε τα νέα, ας αρχίσουμε τώρα με τους αγαπημένους μας φίλους και γείτονες, να τους βοηθήσουμε να δουν ότι ο ερχομός του Κυρίου είναι πλησίον.

Μπορεί να μην μπορείς να πας στην Αφρική ή στην Ινδία με αυτό το μήνυμα, αλλά μπορείς να πας στη γειτονιά σου και να πεις σε αυτούς που δουλεύεις μαζί, τα γεγονότα που θα συμβούν στο κοντινό μέλλον.

Για τον αναγεννημένο Χριστιανό, ο ερχομός του Χριστού θα είναι η πιο ένδοξη στιγμή της ζωής του. Για όσους δεν είναι του Χριστού, θα είναι η μεγαλύτερη καταστροφή, το πιο φρικτό γεγονός της ζωής τους, μια απίστευτα, τραγική απογοήτευση! Μερικά από τα τελευταία λόγια της Αγίας Γραφής είναι, «Ναι, έρχομαι ταχέως. Αμήν, ναι, έρχου, Κύριε Ιησού».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΤΩΡΑ; 

Υπάρχει λαχτάρα και επιθυμία στη ζωή μας, να δούμε αν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για εκείνη τη μεγάλη ημέρα;