Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σημεία των καιρών



Υπάρχουν βλέπετε πολλοί τομείς της ζωής μας όπου ο καθένας από έλλειψη σοβαρής καθοδήγησης ενεργεί και σκέπτεται ευκαιριακά, αυτοσχεδιάζοντας σχεδόν σύμφωνα με τις εντυπώσεις της στιγμής και  - το χειρότερο - ανεξάρτητα από τη χριστιανική του πίστη και από εκείνα που του υπαγορεύει ο λόγος του Θεού.


Κι αυτό γίνεται για θέματα σημαντικά όπως είναι π.χ. το θέαμα ή η μουσική  ή η τέχνη γενικά, η οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι ακόμη γενικότερα ο πολιτισμός, όπου ακούγονται του κόσμου οι ανεύθυνες κουβέντες και γράφονται του κόσμου οι προχειρότητες, ή τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του καιρού μας όπου τις πιο πολλές φορές διαμορφώνουμε τη γνώμη μας αποκλειστικά από αυτά που γράφουν και λένε οι δημοσιογράφοι, μια ομάδα με μεγάλη κοινωνική δύναμη και επιρροή που σε ένα μεγάλο όμως ποσοστό είναι εντελώς ακατάλληλη να καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα τις μάζες, προπάντων στη δική μας τη χώρα.

Κι αυτό είναι ολέθριο ειδικά για νέους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με κάποια σοβαρά προβλήματα και που παρασύρονται από την πρώτη ανεύθυνη κουβέντα που ακούγεται στην τηλεόραση, ή από το πρώτο ανόητο σύνθημα  - κι έχουμε γεμίσει από τέτοια στη χώρα μας.

Πιστεύω ότι σαν χριστιανοί πρέπει να καταλαβαίνουμε και να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Οι μέρες που ζούμε, σίγουρα δεν είναι αυτές που θα θέλαμε, αλλά ο λόγος του Θεού μας έχει προειδοποιήσει ότι θα είναι κακές μέρες, επειδή οι άνθρωποι μεταξύ άλλων θα είναι  φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς εις τους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, άσπλαγχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάνται, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι, προδόται, προπετείς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι, έχοντες μεν μορφήν ευσεβείας, ηρνημένοι δε την δύναμιν αυτής.

Ακόμα, ο λόγος του Θεού μας έχει προειδοποιήσει για τους καιρούς μας και για το μέλλον που περιμένει την ανθρωπότητα. Οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, η Αποκάλυψη του Ιωάννη, αλλά και ο Ίδιος ο Κύριος Ιησούς δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά που βλέπουμε ή ακούμε να συμβαίνουν πρέπει να γίνουν και δεν μπορεί κανείς πλέον να τα αλλάξει. Ο λόγος του Θεού θα εκπληρωθεί μέχρι κεραίας!

Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι λογικό ή χρήσιμο να καλούμε σε προσευχές για να μη συμβούν αυτά. Ούτε να ψευδοπροφητεύουμε ή να επιτιμούμε την κρίση!

Ούτε να μας εκπλήσσει η οικονομική κατάσταση και να εξομοιωνόμαστε με τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς (τα λεγόμενα «παπαγαλάκια»), επαναλαμβάνοντας αυτά που γράφουν ή λένε.

Ο Αντίχριστος πρέπει να μαζέψει όλο το χρήμα, και θα του δοθεί από τα 10 κέρατα που βλέπουμε στην Αποκ.ιζ:12,13! Έχουμε ήδη μπει σ’ αυτή τη διαδικασία και δεν πρόκειται να βγούμε ξανά. Δεν σας λένε κάτι τα τόσα μαγαζάκια αγοράς χρυσού; 

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο!!

Ο δικός μας Θεός όμως μας λέει: «Ελθέ, λαέ μου, είσελθε εις τα ταμεία σου και κλείσον τας θύρας σου οπίσω σου· κρύφθητι διά ολίγον καιρόν, εωσού παρέλθη η οργή» (Ησ.κς:20).

Ακόμα μας παρηγορεί με τα παρακάτω λόγια: «η προσωρινή ελαφρά θλίψις ημών εργάζεται εις ημάς καθ' υπερβολήν εις υπερβολήν αιώνιον βάρος δόξης» (Β’ Κορ.δ:17).

Φανταστείτε τον Ιησού ή τους αποστόλους Του, Πέτρο, Παύλο, Ιωάννη, να μιλάνε ή να γράφουν επιστολές προς τις εκκλησίες και η θεματολογία τους να ήταν τι έκανε ο τάδε Φαρισαίος, τι είπε ο δείνα Νομικός, τι έγινε με το Ρωμαίο ύπαρχο, γιατί οι Ρωμαίοι τους καταπιέζουν, γιατί τους ζητάνε φόρους, τι έγινε στο ναό όταν μια Εβραία….. Τι θα ωφελούσε την εκκλησία ένα τέτοιο γράμμα; Ξέρετε καμιά αποστολική επιστολή με τέτοιο περιεχόμενο; Ήταν βλάκες αυτοί, δεν καταλάβαιναν, δεν έβλεπαν;

Κι όμως, δυστυχώς, αντίθετα με τον απόστολο Παύλο που λέει  «πλην εν τη εκκλησία πέντε λόγους προτιμώ να λαλήσω διά του νοός μου, διά να κατηχήσω και άλλους…» υπάρχουν άνθρωποι που ίσως επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να πουν (ο καθένας ότι έχει δίνει) ασχολούνται με κουτσομπολιά μ' ένα υπεραιρόμενο κριτικό πνεύμα

Τι έκανε ο παπάς, τι έκανε ο πάπας, τι έκανε ο πεντηκοστιανός, τι έκανε ο πολιτικός και πάει λέγοντας. Γιατί μας φορολογούν, τι πολιτικοί είναι αυτοί, να προσέχουμε τι ψηφίζουμε κ.ο.κ.

Δεν λέω, και βέβαια μπορείς να πεις τη γνώμη σου για τα δρώμενα ή να γελάσεις με κάποιο σχετικό ανέκδοτο ή γελοιογραφία, μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας, αλλά να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της ενασχόλησής σου, δεν λέει. Αν είσαι χριστιανός.

Βέβαια, αυτή είναι η εύκολη λύση και κομπάζεις ότι εκτελείς διακονία αποκαλύπτοντας τα κακώς κείμενα. Είναι εύκολο να φτιάχνεις χάρτινους πύργους και μετά να τους φυσάς και να πέφτουν κάτω!

Υπάρχουν κι αυτοί που θέλοντας να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, διατείνονται ότι ο Θεός τους μίλησε, ότι προσευχήθηκαν ότι επιτίμησαν την κρίση και ότι η κρίση θα φύγει. Ας επιτιμήσουν και τον Αντίχριστο να μην έρθει!