Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αναζητώντας την αλήθεια - 008



Α. ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ.

Διάβασε απ’ τους κύκλους τις διαστάσεις της κιβωτού και την χωρητικότητά της. Πραγματικά, 1310 χάρτινα κουτιά που περιείχαν αυτοκίνητα, μπορούσαν να χωρέσουν στην κιβωτό. Το μέγεθος των ζώων που μπήκαν μέσα, κατά μέσο όρο, υπολογίζεται κοντά στο μέγεθος που έχουν δυο γάτες. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπήρχε πολύς χώρος στην κιβωτό του Νώε για όλα όσα περιλάμβανε κι επιπλέον χώρος για τροφή. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι ο Νώε δε μπορούσε να έχει χτίσει ένα τόσο μεγάλο σκάφος που να χωράει όλα τα ζώα, αλλά σύμφωνα με τις διαστάσεις που ο Θεός του έδωσε, εύκολα μπορούσε να γίνει.


Το μήκος ενός πήχη δεν καθορίστηκε ποτέ με ακρίβεια στη αρχαιότητα. Ο πιο συνηθισμένος ήταν ο πήχης του αγκώνα, δηλαδή η απόσταση απ’ τον αγκώνα μέχρι την άκρη των δαχτύλων Υπήρχε ακόμα ο πήχης της μασχάλης ή το μήκος ολόκληρου του χεριού. 

Στην αρχαία Αίγυπτο είχαν δυο μέτρα για τον πήχη, ανάλογα με την περίσταση. Το ένα ήταν το ύψος ενός νεογέννητου, το άλλο ήταν το ύψος του βασιλιά σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Ο πήχης που χρησιμοποιούμε τώρα ονομάζεται «μεγάλος πήχης» και είναι η απόσταση απ’ τον αγκώνα μέχρι την άκρη των δαχτύλων συν ένα άνοιγμα της παλάμης.  Αυτός είναι ο πήχης που δόθηκε στον Ιεζεκιήλ απ’ το Θεό.