Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης

OΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

Α. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ
Το βασίλειο του Ιούδα διατηρήθηκε για 400 χρόνια περίπου (975-586 π.Χ.) ή 150 χρόνια περισσότερο απ’ το βασίλειο του Ισραήλ. Όπως στο Ισραήλ, έτσι κι εδώ βασίλεψαν 19 βασιλιάδες αλλά διακυβέρνησαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Όλοι οι βασιλιάδες του Ιούδα ήταν από μια δυναστεία, κατ’ ευθείαν απόγονοι του βασιλιά Δαβίδ. Περίπου οι μισοί απ’ αυτούς ήταν καλοί και γι’ αυτό το λόγο το βασίλειο του Ιούδα παρέμεινε περισσότερο απ’ ότι του Ισραήλ. Η πιο μακρόχρονη βασιλεία ήταν αυτή του Μανασσή, 65 χρόνια. Η πιο βραχύχρονη ήταν του Ιωάχαζ, μόνο 3 μήνες.
Το βασίλειο του Ιούδα συνέχισε 468 χρόνια από τότε που άρχισε να βασιλεύει ο Δαβίδ, 388 χρόνια μετά τη διαίρεση του βασιλείου και 134 χρόνια μετά την καταστροφή του βασιλείου του Ισραήλ.

Οι προφήτες που διακόνησαν κατ’ αυτή την περίοδο ήταν ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιωήλ, ο Σοφονίας, ο Μιχαίας, Ναούμ και Αβακκούμ. Οι προφητείες αυτών των ανδρών εκπληρώθηκαν κατά γράμμα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο χαρακτήρας του έθνους επηρεαζόταν κατά πολύ απ’ το χαρακτήρα του βασιλιά. Το έθνος ευλογείτο και απολάμβανε ειρήνη, όταν ο βασιλιάς ήταν ευσεβής και πιστός.
Παρακάτω είναι ένας πίνακας με τους βασιλιάδες του Ιούδα, τα χρόνια που βασίλεψαν και το χαρακτήρα τους:

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Πριν τη διαίρεση - 120 χρόνια

Σαούλ                        40 χρόνια                1072 - 1032 π.Χ.    Πραξ.ιγ:21
Δαβίδ                        40 χρόνια                 1032 -  992 π.Χ.     Α’ Βασ.β:11
Σολομών                  40 χρόνια                 992 -  952 π.Χ.        Α’ Βασ.ια:42

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Μετά τη διαίρεση μέχρι την άλωση της Ιερουσαλήμ

Ροβοάμ                     933 - 916      17 χρόνια     Μάλλον κακός
Αβιάμ                        915 - 913      3 χρόνια       Μάλλον κακός
Ασά                            912 - 872      41 χρόνια     Καλός
Ιωσαφάτ                   874 - 850      25 χρόνια     Καλός
Ιωράμ                        850 -843       8 χρόνια       Κακός
Οχοζίας                     843                 1 χρόνο         Κακός
Γοθολία                    843 - 837      6 χρόνια       Σατανική
Ιωάς                           836 - 803      40 χρόνια     Μάλλον καλός
Αμασίας                    803 - 775      29 χρόνια     Μάλλον καλός
Οζίας ή Αζαρίας     787 - 735      52 χρόνια     Καλός           
Ιωάθαμ                     749 - 734      16 χρόνια     Καλός
Αχαζ                           741 - 726      16 χρόνια     Αδύναμος
Εζεκίας                      726 - 697      29 χρόνια     Άριστος
Μανασσής               697 - 642      55 χρόνια     Ο χειρότερος
Αμών                         641 - 640      2 χρόνια       Κακός
Ιωσίας                       639 - 608      31 χρόνια     Καλός
Ιωάχαζ                      608                 3 μήνες         Κακός
Ιωακείμ                     608 - 597      11 χρόνια     Αδύναμος
Ιωαχείν                     597                 3 μήνες         Κακός
Σεδεκίας                   597 - 586      11 χρόνια     Κακός

Β. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ
Η ιστορία του βασιλείου του Ιούδα χωρίστηκε σε τέσσερις περιόδους θρησκευτικής παρακμής και τρεις περιόδους αναζωπύρωσης.
1.  Πρώτη περίοδος - Μεταξύ της βασιλείας του Ροβοάμ και του Ιωσαφάτ - περίπου 86 χρόνια.
2.  Δεύτερη περίοδος - Μεταξύ της βασιλείας του Ιωάς και του Εζεκία - περίπου 207 χρόνια.
3.  Τρίτη περίοδος - Μεταξύ της βασιλείας του Μανασσή και του Ιωσία - περίπου 88 χρόνια.
4.  Τέταρτη περίοδος - Μεταξύ του Ιωάχαζ και του Σεδεκία, περίπου 23 χρόνια.

Γ. ΡΟΒΟΑΜ
Α’ Βασ.ιβ:20-24  ιδ:21-31
Μετά την απόρριψη του Ροβοάμ απ’ τις βόρειες φυλές, προσπάθησε να φέρει όλο το έθνος υπό τον έλεγχό του. Όμως ο προφήτης Σεμαΐας τον σταμάτησε απ’ το να εκπληρώσει το σχέδιό του.
Πολλοί ιερείς και Λευίτες ήρθαν απ’ το βόρειο βασίλειο και υπερασπίστηκαν αυτόν που έδειξε φαινομενική υπόληψη στη λατρεία του Γιάχβε. Όπως ο πατέρας του, ο Ροβοάμ είχε πολλές γυναίκες που τον οδήγησαν στην ειδωλολατρία. Για τιμωρία, ο Κύριος επέτρεψε στον Σισάκ, βασιλιά της Αιγύπτου, να επιτεθεί και να λεηλατήσει το παλάτι και το ναό.
Ο Ροβοάμ πέθανε σε ηλικία 58 χρονών.

Δ. ΑΒΙΑΜ
Α’ Βασ.ιε
Ο Αβιάμ βασίλεψε 3 χρόνια. Είχε 14 συζύγους, 22 γιους και 16 κόρες. Κήρυξε πόλεμο εναντίον του Ιεροβοάμ κι επανέκτησε μερικές συνοριακές πόλεις του Ισραήλ.
Η βασιλεία του ήταν μια θρησκευτική αποστασία. Ειδωλολατρικές εικόνες διαφόρων τύπων έγιναν σεβάσματα και εξασκούσαν τελετουργική πορνεία.

Ε. ΑΣΑ
Α’ Βασ.ιε:9-15  Β’ Χρον.ιδ-ις
Ο Ασά ήταν γιος του Αβιάμ και κυβέρνησε 41 χρόνια. Ήταν καλός βασιλιάς. Ήταν ο θεοσεβής γιος ενός άθεου πατέρα. Σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του η καρδιά του ήταν εντάξει απέναντι στο Θεό.
Τα πρώτα 10 χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και την κατάργηση της ειδωλολατρίας.
Τα επόμενα χρόνια η πίστη του αδυνάτισε. Έχασε εδάφη απ’ τον Βαασά, βασιλιά του Ισραήλ και ζήτησε βοήθεια απ’ τον Βέν-αδάδ βασιλιά της Δαμασκού. Ο προφήτης Ανανί τον επέπληξε και γι’ αυτό φυλακίστηκε 3 χρόνια.
Υπέφερε από μια σοβαρή ασθένεια των ποδιών και έστρεψε τη διακυβέρνηση στο γιο του Ιωσαφάτ.

Ζ. ΙΩΣΑΦΑΤ
Α’ Βασ.κβ:2-33, 41 - 50
Ο Ιωσαφάτ ήταν σύγχρονος τριών βασιλιάδων του Ισραήλ, του Αχάβ, του Οχοζία και του Ιωράμ. Ήταν θεοσεβούμενος άνθρωπος και βασίλεψε 25 χρόνια. Το βασίλειο ξανακέρδισε πολλά απ’ την προηγούμενη ευημερία του και οι άνθρωποι παροτρυνόταν στην αληθινή λατρεία του Θεού.
Τα μεγαλύτερά του λάθη ήταν ότι συμμάχησε με τον Αχάβ και τον Οχοζία. Απ’ εδώ ξεκίνησε το σοβαρό λάθος να παντρευτεί ο πρίγκιπας Ιωράμ την κόρη του Αχάβ  Γοθολία. Μ’ αυτό το γάμο ξεκίνησε μια σκοτεινή περίοδος. Θα περνούσε αρκετός καιρός μέχρι να ξαναβασιλέψει ένας καλός βασιλιάς.

Η. ΙΩΡΑΜ
Β’ Βασ.η:16-24
Ο Ιωράμ βασίλεψε για 8 χρόνια, τα οποία ήταν χαμηλού επιπέδου στην ιστορία του Ιούδα. Κυριαρχούμενος απ’ τη γυναίκα του Γοθολία, έχτισε ένα ναό του Βάαλ στην Ιερουσαλήμ. Δολοφόνησε τους αδελφούς του. Οι Εδωμίτες έκοψαν τη θαλάσσια οδό προς την Αραβία και οι Άραβες απ’ το Νότο λεηλάτησαν το παλάτι και του πήραν το χαρέμι. Όλοι οι γιοι του εκτός τον Οχοζία σκοτώθηκαν στη μάχη. Ο Ιωράμ πέθανε στην ηλικία των 40 χρονών.

Θ. ΟΧΟΖΙΑ
Β’ Βασ.η:25-29
Ονομαζόταν επίσης και Ιωάχαζ. Βασίλεψε μόνο ένα χρόνο. Επηρεαζόταν απ’ τη μητέρα του που τον ενθάρρυνε στη λατρεία του Βάαλ και σε μια συμμαχία με τον θείο του Ιωράμ, βασιλιά του Ισραήλ. Σκοτώθηκε απ’ τον Ιηού κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Ιωράμ.

Ι. ΓΟΘΟΛΙΑ
Β’ Χρον.κδ:7
Βασίλεψε για 6 χρόνια και ήταν μια τύραννος. Κατάσφαξε όλο το βασιλικό σπέρμα (τα εγγόνια της) και μετά πήρε το θρόνο. Ένα παιδί, ο Ιωάς, διέφυγε. Όταν ο Ιωάς ήταν 6 χρονών, ο αρχιερέας τον έδειξε στους αρχηγούς της φρουράς. Ανακηρύχτηκε βασιλιάς και η Γοθολία εσφάγη.

Κ. ΙΩΑΣ
Β’ Βασ.ια, ιβ
Ήταν γιος του Οχοζία και της Σιβιά απ’ τη Βήηρ - σαβεέ. Αργότερα παντρεύτηκε δύο γυναίκες κι απέκτησε αρκετούς γιους και θυγατέρες.
Βασίλεψε 40 χρόνια. Ο αρχιερέας Ιωδαέ ήταν αυτός που τον πρόσεχε. Όσο ζούσε ο αρχιερέας, ο Ιωάς ενεργούσε σωστά. Μετά το θάνατο του Ιωδαέ, γλίστρησε στην ειδωλολατρία. Δωροδόκησε τον Αζαήλ με θησαυρούς που πήρε απ’ τον οίκο του Κυρίου. Τελικά, δολοφονήθηκε στο κρεβάτι του από ένα απ’ τους υπηρέτες του.

Λ. ΑΜΑΣΙΑΣ
Β’ Βασ.ιδ
Ο Αμασίας ήταν γιος του Ιωάς και βασίλεψε 29 χρόνια. Ξεκίνησε καλά αλλά τελείωσε άσχημα. Νίκησε τους Εδωμίτες, αλλά έφερε πίσω στη χώρα του τους θεούς τους τους οποίους άρχισε να λατρεύει. Δολοφονήθηκε.

Μ. ΟΖΙΑΣ ή ΑΖΑΡΙΑΣ
Β’ Βασ.ιε
Ο Οζίας ήρθε στο θρόνο όταν ήταν 16 χρονών και βασίλεψε 52 χρόνια. Ήταν ικανός διαχειριστής και ταλαντούχος μηχανικός. Προσπάθησε ν’ αναλάβει τα καθήκοντα του ιερέα προσφέροντας θυμίαμα στο χρυσό θυσιαστήριο. Χτυπήθηκε από λέπρα και πέρασε τα τελευταία του χρόνια σε απομόνωση.
Ο προφήτης Ησαΐας πήρε την κλήση του απ’ το Θεό το χρόνο που πέθανε ο Οζίας.

Ν. ΙΩΑΘΑΜ
Β’ Βασ.ιε:32-38
Το μητρώο του Ιωάθαμ είναι καθαρό. Δεν υπήρξε αμαρτία εις βάρος του. Βασίλεψε 16 χρόνια που ήταν χρόνια ευημερίας.
Ο Ησαΐας και ο Μιχαίας προφήτεψαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

Ξ. ΑΧΑΖ
Β’ Βασ.ις & Β’ Χρον.κη
Ο Αχαζ βασίλεψε 16 χρόνια και είχε τη φήμη του πιο κακού και ειδωλολάτρη βασιλιά, απ’ όλους τους βασιλιάδες του Ιούδα. Έριξε στη φωτιά τα ίδια του τα παιδιά σαν θυσία, λατρεύοντας έτσι τους θεούς του. Ήταν καλό που πέθανε στη νεαρή ηλικία των 36 χρονών, γιατί διαφορετικά ο Ιούδας θα αιχμαλωτιζόταν στον καιρό του.

Ο. ΕΖΕΚΙΑΣ
Β’ Βασ.ιη - κ
Ο Εζεκίας αποπεράτωσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Οι υψηλοί τόποι όπου λάτρευαν τα είδωλα καταστράφηκαν. Ο Ναός άνοιξε ξανά και το Πάσχα άρχισε πάλι να γιορτάζεται.
Στο τεσσαρακοστό έτος της βασιλείας του, ο Εζεκίας αρνήθηκε να καταβάλει φόρο υποτέλειας στο Σενναχειρείμ, βασιλιά της Ασσυρίας κι αυτός ετοιμάστηκε να εισβάλει στον Ιούδα. Πήγε στην Αίγυπτο για να ετοιμάσει τον πόλεμο, αλλά όταν γύριζε, ο Κύριος θανάτωσε 185.000 Ασσύριους στρατιώτες (ιθ:35) και ο Σενναχειρείμ υποχώρησε.
Αυτό τον καιρό, ο Εζεκίας αρρώστησε σοβαρά, προσευχήθηκε όμως ένθερμα και ο Κύριος του πρόσθεσε 15 χρόνια ζωής.

Π. ΜΑΝΑΣΣΗΣ
Β’ Βασ.κα:1-9
Ο Μανασσής ήταν ο γιος του Εζεκία. Γεννήθηκε μέσα στα 15 χρόνια που πρόσθεσε ο Θεός στον Εζεκία. Έγινε βασιλιάς σε ηλικία 12 χρονών και βασίλεψε 55 χρόνια. Κατέστρεψε την πίστη που ο θεοσεβής πατέρας του είχε εδραιώσει και αναζωογόνησε όλα τα βδελύγματα. Ο Μανασσής ήταν ο χειρότερος απ’ τους βασιλιάδες του Ιούδα.
Μαύρες τέχνες πλήθυναν κι όλοι οι τύποι του κακού ξαναγύρισαν. Ο Ναός μολύνθηκε με εικόνες του Βάαλ. Έκαψε τα παιδιά του προς τιμή του Βάαλ, κι έχυσε πολύ αθώο αίμα. Η παράδοση λέει ότι σκότωσε τον Ησαΐα με πριόνι, αφού πρώτα τον έβαλε μέσα σ’ ένα κορμό δέντρου (Εβρ.ια:37).
Αιχμαλωτίστηκε απ’ τον βασιλιά της Ασσυρίας και αλυσοδεμένος μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα (Β’ Χρον.λγ:11). Εκεί μετανόησε και ταπεινώθηκε μπροστά στο Θεό. Όταν του επιτράπηκε να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ, προσπάθησε να καταργήσει την ειδωλολατρία, αλλά οι προσπάθειές του δεν πέτυχαν.

Ρ. ΑΜΩΝ
Β’ Βασ.κα:18-26
Ο Αμών ήταν ο πιο άθεος γιος του Μανασσή. Αντέγραψε όλες τις αμαρτίες του πατέρα του. Δολοφονήθηκε μετά από 2 χρόνια βασιλείας.

Σ. ΙΩΣΙΑΣ
Β’ Βασ.κβ:1 - κγ:10
Ο Ιωσίας έγινε βασιλιάς όταν ήταν 8 χρονών. Στα 16 του αφιέρωσε τον εαυτό του και το χρόνο του στο έργο του Θεού και στα 20 του ξεκίνησε την αναμόρφωση. Μ’ ένα τσεκούρι άρχισε να καταστρέφει τις ειδωλολατρικές εικόνες. Βρέθηκε το βιβλίο του νόμου κι ο Ιωσίας το διάβαζε στο λαό. Ο ναός καθαρίστηκε και διατηρήθηκε η γιορτή του Πάσχα. Σκοτώθηκε στη μάχη καθώς πολεμούσε με την Αίγυπτο.

Τ. Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ
Ο Ιωάχαζ, ο γιος του Ιωσία, βασίλεψε μόνο 3 μήνες και μετά μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των τριών τελευταίων βασιλιάδων συνέβη η αιχμαλωσία και θα δούμε τα σχετικά μ’ αυτούς στο επόμενο μάθημα.