Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ο καλλιτέχνης του Σύμπαντος

Στη φωτογραφία φαντάζει διαστημική φούσκα γνωστή και ως S 308 που λάμπει στις ακτίνες τύπου Χ, όπως φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ΔιαστήματοςΗ διαστημική φούσκα βρίσκεται 5000 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. 

Εκτείνεται σε περίπου 60 έτη φωτός και ανατινάχθηκε από τον ισχυρό αστρικό άνεμο του άστρου Wolf-Rayet ή HD 50896 (είναι το "ροζ" αστέρι κοντά στο κέντρο της εικόνας).

Οι φυσαλίδες του αστρου Wolf-Rayet είναι το αποτέλεσμα ενός ζεστού αστεριού μεγάλης μάζας (35 φορές μεγαλύτερης από την αντίστοιχη του Ήλιου μας) που αποβάλει υλικό μέσω ενός ισχυρού αστρικού ανέμου. Ο μανιασμένος άνεμος αυτού του αστεριού είναι ένα φίλτρο εκατομμυρίων μοιρών πλάσματος που εκπέμπουν οι ακτίνες τύπου Χ, που «εκπροσωπούνται» με μπλε χρώμα σε αυτή την εικόνα.

Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος άνεμος «οργώνει» τα υλικά του περιβάλλοντος, τότε αυτά «ανάβουν» σε αποχρώσεις του κόκκινου. Το πράσινο φωτοστέφανο είναι το αποτέλεσμα ενός ωστικού κύματος που «δρα» ανταγωνιστικά έξω από το αστέρι και συγκρούεται με τα στρώματα της αστρικής ύλης, που ήδη εκτινάσσεται στο διάστημα.

Η φούσκα θα σκάσει και θα προκαλέσει διασπορά υλικών στο περιβάλλον, ενώ το αστέρι θα τελειώσει τη ζωή του μέσα σε μια δραματική έκρηξη τύπου σουπερνόβα.

Οι εκπομπές ακτινών τύπου από το αστέρι Wolf-Rayet και τη διαστημική φούσκα S 308 τραβήχτηκαν από τον J. Toala (δημοσιεύεται στο τεύχος της Astrophysical Journal 755, 77 2012).